23 Mart 2020 21:39

Alman araştırma şirketi: Almanya ekonomisi çökebilir

Almanya’da bir ekonomik araştırma enstitüsü, koronavirüs ile ilgili getirilecek kısıtlamaların Almanya ekonomisinin çökmesine neden olacağını belirtti.

Fotoğraf: Abdülhamid Hoşbaş/AA

Paylaş

Almanya’da ifo UNSTITUT adlı bir ekonomik araştırma enstitüsü, koronavirüs ile ilgili getirilecek kısıtlamaların Almanya ekonomisinin çökmesine neden olacağını açıkladı.

Almanya’da ifo UNSTITUT adlı bir ekonomik araştırma enstitüsü, ülkede koronavirus nedeniyle tüm etkinliklerin iptal edilmesi, okulların kapatılması ve sosyal yaşamda da sınırlamaların getirilmesinin ekonomiye nasıl yansıyabileceği ile ilgili araştırmasını kamuoyu ile paylaştı.

Der Spiegel dergisinde yer alan habere göre, enstitü özellikle Almanya'da eyalet başbakanları ve merkezi Merkel hükümetinin almış olduğu kısıtlamaların uzaması durumunda yaşanacak ekonomik krizin nelere neden olabileceğini açıkladı. Alınan kararlar arasında şunlar bulunuyor:

"İki kişiden fazla kişinin bir araya gelmemesi, bir araya gelen kişiler arasında en az 1,50 metrelik mesafe olması, lokanta vb. yerlerin kapalı olması ama internet üzerinden yiyecek siparişinin devam etmesi, berberler, güzellik salonlarının kapalı tutulması, açık olan işyerlerinde azami şekilde hem çalışanlar ve hem de buraya gelen ziyaretçilerin hijyenik kurallara uyma yükümlülüğü, bütün bunlara uyulmadığı koşullarda polislerin devreye girmesi zorunluluğu"

Ayrıca, büyük firmaların kapalı olduğu ve yaklaşık 6 milyon insanın kısa çalışmadan yararlanabileceğini açıklayan araştırma enstitüsü, alınan halka dönük önlemlerin ekonomik olarak yaklaşık olarak yarım trilyonluk bir zarar ortaya çıkarabileceğini ve sosyal sigortalı olarak çalışan 1,8 milyon kişinin de işsiz kalabileceği açıkladı. Enstitü ayrıca bu salgın durumundan dolayı getirilen kısıtlamaların üç aylık bir süreye kadar uzaması durumda giderlerin 729 milyar avroya kadar çıkabileceği vurgusu yaptı.

Kısa çalışma için yapılacak ödemelerin, işsizliğin artmasının ve işsiz kalacak olanlara ödeneklerin artmasının bugüne kadar artı veren Almanya devlet bütçesini etkileyecek duruma getirebileceği uyarısı yapan enstitü, koronavirus salgınının ekonomik krize dönüşmeden çözülmesi gerektiği vurgusunu yaptı. (Stuttgart/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Piyangocular koronavirüs salgını nedeniyle biletlerin geri alınmasını istedi

SONRAKİ HABER

Yurt dışından gelen 348 yolcu Sakarya'da KYK yurduna yerleştirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...