27 Mart 2020 00:27
Son Güncellenme Tarihi: 27 Mart 2020 04:53

Kargo işçileri: Salgın ve işsizlik arasındayız

Koronavirüs salgınının doğuracağı tehlikelerden etkilenecek en riskli iş kollarından biri olan kargo dağıtımında çalışan işçiler çalışma koşullarından şikayetçi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Aras Kargo çalışanları
İstanbul

Merhaba. Herbirimiz her gün 100’den fazla insanla temas içindeyiz. Gerek şubede gerekse sahada kargo dağıtımı yapıyoruz. Her gün yüzlerce kargoyu dağıtmak için müthiş bir efor sarfediyoruz. Normal günlerde bile yoğun risk altında çalışıyoruz. Öyle ki bir kargo paketine 20’den fazla insanın eli değerek dağıtılıyor.

Koronavirüs salgını bizleri de kaygılandırıyor. Kargo işçileri olarak son günlerde çalışma hayatımızdaki risk katlanarak artmış durumda. Öyle ki; Bu dönem bir kargo çalışanı kurye en az 50-60 kişi ile birebir temas içinde. Her yerden kargo taşıyor ve bir kargo ulaşımında bir sürü temas ve gerekli önlemlerin alınmaması bizim açımızdan riski daha da artırıyor. Bu konuda endişelerimiz gittikçe artıyor ve artık psikolojimize de yansır hale gelmiş durumda.

Biz kargo işçileri olarak bu süreçte kendi sağlığımızın yanında ailelerimizin sağlığını da düşünmekteyiz. Endişelerinizi arttıran en önemli yanlardan biri de bu. Bireysel hijyen konusunda dikkatli olmaya çalışıyoruz, ama sürekli bir risk altındayız. Biz genel bir karantina, çalışmanın durdurulması, ücretli izin ve sağlık taraması talep ediyoruz. Fakat maalesef 2 haftadır bu konuda yetkililerden böyle bir açıklama duymadık. Onca konunun uzmanı sağlıkçıların ve kitle örgütlerinin uyarılarına rağmen kulaklar sağır gözler kör diller lal olmuş durumda. Sağlık Bakanı ‘Kendi OHAL’inizi kendiniz yapacaksınız’ diyor. Nasıl olacak o iş? Biz işçiler bir gün bile işe gitmesek işimizden olma riskiyle karşı karşıyayız. Yetkili kurumlar bunları niye görmüyor?

Koronavirüsle mücadele kapsamında bir ekonomik paket açıklandı ama 21 maddede biz işçilere dair hiçbir şey yok. Sadece patronu koruyan maddelerden oluşan bir mücadele paketi yapmışlar.

Bir diğer mesele ise işyerinde alınan önlemlerin yetersizliği. Evet bizler hijyene dikkat ediyoruz, her fırsatta ellerimizi ve yüzümüzü yıkıyoruz. Kolonya ve dezenfekte malzemelerini yanımızdan eksik etmiyoruz. Fakat çalıştığımız işyerinin almadığı önlemler ne olacak? Alındığı söylenen önlemleri kim denetleyecek? Mesela maske ve eldiven işçi başına bir tane veriliyor. Bizlere verilen maskenin ömrü yarım saat ama gün boyu takmak zorunda kalıyoruz. Eğer mümkün olursa kendi imkanlarımızla yeni maske edinmeye çalışıyoruz.

Kargo sektörü bir hizmet sektörü olduğu için bizler çalışmaya devam ediyoruz. Bu hastalık sürecinde ise internetten alışverişler daha da artmış durumda. En azından şu dönemde halkımızdan duyarlı olmasını ve acil ihtiyaç dışında keyfi alışveriş yaparak bizleri daha fazla risk altına atmamalarını rica ediyoruz.

Son olarak Türkiye genelinde bölge müdürlükleri ve genel müdürlükler evden çalışma sistemine geçmiş fakat bizler hâlâ sahada hastalık ile burun burunayız.


BELKİ DE VİRÜS DAĞITIYORUZ

Merhaba.

Bizim normalde ağır olan çalışma koşullarımız salgın nedeniyle daha da ağırlaştı. Günlük kargo sayısı artmış durumda, internet alışverişi çok yoğun. Ama sorun bu değil. Bizleri düşük ücretle sömürenler hem bizim hem halkın sağlığını umursamıyorlar.Koronavirüse karşı alınan önlemler, sınırlı sayıda eldiven, sembolik maske, iki gün önce gelen ateş ölçme cihazlarıyla sınırlı. Bölge müdürlüklerinin evden çalıştıklarını biliyoruz. Temel kaygı kargo teslimatının düşmemesi. Kurye günde minimum 70-80 kişiyle iletişim halinde. Kargo değil de virüs dağıtıyor ve alıyoruz belki de. Sağlıktan uzak, stresi her an artan, iş yükü katlanan koşulları kabul etmek istemiyoruz. Eminim ki tüm kargo işçileri aynı koşullarda yaşıyordur. Somut talebimiz ücretli izne çıkabilmek, çalışırken ücretsiz sağlık muayenesi yapılması, krizin yükünün işçilere yüklenmemesi.

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Zorunlu olmayan üretim dursun, çalışanlara ücretli izin verilsin

SONRAKİ HABER

Koç Üniversitesinde taşeron işçiler için kampanya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...