26 Mart 2020 14:33

TTB'den Sağlık Bakanlığına çağrı: Koronavirüs verileri ayrıntılı olarak verilmelidir

TTB Merkez Konseyi, "Salgına ilişkin veriler sosyal medyada tweet ile değil, Sağlık Bakanlığı resmi web sitesinde ayrıntılarıyla açıklanmalıdır" çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, koronavirüs verilerinin resmi kanallardan ve ayrıntılı olarak verilmesi gerektiğini belirterek, “Klinik ve radyolojik olarak koronavirüs tanısı alan hastalar aksi kanıtlanıncaya kadar koronavirüs kabul edilerek gerekli önlemler alınmalıdır” dedi.

TTB Merkez Konseyi tarafından yapılan yazılı açıklamada, gelişmiş ülkelerin çoğunda kamuoyunun tweet mesajlarıyla değil, salgın konusunda yetkilendirilmiş sağlık kuruluşları tarafından etraflıca bilgilendirildiğine vurgu yapıldı.

ŞEFFAFLIK BİLİMSELLİK UYARISI

TTB Merkez Konseyi, salgının ancak şeffaflık ve bilimsellikle yönetilebileceği uyarısını tekrarladı ve ivedilikle yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

  • Salgına ilişkin veriler sosyal medyada tweet ile değil, Sağlık Bakanlığı resmi web sitesinde ayrıntılarıyla açıklanmalıdır.
  • Bu veriler hastalığın şehirlere, yaş, cinsiyet ve mesleklere göre dağılımını içermelidir.
  • Testi pozitif olan hastaların yanı sıra, test sonucundan bağımsız olarak klinik ve radyolojik olarak koronavirüs ile uyumlu olguların sayısı da verilmelidir.
  • Klinik ve radyolojik olarak koronavirüs hastalığı ile uyumlu hastaların ve temas ettiklerinin belirlenmesi ve izolasyonu için aktif bir çalışma yürütülmelidir.

GELİŞMİŞ ÜLKELERDE DETAYLI AÇIKLAMA YAPILIYOR

Toplumun ve sağlık çalışanlarının önemli bir kısmını tehdit eden bu salgının bilançosunun sadece Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın günlük tweetlerinden takip edebilebildiğine dikkati çeken TTB Merkez Konseyi, şunları kaydetti:

“Sağlık Bakanlığının veya bir başka resmi kurumun web sitesinden ayrıntılı bilgi edinmemiz hala olanaklı değil. Oysa gelişmiş ülkelerin çoğunda kamuoyu salgın hakkında çok daha etraflıca bilgilendiriliyor ve açıklamalar bizdeki gibi tweet mesajlarıyla değil, bu konuda yetkilendirilmiş sağlık kuruluşları tarafından yapılıyor.

Çünkü bu ülkeler şunun çok farkındalar: Pandemi ile mücadele toplumun tamamını ilgilendiren, her bir yurttaşın sorumluluk alması gereken topyekün bir mücadeledir ve salgının toplum içinde yaygınlığı hakkında kamuoyu yeterince bilgilendirilmezse halk el yıkamadan tutun da sosyal mesafenin artırılmasına kadar kişisel önlemlerin önemi konusunda yeterince ikna edilemez." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı "Kanal İstanbul"un ihaleye açılmasını savundu

SONRAKİ HABER

TTB Genel Sekreteri Yılmaz: Kapatılan hastanelerin eksikliği hissediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...