01 Nisan 2020 11:20

Dev Yapı-İş: Hasta inşaat işçileri test yapılmadan memleketlerine gönderildi

İstanbul’da salgına karşı önlem alınmayan şantiyelerde çalışan binlerce inşaat işçisi işten atıldı. Koronavirüs şüphesi bulunan bazı işçiler de test yapılmadan memleketlerine gönderildi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Dev Yapı-İş koronavirüs salgınına rağmen hiçbir önlem alınmadan çalışmaya devam eden şantiyelerle ilgili açıklama yaptı. Çeşitli verilere yer verilen açıklamada, son 15 günde İstanbul’da 15 bin 191 inşaat işçisinin işten atıldığı; koronavirüs şüphesi bulunan çok sayıda işçinin ise test dahi yapılmadan memleketlerine gönderildiği belirtildi.

“İŞÇİLER SALGIN İLE İŞSİZLİK ARASINA SIKIŞTI”

İnşaatlarda ölümle burun buruna çalışan inşaat işçilerinin koronavirüs salgını ile işsizlik arasına sıkıştırıldığını vurgulayan Dev Yapı-İş, açıklamada yer verilen verilerin ortaya çıkardıklarını da şu şekilde sıraladı:

  • İşçilerin tamamına yakını hiçbir yasal hakkı ödenmeden işten atıldı.
  • Yine bu işçilerin tamamına yakını yaşadıkları şehirlerden uzakta yaşam alanı şantiyeler olan işçilerdi.
  • Yaşam alanı şantiyeler olan bu işçiler, toplu halde yemek yedi, hiçbir hijyen koşulunun sağlanmadığı konteynerlarda uyudu.
  • Hiçbir işçiye test yapılmadı ve test yapılmadan bazı işçiler yine toplu halde otobüslere bindirilerek yaşadıkları şehirlere gönderildi.
  • Çoğu işçi işten atıldıktan sonra kendi inkanları ile memleketlerine dönmeye çalıştı ve bu yolda yine virüse karşı hiçbir önlem alınmayan araçlarla seyahat etti.
  • Bazı şantiyelerde yüksek ateşli işçiler olmasına rağmen işçiler toplu halde çalıştırılmaya devam ettirildi sonra işten atıldı.

Bu durumun kabul edilemez olduğu ifade edilen açıklamada talepler ise şu şekilde sıralandı:

“İşten atmak yasaklanmalıdır, işsizlik fonundan yararlanma koşulları kolaylaştırılmalı ve bilim insanlarının uzamnların önerileri dikkate alınarak süreç şeffaf bir şekilde yürtülmelidir.”

İŞTEN ATILANLARIN SAYISI DAHA FAZLA OLABİLİR

Raporla ilgili gazetemize konuşan Sendika Genel Başkanı Özgür Karabulut, 50 ve üzeri işçi çalıştıran şantiyelerden edindikleri bilgiyi aktardıklarını, İstanbul’da işten atılanların sayısının 30-40 bin civarında olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Atılanların çoğunluğunun istifa etmiş gibi gösterildiğini belirten Karabulut, bu nedenle işçilerin işsizlik parasından da yararlanamadığını anlattı.

Öte yandan işten atılan işçilerin kendi olanaklarıyla memleketlerine döndüklerini ve bunun salgının yayılma tehlikesini artırdığını dile getiren Karabulut, “Test yapılmadığı için olası virüs taşıyıcısı olanların memleketlerine gitmiş olma ihtimali çok yüksek. Böyle bir durum halk sağlığı sorunu olarak da karşımıza çıkmaktadır” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İBB, durdurulan yardım kampanyası ve bloke edilen hesaplar için dava açtı

SONRAKİ HABER

İZSU’da saha işçileri koronavirüse karşı önlem alınmadığı için iş durdurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...