26 Mart 2020 14:42

TMMOB İstanbul İKK: Kanal İstanbul Projesine değil, sağlığa bütçe!

TMMOB İstanbul İKK "Bilimsel bilgi Kanal İstanbul Projesinin asla yapılmaması gerektiğini söylemekte. Proje coğrafi, çevresel, ekonomik, sosyal, kentsel ve kültürel yıkıma neden olacak" uyarısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel (Arşiv)

Paylaş

Koronavirüs pandemisinin Türkiye’nin gündemini belirlemeye devam ettiği, hayatı durdurma noktasına getirdiği süreçte hükümetin Kanal İstanbul projesiyle ilişkili olan ilk ihaleyi gerçekleştirmesine yönelik tepkiler sürüyor. TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu tarafından Kanal İstanbul ile ilgili çıkılan ihaleyle ilgili açıklamada “Kanal’a değil sağlığa bütçe” denildi.

İktidarın öncelik sırasına bir rant projesini almış olmasının kabul edilebilir olmadığı belirtilen açıklamada İstanbul’un tüm tarihi birikimini yerle bir edecek projede ısrar edilmesinin, tüm dünyanın ve ülkenin içinden geçtiği zor günlerin asla anlaşılamamış olduğunu gösterdiği ifade edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Hükümetlerin sağlık konusunda ne kadar kırılgan oldukları bu süreçte görülmüş, dünyanın büyük riskler karşısında ne denli aciz duruma düşebildiği ispatlanmıştır. Tüm bu süreçte ise tüm insanlık yeniden bilimin hayati önemini hatırlamış, bütün umudunu bilim insanlarının üreteceği çözüme odaklamıştır. Bu yüzden bir kez daha tekrar ediyoruz: Kanal İstanbul projesi; İstanbul ve Marmara Bölgesi’nde yüzlerce bilim ve meslek insanı, birçok üniversite, meslek odası, kamu kurum ve kuruluşu tarafından yılların birikimi ile üretilen sayısız planlama, bilimsel araştırma ve çalışma neticesinde edinilmiş bilgileri yok sayarak meşrulaştırılmaya çalışılan bir rant projesidir. Bilimsel bilgi bu projenin asla yapılmaması gerektiğini söylemektedir. Proje; coğrafi, çevresel, ekonomik, sosyal, kentsel ve kültürel yıkıma neden olacak; ekosistemi ve insan sağlığını riske atacaktır.” 

İstanbul’un ve etki alanındaki büyük bir coğrafyanın geleceğini tehdit eden, yaşam ve vatandaşlık haklarını gasbeden Kanal İstanbul projesinin derhal gündemden düşürülmesi gerektiği vurgulanan açıklamada “Projeye ayrılan bütçe ivedi olarak salgın sürecinde ekonomik çıkmaza giren vatandaşların temel ihtiyaçlarının karşılanmasına, sağlık kurumlarındaki eksikliklerin giderilmesine harcanmalıdır. Kanala değil, sağlığa bütçe!” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TTB Genel Sekreteri Yılmaz: Kapatılan hastanelerin eksikliği hissediliyor

SONRAKİ HABER

Tutuklu yargılanan gazeteciler Sadık Topaloğlu ve Sadiye Eser tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa