27 Mart 2020 02:39
Son Güncellenme Tarihi: 27 Mart 2020 04:54

Koronavirüs manzarası: Patron fabrikaya uğramıyor işçi fazla mesaiye bırakılıyor

İşçiler, patronların salgından etkilenmemek için fabrikaya gelmediğini, kendilerinin ise fazla mesaiye dahi bırakıldıklarını söyledi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Aydın YİĞİT
Adana

Koronavirüs salgınıyla birlikte patronların bir kısmı kısa çalışma ödeneğine başvururken, kimileri ise işçileri ücretsiz izne gönderdi. Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren birçok fabrika ise üretime ara vermedi. İşe gitmek için duraklarda servis beklerken görüştüğümüz işçiler, patronların salgından etkilenmemek için fabrikaya gelmediğini, kendilerinin ise fazla mesaiye dahi bırakıldıklarını söyledi.

Sunset Kimya işçisi virüs salgını olmasına rağmen kendilerinin çalışmaya devam ettiğini belirtirken patronlarının kendisini korumak için 10 gündür işyerine gelmediğini dile getirdi. “Bari fazla mesaiye kalmayalım diyoruz ama akşam 10’a kadar çalışıyoruz” diyen işçi, fabrikadaki önlemlere ilişkin şunları anlattı: “Yemekhanede 2’li oturuyoruz, maske ve eldiven dağıtılıyor ancak bunlar yeterli değil. Ücretli izne çıkarılmamız lazımken Organize Sanayi’de birçok fabrika hâlâ çalışıyor. Önlemleri yetersiz buluyorum, zorunluluktan işe geliyoruz. Yoksa evde çocuğuma ne yedireceğim?​” İşçi tüm ülkede ücretli izin uygulanması gerektiğini dile getirdi.

SAĞLIK ÜCRETSİZ OLMALI

Sağlık sistemini eleştiren Apro Alüminyum işçisi ise “Ben daha geçen gün çocuğumu hastaneye götürdüm buhar makinesi falan derken 70 lira ödeme çıktı. Yarın bir gün bizde virüs çıkarsa ne olacak? Belirsizlik var. Tüm sağlık harcamaları ücretsiz olmalı diye de açıklama yapmalılar bu süreçte” dedi.

İŞİMİZİ KAYBETMEYELİM

Virüs salgını ilk çıktığı zaman ücretli izin talep ettiklerini ancak işçilerin bugün işlerini kaybetmemek için ücretsiz izne bile razı edildiğin dile getiren taş ocağı işçisi, “Salgın geçtikten sonra işe döneceğimizin de garantisi verilmeli” dedi. Servislerde birçok işçinin yan yana gitmek zorunda kaldığını anlatan işçi, bir işçide virüs çıkması durumunda aileleriyle birlikte birçok kişiye yayılabileceğini söyledi. Hükümetin süreci şeffaf yürütmediğini düşünen işçi “Vakaların nerelerde olduğunun açıklanması gerekir” dedi. 

BİRLİK OLURSAK TALEPLERİMİZ KABUL EDİLİR

OSB’de bir fabrikada güvenlik görevlisi olarak çalışan bir başka işçi ise “İşçilerin bu süreçteki taleplerinin hayata geçmesi için birlik olması lazım. Birer ikişer kişi olduğu zaman sesimiz kısılıyor. Geçtiğimiz yıl Fransa’da talepleri için sokağa çıkan Sarı Yelekliler gibi birlik olmamız lazım” dedi.

ÖNCEKİ HABER

TBB VE 79 barodan açıklama: Çocuğa şiddet ve istismar suçlarında indirim olamaz

SONRAKİ HABER

Süleyman Soylu: Salgının önüne geçemezsek en yüksek tedbiri alırız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...