29 Mart 2020 23:42

Kargo firmasında koronavirüs önlemi: Üst yönetim katına çıkmamız yasak

Bizler, kargo çalışanları olarak 12 saat çalışma süresi ve diğer birçok zorluklarla uğraşırken bir de korona virüsünün ortaya çıkmasıyla insanların gözünde virüs taşıyıcısı haline geldik.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

OSTİM’den bir kargo işçisi
Ankara

Merhaba Evrensel okurları ben OSTİM-İvedik Organize Sanayi Bölgesinde özel bir kargo şirketinde çalışmaktayım.

Korona virüsü ile tüm dünyanın can pazarı haline geldiği, ölümlerin artık yüzlerle binlerle ölçüldüğü bugünlerde sürekli insanlarla temas halinde olan biz kargo çalışanları da büyük risk altındayız.

Bizler, kargo çalışanları olarak 12 saat çalışma süresi ve diğer birçok zorluklarla uğraşırken bir de korona virüsünün ortaya çıkmasıyla insanların gözünde bir numaralı virüs taşıyıcısı, şüphelisi haline geldik. Devlet yetkililerinin, doktorların ve uzmanların sürekli hijyenden bahsettiği, evde kal çağrıları yaptığı bu zamanlarda evde kalmanın hayal olduğu, hijyenin sadece göstermelik olduğu bir süreç yaşıyoruz.

Her sabah evden çıkıp akşama kadar mahallelerde, sanayilerde insanların içerisinde her an hangimizde virüs çıkacak korkusuyla çalışmaktayız. Semtlerde, ev dağıtımında olan arkadaşlar insanların ürünlerini teslim ederken sanki virüsü biz üretiyormuşuz gibi davrandıklarını anlatıyor. Sanayi bölgelerinde çalışan işçilerin yaşadığı sağlıksız koşulların içinde dükkan dükkan gezerek kimi firmalarda ofis katlarına alınmayarak kimi yerlerde firmalara dahi giremeden çalışıyoruz.

EVDE KALIRSAK BORÇLAR YERİNDE KALMIYOR

Çalıştığımız kargo firmaları hani o milyonların bahsedildiği kazançların olduğu yerlerin transfer merkezlerinde ne hijyene ne de çalışana değer veriliyor. Yüklemede çalışanların hiçbir şekilde yeterli hijyen malzemeleri yok. Her taraf pislik içerisinde, tamamen kaderine terk edilmiş durumda. Çalışanların üst yönetim katına çıkmaları dahi yasaklanmış durumda. Diğer taraftan şubelerde de durum bundan farklı değil. Yeterli malzemenin verilmediği, bir maske ile 12 saat bir eldiven ile 1-2 saat çalıştırılmaktayız. Hem gelen kargodaki hijyensizlik hem de çalışma ortamındaki kirlilik nedeniyle kendi kaderimize terk edildik. Bağlı bulunduğumuz sendika da bu durumda bizim lehimize bir adım atmak bir tarafa dursun onlarda kendilerini karantinaya almış durumdalar.

Hükümet partisinin bakanları ve yetkililerin evde kal çağrılarının söylenildiği bu günlerde her gün insanlarla iç içe olduğumuz ve evde kalırsak ev kirası, faturalar, banka borçlarının yerinde kalmayacağı bilinci ile işe gitme mecburiyetinde bırakılan çalışanlarız. Eğer evde kal çağrısı işçilere de geçerli olacaksa, ücretli izin sağlanmalı, işten atmaların yasaklanması gerekiyor. Bunun içinde hükümetin madde madde açıkladığı tedbirlere ve teşviklere işçiyi koruyan bir maddeler de eklemesi gerekiyor.

Kargo çalışanları virüs taşıyıcı değil, virüsü biz üretmiyoruz. Bu ortamın faturası bizlere değil bizi bu ortamda çalıştıranlara ve denetimini tam anlamıyla yapmayanlara kesilmelidir.

ÖNCEKİ HABER

OSTİM’de çalışan işçiler: Panikleyeceğiz de durumumuz müsaade etmiyor

SONRAKİ HABER

KYK yurtlarında kayıtlı öğrenciler: Mağdur ediliyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...