22 Mayıs 2020 00:20

Metal işçileri: MESS-Safe uygulaması kölelik düzenini hatırlatıyor

MESS’in i MESS-Safe isimli cihazın işçilerin boynuna takılarak işyerindeki hareketlerinin kontrol altına alınmasını hedeflemesine işçiler tepki gösteriyor.

Fotoğraf: Cristopher Burns/Unsplash

Paylaş

Gözde TEKİN
Kocaeli

Patron sendikası MESS’in bir yazılım şirketi ile anlaşarak geliştirdiği MESS-Safe isimli cihazın işçilerin boynuna takılarak işyerindeki hareketlerinin kontrol altına alınmasını hedeflemesine işçiler tepki gösteriyor. Metal işçileri uygulamanın akıllara kölelik düzenini getirdiğini söylüyor.

MESS’e bağlı işyerlerinden birinde çalışan ve bu yılın başında işten atılan bir işçi, “Bu uygulama bana eskiden kölelerin boynuna zincir takılmasını anımsattı. İşçileri de böyle köleleştirmeye çalışıyorlar. Adım adım işçileri takip etmek, hangi işçi kimlerle sürekli irtibatta, nerede vakit geçiriyor bunları öğrenmek için. Pandemi geçtikten sonra çıkartacaklar mı o boyuna astırdıkları şeyleri? Bir de neden kart sistemi değil de boyuna takılan bir cihaz, bu bile işçiye verilen bir mesaj bence” dedi.

MESS DE SENDİKA DA İŞÇİLERİ ZATEN TAKİP EDİYOR

İşten atılma sebebinin de Facebook paylaşımı olduğunu söyleyen işçi, “İşverenler de sendikacılar da zaten işçileri takip ediyor. Ben de bu nedenle işten atıldım. 2019 aralık ayında MESS Genel Sekreteri katıldığı bir televizyon programında işçi ücretlerinin çok fazla olduğunu söylemiş, hatta doktorlarla bizi kıyaslamıştı. İşyerindeki sendikacılardan biri bu videoyu paylaşınca ben de altına yorum yaptım. Üslubu sert bir yorumdu ama gerçekten işçinin tepesine bu kadar binip dalga geçer gibi konuşunca ben de dayanamadım yazdım. Sonra da işten atıldım. Yaptırım uygulayabilirlerdi ama sırf eleştirdiğim ve onların istediklerini söylemediğim için işten atıldım. Sendikanın da MESS’in de bu durumda payı var” diye konuştu.

SENDİKALARIN TEPKİ GÖSTERMESİ LAZIM

Bir kalibre boru işçisi, “Bu düzen eğer gerçekleşirse kölelik düzeni olur. O yüzden kimsenin kabul etmemesi gerekir. Ama ben bunun yaygın olacağını düşünmüyorum. Sendikaların başta buna tepki vermesi lazım” şeklinde konuştu.

Sumiriko Hose işçisi ise “Pandemi koşullarında bile kendi kârları için bizi çalıştıranlar her koşulda üretim dedikleri için bunu yapabilirler. Bu da demek oluyor ki biz karşı çıkmazsak artık her bir anımızı kontrol altında tutacaklar” dedi.

Projeden yeni haberdar olduğunu ifade eden Federal Mogul işçisi şunları söyledi: “Sağ olsunlar bizi düşünüp yapmışlar, köpek gibi bir tasma takmadıkları kalmıştı işçinin boynuna. Zaten artık bütün fabrikaların içinde kameralar var, isteseler oradan da işçilerin mesafesine bakabilirler ama burada amaçladıkları başka bir şey bence. Bu cihaz bizleri denetlemek ve baskı kurmak için kullanılacaktır. Böyle bir dönemde yapmaları gereken herkesi ücretli izne göndermek ve salgının bitmesini beklemekti. Bizim işyerinde kısa çalışma ödeneği uygulandı mesela. Federal Mogul niye işçilerine ücretli izin vermedi? Hükümet neden bunun için çabalamadı?​”

Başka bir Federal Mogul işçisi ise “Bunu hayata geçireceklerdir çünkü buna karşı çıkacak bir birliğimiz yok. Bir hastalığa salgına yakalanma durumunda işçi sosyal mesafe kuralına uymadı diyerek sorumluluğu üstlerinden atabilecekler. Alman Futbol Federasyonu demiş ya 13 kişi de kalsa oyuna devam edeceğiz diye, bunlar da ne kadar az işçi kalırsa kalsın üretim devam edecek mantığında. Ben bu süreçte işçilerin daha da bilinçlendiğini düşünüyorum, her vardiyada çalıştığımız ortamların dezenfekte edilmesini istemeliyiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Finlandiya Hava Yolları çalışanlarını zorunlu izne çıkarıyor

SONRAKİ HABER

Sağlıksız koşullarda çalıştırılan mevsimlik tarım işçileri: İşçiler de insan!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...