31 Mart 2020 00:17

Kocaeli'de gazeteler nöbetleşe çıkacak: Vatandaşın haber alma hakkını sağlıyoruz

Kocaeli'de gazeteciler halkın haber alma hakkı için alanlarda çalışmaya devam ederken, dayanışmayı da bırakmıyor. Yerel gazetelerin haftada 2'şer gün 2 gazete olarak çıkması kararlaştırıldı.

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli

Koronavirüs salgınında sokakta olanlar yine gazeteciler. Her koşulda vatandaşın haber alma hakkını sağlamaya çalışan gazeteciler, bu süreçte dayanışmayı da güçlendirdi. Kocaeli’de alınan kararla basılı yerel gazeteler nöbetleşe çıkacak. Gazetelerin haftada 2’şer gün 2 gazete çıkması kararlaştırıldı.

Kocaeli’de haber peşinde koşan gazetecilerle salgın sürecini, tedbirleri ve bu koşullarda gazeteciliği konuştuk.

Çağdaş Kocaeli gazetesi Muhabiri Kerim Çelik, Kocaelili gazetecilerin dayanışma içerisinde olduğunu vurgulayarak, “Biz İzmit’te çalışan muhabirler dayanışma ağını kendi aramızda kurabiliyoruz. Diğer şehirlerle de ortak çalışmalar olabilirse hepimizin açısından daha iyi olur” dedi.

Fabrikasına çalışmaya gitmek zorunda olan işçilerden farklarının olmadığını belirten Çelik, “Sahada çalışan muhabirlerin sorunları aslında fabrikada, inşaatta, özel iş yerlerinde güvencesiz çalışan işçilerden farklı değil. Sonuçta hepimiz aynı sınıfın mensuplarıyız. İşimiz bu, evet, ama virüsten korunmak adına güvencemizi kendimiz dayanışmayla sağlamaya çalışıyoruz. Dezenfektan, maske, eldiven gibi ihtiyaçları şehirden tanıdığımız insanlar aracılığıyla edinebiliyoruz. Ayrıca Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti olarak bu konuda bir dayanışma yaratıyor, fikir ve eylem birliği yapabiliyoruz” dedi

"BİZE, BİZDEN BAŞKA KİMSE DESTEK OLMAYACAK"

İnsanların dışarı çıkmaması gerektiğini söyleyen Çelik, “Kronik rahatsızlığı olan kişilerin, yaşı daha büyük kişilerin dışarı çıkmamasının yanında, gençlerin de aciliyeti gereken bir işi yoksa sokakta olmaması gerekiyor. Biz dışarıda haber niteliği taşıyacak durumları zaten halk ile paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Dünden daha fazla dayanışma içerisinde olunması gerektiğini vurgulayan Çelik, “Muhabirler olarak haberi toplayıp sonrasında birlikte yazdığımız alanlarda temizliğe dikkat ediyor ve kısa aralıklarla dezenfektan kullanmaya çalışıyoruz. Bunun yanında beslenmemize dikkat etmeye çalışıyor ve sokaktaki meslektaşlarımız ile her zaman olduğundan daha fazla dayanışmaya çalışıyoruz. Çünkü bize, bizden başka kimsenin desteği olmayacağını biliyoruz” dedi.

SAVAŞ MUHABİRLİĞİ GİBİ…

Kocaeli gazetesi Muhabiri Nazım Özgün Erbulan ise, herkesin uzaklaştığı kişiye haber yapmak için yaklaşmak zorunda olduğunu belirterek, “Herkesin uzaklaştığı kişiye yaklaşan, risk yerine haber ve önem kriterlerini kendi beyninde hesaplayıp atağa geçen bir ‘muhabirlik içgüdüsü’ var. Ama 65 yaş üstüne yaklaşıp neden sokakta olduğunu soruyorsun mesela. Kendi tedbirlerin var; yetersiz. Çünkü neyin tam olarak işe yaradığını bilmiyorsun. Karşındaki insan zaten tedbirsiz. Bir yerde virüs şüphesi olduğunda da oradasın. Özetle virüsün tehlike olarak karşımıza çıktığı alan ve kişilerle mesafe olsa da bir arada olmak zorundasın. Bu da bizim mesleğimizin şu günlerde en büyük tehlikesi gibi duruyor” ifadelerini kullandı.

Şu an yaptıklarının bir yerde savaş muhabirliğine benzeten Erbulan, “Vatandaşın haber alma hakkının yanı sıra alınacak önlemleri, yapılan tüm işleri, eksiklikleri ve tamamlanmış işlerin de aktarımını sağlıyoruz. Bunun için risk ortamlarına girmemiz ve orada bir süre kalmamız gerekiyor. Şu an yaptığımız bir nevi savaş muhabirliği. Cepheler var, cepheyi ihlal edenler var ve bir de arada siz varsınız. Bir yerde bomba patlayınca ya da bir tehlikenin ortaya çıkacağını düşündüğünüz yerdesiniz” diye konuştu. “Dezenfekte, boyunluk, maske, eldiven gibi önlem maddeleriyle sokağa çıkıyoruz” diyen Erbulan şöyle devam etti: “Ancak en çok dikkat etmemiz gereken şey ‘mesafe’ gibi duruyor. Bu mesafeyi bir tık aşarsak o zaman tehlike çemberinde olabiliyoruz. O yüzden önce mesafeye dikkat etmek gerekiyor.”

KOCAELİ’DE HAFTADA 2 GÜN 2 GAZETE ÇIKACAK

Kocaeli'de basılı yerel gazetelerin nöbetleşe çıkmasına karar verildiğini aktaran Çağdaş Kocaeli Gazetesi Muhabiri Kerim Çelik, “Gazetelerin haftada 2’şer gün 2 gazete çıkması kararlaştırıldı. Fakat haftada 2 gün de bu süreçte virüsün yayılmasına sebep olabilir. Benim kişisel fikrim, bu durumda gazetelerde çalışan arkadaşlar evden çalışabilir, gazetelerde sayfa sayısını arttırarak haftalık olarak çıkabilirdi. Tabii biz muhabirler yine her zaman deklanşörde olacağız. Çünkü bu mesleği her şeye rağmen severek yapan insanlarız. Fakat hiçbir şey kimsenin canından önemli değildir. Bu yüzden kurumlar çalışanlarını tedbirli bir şekilde, gerekli ekipmanlarını sağlaması gerekiyor” diye konuştu. Kocaeli gazetesi Muhabiri Nazım Özgün Erbulan ise konuyla ilgili, “Yazılı basın tedbirlerini alabiliyor ancak muhabir, gazetesi kapansa bile önemli bir haberi duyurmak için elinden geleni yapmak zorunda. Vatandaşın daha çok internet gazetelerine yönelmesi dolayısıyla da yine haberlerin peşinden koşmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

TTB: Sağlık çalışanında Covid-19 tanısı iş kazası veya meslek hastalığıdır

SONRAKİ HABER

Taşeron şantiye işçisi: İç içe yemek yiyip 7 kişi aynı koğuşta kalıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa