16 Mayıs 2020 00:01

"Öğrenim kredisinin süresi uzatılmalı"

Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden öğrenciler ile uzaktan eğitim ve mezuniyete ilişkin içinde bulundukları belirsizlik ve sorunları konuştuk.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Suna ŞAHİN
Berkay GÖK
Ankara

Koronavirüs salgını nedeniyle üniversitelerde sınavlar uzaktan yapılacak. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden öğrenciler ile uzaktan eğitim ve mezuniyete ilişkin içinde bulundukları belirsizlik ve sorunları konuştuk. Okullun uzamasından kaygı duyan öğrenciler, öğrenim kredisi borcunun ödeme süresinin uzatılmasını istiyor.

Ezgi Erdoğan

Sınavların uzaktan yapılma kararının sağlık açısından alındığını belirten Felsefe Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi Ezgi Erdoğan “Ama, online eğitim çoğu bölüm için yeterli seviyede değil. Yaz okulunun açılmaması, yazın telafi derslerinin olmayacak olması hem eğitim seviyemiz açısından hem de mezuniyetlerimiz açısından sorun yaratıyor” diyor.

Her öğrencinin eğitime eşit koşullarda ulaşamadığını anlatan Antropoloji 1. Sınıf Öğrencisi Günay Demirbaş ise “Teknolojiden faydalanamayacak ya da koşulları nedeniyle dersleri takip edemeyecek öğrencilerin varlığı da hesaba katılırsa, verimli bir eğitim dönemi olamadığı görülür” dedi.

Burcu Akdeniz

"SİSTEM FAZLA ÖĞRENCİYİ KALDIRMIYOR"

Online sınavlarda, katılım yüksek olduğunda sistemin çöktüğünü söyleyen Hacettepe Edebiyat Bölümü 1. Sınıf Öğrencisi Hasine Tekin, bazı öğrencilerin sisteme bile erişemediğini belirtti. Online eğitim konusunda eksikliklerin olduğunu ifade eden bir başka öğrenci ise Burcu Akdeniz. Burcu Tarih Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi. Derslerinden geri kalmamak için online derslerin yapılması gerektiğini ama bu derslerden verim almanın mümkün olmadığını söylüyor. Akdeniz, bu yüzden okula döndüklerinde bu eksikliklerin telafi edilerek notların yeniden değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Felsefe 3. Sınıf Öğrencisi Büşranur Aymergen ise, bu dönemin yarattığı adaptasyon problemine “Sıralardan evlere geçişin bir anda mümkün olamayacağını görmemek, hemen adapte olmamızın beklenmesinin de haksızlık olduğunu düşünüyorum” dedi.

SALGINDAN SONRA YAŞAM İÇİN ÜNİVERSİTELER HAZIRLANMALI

Elif Kefeli

Öğrenciler salgından sonrasına ilişkin de endişeli. Felsefe 3. Sınıf Öğrencisi Elif Kefeli, okulun uzaması durumunda yaşayacakları zorlukları şöyle anlatıyor: “Neredeyse hepimiz KYK öğrenim kredisi alıyoruz. Zaten verilen ücret aylık ihtiyacımızı karşılamaya yetmiyor ama buna rağmen hâlâ mezun olduktan sonra nasıl ödeyeceğimizi düşünüyoruz. Şimdi bir de senemiz uzarsa, henüz öğrenciyken ödemeye başlamak zorunda bırakılacağız. Bu yüzden en acil yapılması gereken şey, af olmuyorsa bile kredi sürelerinin uzatılması.”

Psikoloji Bölümü Hazırlık Sınıfı Öğrencisi Deniz Durak ise, salgın sonrasındaki koşullara iyi hazırlanması gerektiğini söylüyor. Duraktaki otobüs sırasından, kütüphane gibi kapalı ortak alanların kullanımına kadar pek çok çözüm bekleyen konunun olduğunun belirten Durak, üniversitelerin salgın sonrasındaki yeni yaşama iyi hazırlanmasının önemli olduğunu söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

Sağlıkçılara "Hakkınız ödenemez" dediler, gerçekten ödemediler

SONRAKİ HABER

Brezilya'da Bolsonaro ile anlaşmazlık yaşayan Sağlık Bakanı istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...