26 Mart 2020 14:30

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı "Kanal İstanbul"un ihaleye açılmasını savundu

Kanal İstanbul Projesinin ihaleye açılmasına tepkiler sürerken Ulaştırma Bakanlığı, "Siyasi fırsatçılık yapmak, milletimize koronavirüsten daha çok zarar vermektedir" sözleriyle ihaleyi savundu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Kanal İstanbul Projesinin ihaleye açılmasını savunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, "Ülkemizin salgınla mücadele ettiği bu dönemde yatırım ve üretimin durdurulmasının istenmesi, yapılan bir proje ihalesi üzerinden siyasi fırsatçılık yapmak, milletimize koronavirüsten daha çok zarar vermektedir" dedi. 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Üretim ve yatırımın devam etmesi, ülke ekonomisinin çökertilmemesi, salgından kurtulduktan sonra da ihtiyaç olan ürünlerin üretilmesi ve gerekli yatırımların yapılması da son derece önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti, salgın ile mücadele ederken üretim ve yatırımları da yapabilecek güçtedir. Kanal İstanbul projesi ile ilgili çalışmalar da elbette devam etmekte olup, bugün proje ihalesi yapılan iki tarihi köprünün taşınması veya yerinde korunması işi de önceden belirlenmiş bir sürecin bir parçasıdır. Ülkemizin salgınla mücadele ettiği bu dönemde yatırım ve üretimin durdurulmasının istenmesi, yapılan bir proje ihalesi üzerinden siyasi fırsatçılık yapmak, milletimize Koronavirüsten daha çok zarar vermektedir. Ülkemiz salgınla mücadele ederken üretim ve yatırımları da sürdürmek, ülke ekonomisinin dimdik ayakta tutarak yarınlarımızı da güvence altına almak hepimizin temel görevi olduğuna inanıyoruz."  ifadeleri yer aldı. 

İHALEYE TEPKİLER

İhaleye yönelik açıklamalardan bazıları şöyle oldu: 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: “Bu yol ihaleleri için, 2020 bütçesinde 8 milyar lira kaynak ayrıldı. Oysa bugün işini kaybetme arifesinde olan ya da işyeri kapandığı için gelir elde edemeyen milyonlarca insan var, Türkiye’de ve İstanbul’da. Kaynaklarımızı hala Kanal İstanbul gibi, bize göre ucube projelere harcamak yerine, halkımız için neden harcamıyoruz? Allah aşkına, bugün bir köprü yıkıp, yapmak mı iş; yoksa, evde gelecek kaygısına düşmüş milyonlarca insana destek olmak mı?

Yüksek Mimar Mücella Yapıcı: Su kaynaklarına büyük zarar verecek, havayı kirletecek bu projeye karşı dava açtık, davalar hala sürüyor. Ancak bütün bu davalar, süreç devam ederken, üstelik böyle bir zamanda ihaleye çıkılması rezalettir, halka hakarettir, böyle bir zamanda ihaleye çıkılması projenin kendisinden bile daha çılgın bir şey.

Mimarlar Odası Başkanı, Mimar Eyüp Muhcu: Kamuoyuna genel bir sağlık taraması bile yapılamıyor. Ancak koronavirüsün ile ilgili acil ve ciddi önlemler alınması gerektiği koşullarda iktidar, kente, çevreye, sosyal kültürel yapıya, ekonomiye zararı olduğu bilinen Kanal İstanbul projesi ile ilgili ihaleye çıkıyor. Bu açıkça oluşan korku ikliminden yararlanmaktır

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu: Koronaya ayrılan bütçe 100 milyar, Kanal’a ayrılan bütçe 110 milyar. Kanalı iptal et bütçeyi halkın sağlığı için kullan. Sağlığımız için suya bu kadar ihtiyacımız varken sularımızı yok edeceksiniz. Sermayenin kazancını değil halkın sağlığını düşün. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca: Birçok kamu hizmetinin askıya alındığı, yargı mercilerine başvuru sürelerinin dahi durdurulduğu dönemde, kamu kaynaklarını bu ihaleye harcamanın maksadı nedir? Derhal bu ihale ertelenmeli, kamu kaynakları ve bütçeleri sağlık için, halk için kullanılmalıdır

Ekoloji Birliği: İktidar rant için çalışmalarını eksik etmiyor. Halk can derdinde iktidar ihalelerle sermaye gruplarına olanak tanımaya devam ediyor. AKP iktidarının ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ısrarla yapılacak dediği Kanal İstanbul projesinin ön hazırlığından olan tarihi Odabaşı ve Dursunköy köprülerinin taşınması için yapılan ihale kabul edilemez bir yıkımdır. İktidara çağrımızı yineliyoruz: Ekolojik, ekonomik ve siyasi olumsuz etkileri olacak köprü ihalesi yanında Kanal İstanbul projesinden vazgeçin.

 

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi: Şartlar ne olursa olsun AKP iktidarının taviz vermediği bir konu bulunuyor: Rant. Projenin yol açacağı olumsuzlukları yeniden hatırlatmanın gereği bulunmuyor ancak şu noktayı bir kez daha vurgulu hale getirmek isteriz: Kanal İstanbul, olası bir İstanbul depremi açısından büyük bir tehlike arz etmektedir. Türkiye deprem, su taşkını, diğer doğal afetler ve son olarak da salgın hastalıklara karşı önlem almaya, altyapısını buna uygun düzenlemeye, merkezi bütçesini bu ihtiyaçlara uygun seferber etmeye zorunludur. Bunun yapılmaması açık bir insanlık suçu sayılacaktır.

TEKLİF VEREN FİRMALAR

Kanal İstanbul Projesinin etki alanında bulunan tarihi Odabaşı ve Dursunköy köprülerinin yeniden yapımı için 5 firma teklif verdi. Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen ihale için teklifler kapalı zarf usulüyle alındı. 5 firmanın katıldığı ihalede Artuklu Mimarlık'ın teklifi geçersiz sayıldı. Mukarnas Mimarlık 500 bin lira, Hasan Fehmi Şahin 550 bin lira, Safir Jeoteknik 507 bin lira, Altıparmak Mimarlık 408 bin lira teklif etti.

NE OLMUŞTU?

2011 genel seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vaadi olarak Türkiye gündemine giren Kanal İstanbul projesi, 31 Mart yerel seçimleri sonrası yeniden gündeme geldi. Proje için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna son şekli verilerek 23 Aralık 2019 günü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarıldı. 10 gün boyunca halkın görüşüne açılan nihai ÇED raporuna on binlerce İstanbullu dilekçe vererek itiraz etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yaklaşık 100 bin itiraz dilekçesinin verildiği ÇED raporuna 17 Ocak 2020 itibari ile olumlu karar verdiğini duyurdu.

Çevresel ve ekonomik zararları nedeniyle çok sayıda bilim insanın itiraz ettiği, İBB, barolar, çevre örgütleri, sendikalar, meslek odalarının dava açtığı projede süreç devam ederken ihaleye çıkılması tepkileri büyüttü. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Koronavirüs gölgesinde Dünya Tiyatro Günü: Keçiler inatçıdır, türküleri de bitmez

SONRAKİ HABER

TTB'den Sağlık Bakanlığına çağrı: Koronavirüs verileri ayrıntılı olarak verilmelidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...