29 Mart 2020 06:40

Almanya’da "koronadan çıkış" senaryoları konuşuluyor: İyimser tahmin 12 bin ölüm

Almanya’da kronavirüsün yarattığı krizden çıkış için farklı senaryolar tartışılıyor. İyimser senaryoya göre virüs 1 milyon kişiye bulaşacak ve yaklaşık 12 bin kişi yaşamını yitirecek.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in karantinada bulunduğu Berlin'deki evi. | Fotoğraf: AA

Paylaş

Almanya’da kronavirüsün yarattığı kriz ve kaostan çıkış için değişik senaryolar tartışılıyor. Federal İçişleri Bakanlığının isteği üzerine bir grup bilim insanı tarafından hazırlanan senaryolarda kısa dönemde çıkış için pek umut verilmiyor. Ancak önlemlerin artırılması durumunda ölüm ve vaka sayısının azaltılabileceği üzerinde duruluyor.

Hazırlanan senaryoların ilkinde, devletin koronavirüse karşı gerekli önlemleri almaması durumunda halkın yüzde 70’nin hastalanacağı ve hastalananların yüzde 80’inin hastanelerde yoğun bakıma ihtiyaç duyacağı üzerinde duruluyor. Bu durumda tahminler, yaşamını yitireceklerin sayısının bir milyonu geçeceği yönünde. En kötü senaryo olarak belirtilen bu durumdan yola çıkarılarak hükümete katı uygulamaların içinde yer alacağı ikinci senaryo sunuluyor.

EN İYİMSER TAHMİN: 1 MİLYON VAKA, 12 BİN ÖLÜM

Koronavirüsün bulaştığı insan sayısının aşamalı olarak azaltılması üzerine oluşan bu senaryoda, mümkün olduğu kadar fazla test ve karantina öneriliyor. Seyyar test istasyonlarının kurularak mümkün olduğu kadar kısa sürede çok sayıda insanın testten geçirilmesi isteniyor. Bu yolun takip edilmesi durumunda Almanya'da en fazla bir milyon kişiye koronavirüs bulaşacağı ve yaklaşık 12 bin insanın ölebileceği tahmin ediliyor. Buna da en “iyimser senaryo” olarak bakılıyor. Bu ihtimalin gerçekleşmesi için sert önlemlerin iki ay boyunca devam etmesi gerekiyor. Bu iki aylık zaman diliminden sonra dikkatli olunarak önlemlerin yumuşatılması araştırmada yer alıyor.

Almanya’da genel olarak hükümetin bu ikinci senaryoyu takip ederek adım attığı ifade ediliyor. En azından araştırmayı yaptırtan Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer, bu önlemlerden yana olduğunu gizlemiyor. Başbakan Angela Merkel de 20 Nisan’dan önce önlemlerin yumuşamasının söz konusu olmadığını ilan etti.

GEÇ REAKSİYON GÖSTERİLDİ

Hazırlanan raporda Almanya’da önlemler konusunda geç kalındığı da yer alıyor. Bu nedenle hükümetin politik olarak tehlikeyi fark edip önlemler alması gerektiği ifade ediliyor.

Çin’de ortaya çıkan koronavirüsün Almanya’daki ilk etkileri şubat ayının başından itibaren konuşulmaya başlandı. Ancak hiçbir tedbir alınmadı. Haftalarca süren tartışmaların ardından ilk olarak 13 Mart’ta genel olarak okulların, 16 Mart’ta ise sınırların kapatılmasına karar verildi. Virüsün ortaya çıkışıyla tedbirlerin alınmaya başlanması arasındaki sürecin vaka sayısının artmasında önemli rol aldığı görülüyor. Sınırların kapatılması konusundaki ilk uyarının 22 Şubat’ta yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda bir aylık bir sürenin tartışmayla kaybedildiği anlaşılıyor. Kontroller başladığında Almanya’ya girişlerin yüzde 80-90 azaldığı kaydediliyor. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ford Otosan'da 2 işçinin koronavirüs testi pozitif çıktı

SONRAKİ HABER

İzmir Barosu: İşçiler ‘ölüm ya da açlık’ ikileminden kurtarılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa