29 Mart 2020 00:21

Turizm işçileri: Kısa çalışma ödeneğinden yararlanamıyoruz

Turizm işçileri, mevsimlik çalıştıkları için 'kısa çalışma ödeneği' şartlarını tamamlayamıyor. İşçiler, şartların hafifletilmesini istiyor.

Paylaş

Mustafa AŞIK
Zeynel AYNACI
Antalya/Manavgat

Bizler Antalya ili Manavgat ilçesinde yaşayan turizm çalışanlarıyız.

Buradaki sistemi bilmezsiniz, kısaca turizm çalışanlarının durumunu özetlemek isteriz. Turizm çalışanları genelde her yıl mart ayında işe başlarlar, ekim ayı başı ya da sonu itibari ile işleri biter çıkış alırlar. Çıkış alırken de hukukun neresinde yazdığını halen anlamadığımız askıya alma işlemi yapılır bizlere. Askıya alma ücretsiz izne çıkarılma diye geçer, gelecek sezon sözde işe öncelikli başlanmış olur. Ama patron yine alıp almamada serbesttir. Ücret SGK vb. hiçbir hakkımız olmaz askıda kaldığımız sürede. Yani bizler 8 ay çalışan, 4 ay çalışmayan insanlarız. Her yerde asgari ücret 2 bin 324 lirayken yıl ortalamasına yani bir yılda elimize geçen ücrete bakınca bizim asgari ücretimiz 2324×8= 18592  / 12 = 1549 liradır. Durum böyle olunca biz kış ayları genelde borç alarak baharı bekleriz ve yaz ayları borçları kapatırız. Bu kısır döngü böyle döner gider.

Bu yıl koronavirüsten dolayı bazılarımız işe hiç başlayamadı, bazılarımız başlasa da bir hafta ya çalıştı ya çalışmadı. Böyle olunca 70 bin turizm çalışanı ne yapacağımızı bilemedik. Teşvik paketlerini bekledik büyük bir umutla. Devletimizin hazırlayıp açıkladığı paketteki kısa çalışma ödeneğinden şartlarımızdan dolayı yararlanamıyoruz. Bizim ve bölgemizdeki küçük esnaf arkadaşların durumu da turizm ekonomisine bağlı oldukları için Türkiye şartlarına göre çok daha kötü bir durumda.

Sonuç olarak; kredi kartlarımızı ödeyemedik, çektiğimiz kredileri ödeyemedik, kiralarımız birikti. Bölgemizin afet bölgesi ilan edilmesi, kredi kartı, kredi ödemelerinin ötelenmesi ve mağdur işçilere 3 ay asgari ücret desteği gibi pansuman tedbirlere ihtiyacımız var. Bu krizin bir an önce bitmesi ve işlerimizin başına dönmemiz için bu virüs ile mücadelede hızlı sonuç almanın yolunun sokağa çıkma yasağının getirilmesinden geçtiği kanaatindeyiz.

ÖNCEKİ HABER

İskenderun'da 15 liman ve fabrika hiçbir şey yokmuş gibi çalışıyor

SONRAKİ HABER

Ücretli öğretmen: Ekonomi paketinde ücretli öğretmenlere de kaynak ayrılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...