15 Mayıs 2020 06:40

Eğitim İş Denizli Şubesi: Termik santrale karşı mücadele sonuna kadar sürecek

Eğitim İş Denizli Şubesi Avdan Madencilik tarafından kurulması planlanan termik santrale ilişkin basın açıklaması yaparak tepki gösterdi.

 Fotoğraf: Eğitim İş Denizli Şube

Reklam

Denizli’nin Avdan Mahallesi’nde Avdan Madencilik tarafından kurulması planlanan 300 MW’lık termik santrale tepkiler artarak sürüyor. Eğitim İş Denizli Şubesi Kale ilçesi Adamharmanı mahallesinde yaptığı basın açıklaması ile termik santrale tepki gösterdi. Eğitim İş Denizli Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan kurulmak istenen termik santralle ilgili açıklama yaptı.

Santral Tavas ilçesine kuş-uçuşu olarak yaklaşık 24 km, Avdan köyüne ise yaklaşık 1,2 km mesafede. Termik santral alanına diğer yakın yerleşim yerleri olarak proje alanının batısında yer alan Adamharmanı mahallesi, Kırköy mahallesi ve Narlı mahallesi gösteriliyor. Santralin, yakın köyler olan Kurbalık, Gölbaşı, Doğanköy, Denizoluk, Kayapınar, Sofular ve Ebecik başta olmak üzere tüm Tavas ovasını ve Kale ilçesinin ormanlık alanlarını etkileyeceği biliniyor. 

Eğitim İş Denizli Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan, "Gelişmiş ülkelerin teknoloji artığı olarak kabul ettiği ve kullanmadığı bu santraller nedense ülkemizde insan sağlığı yok sayılarak inşa ediliyor" dedi. Muğla’da Gökova ve Yatağan termik santrallerinin bölgedeki insan sağlığını ne derece olumsuz etkilediğini hatırlatan Aydoğan, kanser hastalarının sayısının arttığını, kuş popülasyonu ve yaban hayatının azaldığını, doğanın zarar gördüğünü söyledi. 

"HİÇBİR ŞEY İNSAN HAYATINDAN DAHA DEĞERLİ DEĞİLDİR" 

"Kalitesi düşük olan buradaki kömür yatakları bu santralin yapımı için bir gerekçe olamaz" diyen Aydoğan rant uğruna insan sağlığının yok sayılmasına şu sözlerle tepki gösterdi; "Bu santral yalnızca Tavas bölgesini değil, Acıpayam, Serinhisar, Kale, Beyağaç, Aydın Karacasu ilçelerini ve Denizli Merkezini doğrudan etkisi altına alacaktır. Rant uğruna, insan sağlığını yok saydığınız bu santralden vazgeçin. Hiçbir şey insan hayatından daha değerli değildir."

Aydoğan, yaklaşık 9000 futbol sahası büyüklüğünde, 3870 hektar alanın bu santral için ruhsatlandırılmış durumda olduğunu belirterek; "Bunun 639 hektarlık alanı ise çalışma sahası olarak ayrılmıştır. Bu santral açılırsa, soğutma amaçlı olarak günde 5600 ton su yeraltından çekilecektir. Bu durumda kısıtlı olan su kaynaklarına ciddi bir darbe vurulacaktır" uyarısında bulundu. 

"SANTRALE KARŞI MÜCADELE SÜRECEK"

Aydoğan son olarak santrale karşı Eğitim İş Sendikası olarak mücadeleyi sürdüreceklerini şu sözlerle ifade etti; "Tavas Ovası da bir vatan toprağıdır ve kaderine terk edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Eğitim-iş tüzüğü gereğince insan sağlığını ve tarım alanlarını doğrudan etkileyen bu santrale karşı her türlü hukuki ve demokratik mücadele gücümüzü sonuna kadar sürdüreceğiz." (Denizli/EVRENSEL)

Reklam