27 Mart 2020 17:09

CHP'li Burhanettin Bulut: Tarım işçileri için acil eylem planı oluşturulmalı

CHP Milletvekili Burhanettin Bulut, koronavirüs salgını nedeniyle tarım işçilerinin ciddi risk altında olduğuna dikkat çekti. Bulut tarım işçileri için acil eylem planı oluşturulmasını istedi.

Fotoğraf: Nevra Uçkaç/DHA

Paylaş

CHP Koronavirüs İzleme Komitesi üyesi ve Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, tarımsal üretimin devam ettiği Çukurova’da mevsimlik tarım işçilerini ziyaret etti. Onlarca tarım işçisinin minibüs ve traktörlerde yan yana yolculuk yaptığını, birlikte yemek yediğini, gün boyu tarlada veya serada çalıştığını kaydeden Bulut, temiz suya erişimin sınırlı olduğu, altyapı sisteminin bulunmadığı 6-8 kişilik tek göz çadırlarda yaşamını sürdüren tarım işçilerinin koronavirüs riski altında olduğunu söyledi.

GÖÇ VE ÜRETİM HAREKETLİLİĞİ RİSKİ ARTTIRIYOR

Bulut, yüzbinlerce tarım işçisinin yetersiz beslenmeden kaynaklı zayıf bağışıklık sistemi nedeniyle bu salgından etkilenebileceği; nisan ayında havaların ısınmasıyla güneyden kuzeye doğru göç sürecine başlayan mevsimlik gezici tarım işçilerinin bulaşı yayabilecek önemli bir risk grubu oluşturacağı uyarısı yaptı. Bulut, çiftçinin girdi temini için kentlere, firma temsilcilerinin köylere gidecek olması, kırsal ile kalabalıkların temasının çoğalması bulaşın artması açısından bir başka tehlike unsuru olacağını bildirdi.

İŞÇİLERE HİYYEN DESTEĞİ SAĞLANMALI

Koronavirüs salgınının mevsimlik gezici tarım işçilerine yönelik etkilerinin yanı sıra zirai üretim için oldukça önemli olduğunu kaydeden Bulut, “Salgını tarım işçilerinden uzak tutmak, tarımsal üretimi sorunsuz, aksaklığa meydan vermeyecek şekilde sürdürmek, gelecekte gıda arzının yaşanmaması için de hayati önemdedir.  Vakaların ortaya çıkması beklenmeden tarım işçilerine yönelik koruyucu hizmetlere öncelik verilmeli; mevsimlik gezici tarım işçilerine bilgilendirme ve hijyen desteği sağlanmalıdır” dedi.

İŞÇİLER MECLİS GÜNDEMİNDE

Uyarılarını Meclis gündemine de taşıyan Bulut, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi.  Bulut, Bakan Koca’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

  • Bakanlığınız, mevsimlik gezici tarım işçilerinin geçici çadır yerleşimlerinde herhangi bir incelemede bulunmuş mudur?
  • İşçilere ve çiftçilere koronavirüs ve korunma yöntemlerine yönelik bilgilendirmede bulunmuş mudur?
  • Geçici yerleşim yerinde yaşayan tarım aracılarının iletişim bilgileri toparlanmış acil durumda nasıl bir yol izleneceği hakkında bir eylem planı oluşturulmuş mudur?
  • Covid-19 salgınına karşı temizlik, bağışıklığı güçlendirme ve benzeri ihtiyaç tespitleri yapılmış ve gerekli malzemelerin dağıtımı yapılmış mıdır?
  • İşçilerin çalışma ortamlarında sağlıklı içme ve kullanma suyunun sürekli, düzenli ve yeterli bir şekilde temin edilmesi için bir girişimde bulunulmuş mudur?
  • Mobil gezici sağlık araçlarıyla çadır yerleşim yerlerinde genel tarama yapılmış mıdır?
  • Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar Covid-19 tanısı koyulan mevsimlik tarım işçisi var mıdır? (Adana/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Sanat Yönetmenleri Derneğinden koronavirüs tedbiri çağrısı: Dizi çekimlerini durdurun

SONRAKİ HABER

Hastane çalışanları: Ayrımcılık yapmayı bırakın personel eksiğini tamamlayın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...