16 Mayıs 2020 13:22
Son Güncellenme Tarihi: 16 Mayıs 2020 14:04

Antep Koza Halı'da pazar günü zorla çalıştırılmayı kabul etmeyen 3 işçi işten atıldı

Antep’te Koza Halı’da (Dokuteks) çalışan 3 işçi, pazar günü zorla çalıştırılmayı kabul etmedikleri için işten atıldı. Evrensel'e konuşan işçiler, "Patron istifa etmemiz için bizi zorladı" dedi.

Fotoğraf: Koza Halı işçileri

Paylaş

Deniz KAR
Antep

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) bulunan Koza Halı fabrikasında, resmi tatil olan pazar günü mesai yapmaya zorlanan ve buna karşı çıkan üç işçi işten atıldı. Sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde Valilikten özel izin alarak üretime devam eden Koza Halı, resmi tatil olan pazar günü işçileri mesaiye kalmaya zorladı. Buna karşı çıkan Mustafa Yavuz, Mustafa Yüksek ve Musa Balcı isimli üç işçi, işten atmaların yasaklanmasına rağmen kapı dışarı edildi.

İşten atılan işçiler yaşananları Evrensel'e anlattı. Fabrikanın konfeksiyon bölümünde çalışan üç işçi, pazar günü mesai yapmalarının istendiğini, resmi tatil olduğu için çalışmak istemediklerinde ise kapı önüne konduklarını söyledi.

İŞÇİLERİN İSTİFA ETMESİ İSTENDİ

Pazar mesaisine karşı çıktıktan sonra işyeri yönetimi tarafından çağrıldıklarını ve üç ay süreyle işten çıkarmalar yasaklandığı için istifa etmelerinin istendiğini ifade eden Mustafa Yavuz, “Yasak olduğu için sizi işten çıkartamıyoruz, gelin istifanızı verin, biz bütün haklarınızı vereceğiz dediler. Biz de ne istifa ediyoruz ne de pazar günü çalışıyoruz dedik. Bir saat sonra işyerinin müdürü geldi, isimlerimizi okudu ve bizi kapıdan dışarı çıkardılar” dedi.

İŞÇİLERİN SERVİSE ALINMAMASI SÖYLENDİ

Müdürün, işten atılan işçilerin servise alınmama talimatını da verdiğini aktaran Yavuz, güvenliğe giderek “Bunların mesaisi 16.00'da bitiyor, bunlar hiçbir servise binmeyecekler, burada kalsınlar. Gitsinler istedikleri yere de şikayet etsinler” dediğini söyledi.

“POLİSİ ARADIK BİR ŞEY YAPAMAYACAKLARINI SÖYLEDİLER”

Atılan işçilerden Musa Balcı ise, fabrikadan çıktıktan sonra kapı önünde beklediklerini, sokağa çıkma yasağından dolayı ne dolmuşun ne otobüsün geçtiğini aktardı. Pek çok kuruma telefonla ulaşmaya çalıştıklarını ancak kimseyle irtibata geçemediklerini söyleyen Balcı, “CİMER'i aradık ulaşamadık. 155'i arayıp mağdur olduğumuzu, evimize gidemediğimizi söyledik. Polis ise bize kendilerinin ulaştırma şirketi olmadığını söyledi. İşyerine gelip tutanak tutmalarını istediğimizde ise herhangi bir şey yapamayacaklarını söylediler” ifadelerini kullandı. İşçiler mağdur olduklarını ve sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini vurguladı.

“SÖZDE İŞTEN ATMA YASAKLANMIŞTI”

Üç işçinin üyesi olduğu DİSK-Tekstil Sendikasının Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen ise konuyla ilgili Twitter’dan yaptığı açıklamada, "Sözde işten atmak yasaklanmıştı. Bu ülkede patronların her suçu işleme özgürlüğü varsa, bizim de direnme özgürlüğümüz var. İşçileri istifaya zorlayan, güvenlik zoruyla kapı dışarı attırıp, servislere de alınmaması talimatı veren fabrika müdürü bu zorbalığın hesabını verecek. Bir saat önce zorla kapı önüne konulan 3 işçi arkadaşımızın OSB'de bulunan Koza Halı (Dokuteks) önündeki bekleyişi sürüyor. Salgın süreci boyunca işçilerin sağlığını tehlikeye atan, resmi tatil günlerinde bile işçileri zorla çalıştıran bu fabrikadaki baskılara sessiz kalmayacağız" ifadelerini kullandı.

İŞYERİ YÖNETİMİ GERİ ADIM ATTI

Evrensel'e konuşan Mehmet Türkmen, sosyal medyada durumun gündem olmasının ardından işyeri yönetiminin geri adım atarak işçilere servise binebileceklerini söylediğini ve işyeri muhasebesinin işçileri arayarak “İstifanızı verin, haklarınızı ve tazminatınızı vereceğiz” dediğini aktardı. İşçilerin ise bunu kabul etmediğini ve işe geri dönmek istediğini belirten Türkmen “İşçiler pazar günü mesai yapmayacaklar, zaten böyle bir zorunluluk yok. Pazartesi ise işe gittiklerinde içeri alınmazlarsa fabrikanın önünde beklemeye devam edecekler. Biz de sendika olarak sokağa çıkma yasağı biter bitmez işyerinin önüne giderek basın açıklaması yapacağız. İşyeri yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunacağız. İşçilerin işe geri alınma talebi kabul edilsin” diye konuştu.

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş Belediyesi, 19 Mayıs'ı "İlk Adım Mobil Korteji" ile kutladı

SONRAKİ HABER

Norveç’te yeni açılımlar yapılırken, bulaştırma katsayısında artış yaşandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...