26 Mart 2020 13:02

Ekoloji Birliği: Virüs salgını iktidarın Kanal ısrarını durduramadı

Ekoloji Birliği, koronavirüs salgınına rağmen AKP'nin Kanal İstanbul'un önceli olan köprü ihalesini yapmasına tepki göstererek projeden vazgeçilmesi çağrısı yaptı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Ekoloji Birliği tarafından Kanal İstanbul ile ilgili ihaleye çıkılması ile ilgili yapılan açıklamada; “Virüs salgını iktidarı durduramadı” denildi.

Dünyanın koronavirüsü salgınıyla boğuştuğu, ülkede insanların evlerinden çıkamadığı hatırlatılan açıklamada; “İktidar rant için çalışmalarını eksik etmiyor. Halk can derdinde iktidar ihalelerle sermaye gruplarına olanak tanımaya devam ediyor. AKP iktidarının ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ısrarla yapılacak dediği Kanal İstanbul projesinin ön hazırlığından olan tarihi Odabaşı ve Dursunköy köprülerinin taşınması için yapılan ihale kabul edilemez bir yıkımdır. Köprüler başka bir yere taşınmak isteniyor. Tarihi, kültürel miras olduğu yerde anlamlıdır. Hasankeyf’in taşınması gibi köprülerin de taşınmak istenmesi tarihi mirasa saygısızlıktır. İhaleye giren firmalar ve teklifleri de şöyle. Artulu Mimarlık, geçersiz; Mukarnas Mimarlık 500 bin; Hasan Fehmi Şahin 550 bin; Safir Jeo Teknik 507 bin; Altıparmak Mimarlık 408 bin TL.” denildi.

“VİRÜS SALGININA KAYNAK ARANIRKEN İHALE YAPILIYOR”

Salgın nedeniyle çeşitli kamu harcamalarının durdurulduğu günlerde, ihalenin yapılmasının bir çelişki olduğu vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Kanal İstanbul projesinin ekolojik, ekonomik ve siyasi yansımaları, etkileri tartışıldı. Bilim insanlarının, odaların, derneklerin, ekoloji mücadelesi içinde bulunanların yapılan tartışmalarda ileri sürdüğü tehlikeler halk tarafından kabul gördü ancak, iktidar yanlış kararında ısrar ediyor. Virüs saldırısına kaynak sorunu tartışılırken bu ihale halkın sağlığına bakışı da göstermektedir. Bugün kanala değil, sağlığa bütçe ayırma zamanı. İktidara çağrımızı yineliyoruz: Ekolojik, ekonomik ve siyasi olumsuz etkileri olacak köprü ihalesi yanında Kanal İstanbul projesinden vazgeçin.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

YSK, Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar'ın mazbatasını iptal etti

SONRAKİ HABER

BOSCH üretimi bir hafta durduracağını açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...