26 Mayıs 2020 00:15

Arçelik işçileri: Çip takınca, sıra tuvalette kaç dakika durduğuna gelir

Arçelik işçileri, işçilerin her anında kontrol edilmelerine neden olan MESS-SAFE uygulamasına tepkili.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Sertaç ATAÇ
Ankara

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) üyesi patronların, fiziki mesafe kuralları kontrol etme iddiasıyla işçilerin boynuna ‘MESS-SAFE’ isimli cihazı takmak istemesine tepkiler sürüyor. Ankara'da bulunan Arçelik Bulaşık Makinesi Fabrikası'nda konuştuğumuz işçiler, bu cihaz takıldıktan sonra sıranın tuvalette geçirilen süreye geleceğini söylüyor. Hükümetin ve patronların normalleşme açıklamalarına atıf yapan işçiler, “Madem normalleşme diyorlar, çip nereden çıktı?​” diye soruyor.

8 yıldır çalışan bir işçi, kısa çalışma ödeneği ile ücret konusunda birçok karışıklık yaşandığını söyledi. 2 haftada bir “off vardiyada” olduklarını belirten işçi, şöyle devam etti: “Bu off vardiyaların parası kısa çalışma ödeneğinden geliyor. Erken yaptırıyorlar, geç yatırıyorlar. Bizi kısa çalışma ödeneği ile ilgili bilgilendirdiklerinde para kaybı olmayacak denildi ama şimdi puantaj hesabı yok. Yok fazla yattı yok az derken her ay sıkıntı yaşamaya başladık. Şimdi madem bizi düşünüyorlar, bunları çözün hele de, çipe sıra gelsin.”

KABIZ OLDUK NE ÇİPİ?

6 yıldır çalışan bir işçi ise patron örgütlerinin gündeme getirdiği bu uygulamaların komik olduğunu düşünüyor: “Ne yani çiple bizi izleyecekler mi? Her yerde kameralar var zaten. Daha neyi izleyecekler? Maaşları hesaplayamıyorlar daha! Ekmek yemekten kabız olduk ne çipi? Sağlığımızı düşünen bunlara da yöntem bulur.”

Başka bir işçi bu yıl salgından dolayı bayram çikolatası bile dağıtmadıklarını belirterek, “Bu patronlar toplanınca ne diye böyle yöntemler konuşuyorlar” diye soruyor. İşçi, her yerde salgın varken işçileri düşünmeyip çalıştıranların şimdi onların iyiliğine böyle uygulamalar yapacağını iddia etmesinin komik olduğunu ifade etti.

10 yıldır çalışan bir işçi ise 1 Haziran’da evlerinde kronik hasta olan izinlilerin de çağırılacağının ve yeniden 3 vardiya olacağının söylendiğini aktardı. Normalleşmeden bahsedilip vardiyaların eskiye döneceği konuşulurken neden çip gibi uygulamaların konuşulduğunu soran işçi, “Şimdi çiple bizi izleyerek evdekileri nasıl koruyacaklarını düşünüyorlar?​” dedi.

İŞÇİ SAĞLIĞI UMURLARINDA DEĞİL

3 yıldır çalışan bir işçi ise patronların derdinin işçilerin sağlığı olmadığını anlattı: “İnanır mısınız, ellerinde bir kağıtla nasıl el yıkanır, nasıl maske takılır diye okutup imza aldılar bizden. Yani biz anlattık, uyardık, okuttuk, elimizden geleni yaptık ama olmuyor bunlarla diyecekler. Şimdi buradan bile şunu anlayabiliriz: Bizlerin sağlıklı olması umurlarında değil, fabrika durmasın tek derdi bu adamların. İmza almaları bile bunun sadece yasal olarak kullanacakları bir şey. Biz her şeyi yaptık diyecekler. Çip takarsak ‘Tuvalette 15 dakika mı durdun’, ‘Dışarda sigara mı içtin’ demelerine kadar uzar bu iş.”

ÖNCEKİ HABER

Özel eğitim ihtiyacı olan çocuklar için pandemi koşullarında 6 öneri

SONRAKİ HABER

RTÜK Bildirici’nin sözlerine “Gerçeğe aykırı” dedi ancak yalanamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa