20 Mayıs 2020 11:35

İzmir Gaziemir Belediyesi işçileri kendilerine kesilen 1 Mayıs cezasını protesto etti

İzmir Gaziemir Belediyesinde çalışan ve Genel-İş İzmir 2 No'lu üyesi olan işçilere 1 Mayıs kutladıkları için ceza kesildi.İşçiler ve DİSK/Genel-İş Sendikası konuyla ilgili açıklama yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

İzmir Gaziemir Belediyesinde aralarında şube yönetiminin de olduğu toplam 17 kişiye, 1 Mayıs kutlamalarına katılmalarının ardından Gaziemir Kaymakamı Ahmet Süheyl Üçer tarafından 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'nci maddesi uyarınca 3 bin 150’şer lira idari para cezası kesildi. İşçiler ve örgütlü oldukları DİSK/Genel-İş Sendikası konuyla ilgili açıklama yaptı.

“RESMİ TEBLİGAT YAPILMADI"

Gaziemir Meydanında yapılan açıklamayı Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız gerçekleştirdi. Yıldız, “1 Mayıs günü Gaziemir Belediyesi önünde yapmış olduğumuz etkinlikle ilgili olarak Gaziemir Kaymakamlığı tarafından aralarında sendika yöneticilerimizin de olduğu 17 kişiye “sokağa çıkma yasağını ihlal” kabahati nedeniyle her bir işçiye 3150’şer TL idari para cezası kesildiğini bugün resmi olarak öğrenmiş bulunuyoruz. Resmi olarak diyoruz çünkü, söz konusu cezayı bizler ve kamuoyu ilk olarak Gaziemir Belediyesi AKP’li meclis üyesi Uğur İnan Atmaca’nın birkaç gün önce sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımdan öğrenmiştik. Henüz hiçbir arkadaşımıza resmi bir tebligat bile yapılmamışken AKP’li bir belediye meclis üyesinin kaymakamlık tarafından kesilen ve yalnızca ilgili kişilerin resmi tebligatla öğrenmesi mümkün olan bir cezayı hangi ilişkiler ve bağlantılarla öğrenmiş olduğu ise hepimiz tarafından halen merak edilmektedir” dedi.

“İŞİMİZE VE KENTİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ"

Yıldız, “Bizler belediye işçileriyiz. Çöplerinizi alan, sokaklarınızı süpüren, yollarınızı yapan, parklarımıza bakan, evlerimize suyu getiren, kanalizasyonları yapan, onaran, sokaktaki hayvanları koruyan, yaşlılarımıza bakan, çocuklarımıza eğitim veren, kısacası ev ev, işyeri işyeri, sokak sokak, mahalle mahalle hizmet veren, çalışan emekçileriz. Bu dönem içinde aramızdan çokça işçi kardeşimiz salgın hastalığa yakalandı. Hatta bazı arkadaşlarımız maalesef hayatını kaybetti” diyerek gerekli her türlü tedbirlerin alınmasını sağlayarak işlerine ve kente sahip çıkmaya dün olduğu gibi yarın da devam edeceklerini söyledi.

“ÇALIŞABİLİRSİN AMA BAYRAMINI KUTLAYAMAZSIN DİYORLAR"

1 Mayıs’ın bugüne kadar ki en yaygın işyeri kutlamalarının olduğu 1 Mayıs olarak tarihe geçtiğini hatırlatan Yıldız, “Sermaye ve iktidarlar her ne olursa olsun karları azalmasın, kasaları dolmaya devam etsin diye milyonlarca işçiyi zorla çalıştırmaya devam ettirmektedir. Sokağa çıkma yasakları ilan edilmesine rağmen uyduruktan bahanelerle isteyen tüm işletmelere çalışma izin belgeleri verilmekte işçilerin ve ailelerinin sağlığı hiçe sayılmaktadır. Bu da yetmezmiş gibi, işçilere verilen bu cezayla şimdi; her ne koşulda olursa olsun çalışmaya mecbur bırakılan işçilere “çalışabilirsin ama 1 Mayıs işçi bayramını kutlayamazsın” denilmiştir. Yani işçi hayatı pahasına işe gelecek, çalışacak ama 1 Mayıs’ı kendi başına ya da sosyal mesafe önlemlerini alarak temsili olarak birkaç arkadaşı ile bile kutlayamayacak. İş araçlarına bayrak asamayacak. İşlerine giderken 1 Mayıs marşını söyleyemeyecek” dedi.

“BU ZİHNİYETE KARŞI GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ"

Bugün işçilere dönük yapılanın AKP zihniyetinin örneği olduğunu söyleyen Yıldız, “Cezayı kesen de cezayı duyuran da aynı zihniyetin unsurlarıdır. Ama bizler nasıl ki dün bu baskı ve şiddet uygulamaları karşısında bir adım geri adım atmadıysak bugün de yarın da geri adım atmayacağız. Biliyoruz ki siz buna “suç” demeye devam edecek ve yine engellemeye çalışacaksınız. Ancak bilmelisiniz ki bizler de bu suçu işlemeye devam edeceğiz" diye ifade etti. Son olarak Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’ya da teşekkür eden Yıldız, “İşçilere kesilen bu cezanın ardından işçilerine ve onların demokratik hakkına sahip çıkan Başkan Arda’ya örnek demokrat ve halkçı tutumundan dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu karanlık zihniyete karşı mücadelemizi hep birlikte sürdüreceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam