18 Mayıs 2020 15:12
Son Güncellenme Tarihi: 18 Mayıs 2020 15:13

Erdoğan, bayramda 81 ilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağını açıkladı

Kabine toplantısı sonrası konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayramda 81 ilin tamamında 4 günlük sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağını açıkladı.

Recep Tayyip Erdoğan | Fotoğraf: Mustafa Kamacı

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, sekizinci kez video konferans yöntemiyle gerçekleşen Kabine toplantısının ardından basın açıklaması yaptı. Erdoğan, Ramazan Bayramında 81 ilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağını "23-24-25-26 Mayıs tarihlerinde 81 ilimizin tamamında sokağa çıkma kısıtlaması uygulayacağız" sözleriyle duyurdu. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda eğitim öğretim yılının sona erdiğini duyuran Erdoğan, "Yeni eğitim öğretim yılı eylül ayında başlayacaktır" dedi. 15 ildeki seyahat kısıtlamasının 15 gün süreyle uzatıldığını ifade eden Erdoğan ayrıca "29 Mayıs Cuma günü cuma namazıyla birlikte şartları uygun camilerden başlayarak camilerimizi ibadete açıyoruz" dedi.

Erdoğan'ın Tarabya'daki Huber Köşkü'nden katıldığı toplantı saat 15.30'da başladı. Toplantıda, bayramda uygulanması planlanan 4 günlük sokağa çıkma kısıtlaması gündeme geldi. Ramazan Bayramı arifesine denk gelen 23 Mayıs Cumartesi gününden başlayarak 24, 25, 26 Mayıs tarihlerinde sokağa çıkma kısıtlaması kararı alınması bekleniyordu. Öte yandan bayram sonrası hareketlenmeye başlaması beklenen tatil bölgelerinde alınacak tedbirler ve seyahat yasağı konusu da gündemler arasındaydı.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"PKK'NIN VAN'DAKİ EYLEMİ İLE CHP'LİLERİN ADANA'DAKİ SALDIRISI AYNI GAYEYE YÖNELİKTİR"

"Mübarek günlerde bile kan akıtmaktan çekinmeyen teröristler mevlam kahretsin diyorum. İçişleri Bakanlığımız tarafından oluşturulan Vefa Grubuna PKK'lıların yaptığı saldırı, Adana'da CHP'lilerin yaptığı saldırı farklı araçlarla olsa da aynı gayeye yöneliktir.

Siyasette kurdukları ittifakı sahada mazlumlara saldırmak üzere genişletenlerin hesabını milletimiz sandıkta görecektir. Milletimizin eli yakalarından eksik olmayacaktır."

"DARBE" VURGUSU YAPMAYI İHMAL ETMEDİ

"Geçmişte ülkemizin her meselesi gibi kanayan bu yarayı da çözmek için gayret göstermiştik. Bu samimi mücadeleyi en ağır ifadelerle itham edenlerin bugün 3-5 milletvekilliği için düştükleri zelil hali ibretle takip ediyoruz. Amacı halka ve hakka hizmet olmayan proje siyasetçilerin düşecekleri durum budur.

İnsanımız inancına hayatlarının merkezlerine yerleştirdikleri halde, ülkenin ortak değerlerini istismar edenlerin foyaları ortaya çıkıyor. Her türlü kepazeliği sergileyip üzerini demokrasi kılıfıyla örtmeye çalışanlar için yolun sonu görünmüştür.

Demokrasi ve milli iradeden ümidi kestikleri için cunta, darbe, kaos, felaket çığırtkanlığı yapanlar, cevabı her zaman olduğu gibi milletimizden alacaklardır.

Türkiye önümüzdeki dönemde sadece salgını yenmekle ve 2023 hedeflerine ulaşmakla kalmayacak, aynı zamanda bu hastalıklı siyasetin temsilcilerinden de kurtulacaktır.

Bir kez daha salgın döneminde 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımız başta olmak üzere hizmet için canla başla çalışan Vefa Destek Grubu'na teşekkür ediyorum. Tüm emekçi kardeşlerime teşekkür ediyorum."

"KONTROLLÜ SOSYAL HAYAT"

"Türkiye'nin fiziki mesafeye riayet, sağlık sistemini güçlü tutmak gibi başlıklar etrafında topladığımız salgınla mücadele başarıyla sürüyor.

Bizim salgının üstesinden gelmemiz yetmiyor, küresel düzeyde tamamen ortadan kalkması sorunun tüm dünyada çözümüyle mümkündür. Bazı ülkelerde salgın daha yeni hız kazanmıştır.

Yıllarca sınırlarımızı kapatıp salgının bitişini bekleyemeyiz. Yapmamız gereken hayatımızı salgın gerçeğine göre yeniden düzenlemektir.

Hiçbir şey birkaç ay öncesi gibi olmayacak. Hayatımızı bundan sonra salgın hastalıklara karşı yeni döneme göre yürütmek mecburiyetindeyiz. Bu yeni dönemi kontrollü sosyal hayat olarak tanımlıyoruz.

Diğer insanlarla temasımızın olduğu her yerde maske kullanmayı alışkanlık haline getireceğiz. Her yerde diğer insanlarla aramızda 1,5-2 metre fiziki mesafe bırakmaya özen göstereceğiz.

Salgınla mücadelenin en etkili yöntemi olarak ifade ettiğimiz maske, mesafe ve temizlik üçlüsü hayatımızın vazgeçilmez parçaları haline gelecektir."

"BAŞAKŞEHİR ŞEHİR HASTANESİNİ PERŞEMBE GÜNÜ AÇIYORUZ"

"Sağlık hizmetleri ve temizlik malzemeleri konusunda ülkemizde hiçbir sıkıntı yoktur. Tedavi gören vaka sayısı oldukça düşük düzeydedir.

Hizmete açtığımız yeni hastanelerle, istihdam ettiğimiz yeni personellerle sağlık altyapımızı güçlendiriyoruz.

Yeşilköy ve Sancaktepe'deki hastaneler tamamlanmak üzere, artık koronavirüs ve ya benzere salgın hastalıklara karşı eskisinden daha hazırlıklı durumdayız.

Perşembe günü Japonya Başbakanı Abe ile Başakşehir Şehir Hastanemizi açıyoruz. Bu hastanemizin adını Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi olarak belirledik. Çam bizi temsil etsin, sakura da Japonya'yı temsil etsin.

Son 2 ayda elde ettiğimiz tecrübeler sayesinde hem tedbir, hem teşhis, hem de tedavi konusunda ciddi bir birikime sahip olduk. Ülkemizin bu konudaki başarılı çalışmaları dünya çapında bir model olarak kabul edilir hale gelmiştir."

"SALGININ SEYRİNDE OLUMSUZ BİR DURUM OLURSA BAZI TEDBİRLERİ ÇOK DAHA SERT UYGULAYABİLİRİZ"

"Hayata geçirmeye başladığımız normalleşme takviminin sürmesi ancak vaka sayısının sıfırlanmasıyla mümkündür.

Salgının seyrinde olumsuz bir durum olursa bazı tedbirleri çok daha sert uygulamak zorunda kalabiliriz. Belirlenen kurallara uyulmasını rica ediyorum.

Bu her birimizde özellikle destek vermemiz gereken, kurallara riayet etmemiz gereken, neticeye ulaşabileceğimiz bir mücadeledir. Tek bir ihmalin dahi ağır sonuçlar ortaya çıkarabildiği bu süreci hep birlikte sahiplenmeliyiz."

"NORMALLEŞE TAKVİMİNİ ADIM ADIM HAYATA GEÇİRİYORUZ"

"Tüm kurumlarımızın işbirliğiyle hazırladığımız normalleşme takvimini adım adım hayata geçiriyoruz. Genel olarak bu uygulamanın sorunsuz yürüdüğünü görüyoruz.

Bir önceki hafta şehirlerarası giriş çıkış yasağını kaldırdığımız 7 ilimize 9 ilimizi daha ilave etmiştik. 15 ilimizde cumartesi gününden beri devam eden sokağa çıkma sınırlamasına riayet eden vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum.

Çay hasadı için Karadeniz'e gitmek isteyen vatandaşlarımız yarın geceden itibaren yola çıkabileceklerdir. Aynı şekilde tarım, hayvanacılık, sanayi ve ticaret faaliyetleriyle ilgili vatandaşlarımıza kolaylık sağlıyoruz.

Günlük hayatı kolaylaştırmak, ekonomiyi canlandırmak, istihdamı artırmak için yeni atımlar atıyoruz. Salgın döneminde alınan tedbirlerden olumsuz etkilenen vatandaşlarımızı da ihmal etmiyoruz. 5,5 milyon dar gelirli vatandaşımıza 1000'er lira nakit desteği saldık. 4,5 milyonu aşkın vatandaşımıza 6 milyar lira kaynak aktardık. Son iki ayda 10 milyon vatandaşımıza 10,5 milyar lira karşılıksız nakit desteği vererek milletimizin yanında olduğumuzu gösterdik.

Türkiye'nin destek programları bazı ülkelerin açıkladığı gibi kağıt üzerinde falan değil, fiilen uygulamalardan oluşuyor. Şekillendirdiğimiz normalleşme takvimini sürdüreceğiz. Tüm sektörlerde ilgili normalleşme planının hayata geçirilmesinde dikkat çekilecek hususlara ilişkin rehberler yayınlandı.

BAYRAMDA 81 İLDE 4 GÜNLÜK SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI

"Arefe gününden bayramın son gününe kadar 23-24-25-26 Mayıs tarihlerinde 81 ilimizin tamamında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Bayramdan sonra bu tür sınırlamalara ihtiyacımız olmayan bir tablo ile karşılaşacağımıza inanıyorum."

65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLAR 24 MAYIS'TA 6 SAAT SOKAĞA ÇIKABİLECEK

"24 Mayıs Pazar günü saat 14.00 ile 20.00 saatleri arasında 65 yaş üstü vatandaşlarımız sokağa çıkabilecekler."

15 İLDEKİ SEYAHAT KISITLAMASININ SÜRESİ UZATILDI

"15 ilimiz için geçerli olan şehirlerarası seyahat kısıtlaması 15 gün süreyle uzatılmıştır."

CEZAEVLERİNDE GÖRÜŞLER HAZİRANDA BAŞLAYACAK

"Cezaevlerinde bir süredir yapılmayan kapalı görüşleri haziran ayı itibariyle yeniden başlatıyoruz."

AÇIK CEZAEVLERİNDE VERİLEN İZİN SÜRESİ 2 AY UZATILDI

"Açık cezaevlerinde olup da salgın sebebiyle gönderilmiş 60 bin mahkumun mayıs sonunda dolan izin süreleri 2 ay uzatılmıştır."

CAMİLER 29 MAYIS'TAN BAŞLANARAK İBADETE AÇILACAK

"29 Mayıs cuma günü cuma namazı ile birlikte şartları uygun camilerden başlayarak camilerimizi ibadete açıyoruz. Bir süre sadece öğle ve ikinci vakitleri cemaatle namaz kılınacak, diğer vakitlerde bireysel ibadet uygulaması sürecektir. "

YENİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI EYLÜLDE BAŞLAYACAK

"MEB'e bağlı okulların eğitim öğretim yılını sona erdirmeyi kararlaştırdık. Yeni eğitim-öğretim yılı eylül ayında başlayacak. Kurs ve benzeri faaliyetler kendi takviminde devam edecektir.

KREŞLER 15 HAZİRANDA AÇILACAK

"Kreşler ve gündüz bakımevleri 15 Haziran'da faaliyete geçecek." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Türk Tabipleri Birliği, Prof. Dr. Türkan Saylan'ı andı

SONRAKİ HABER

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen: Yargıyı aktroller yönetiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...