25 Mart 2020 08:16

Doktor Ergin Koçyıldırım'dan Sağlık Bakanı'na yalanlama: ABD’de Türk test kiti yok

Amerika’da yaşayan Doktor Ergin Koçyıldırım, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Türkiye’den ABD’ye test kiti sattığı yönündeki iddiayı yalanladı.

Fotoğraf: Issam Rimawi/AA

Paylaş

Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doktor Ergin Koçyıldırım Türkiye tarafından ABD’ye gönderildiği söylenen yerli üretim test kitleriyle ilgili Sağlık Bakanına açık mektup yazdı.

Gazete Duvar’da paylaştığı mektupta Dr. Koçyıldırım, “Global bir pandemi esnasında sağlıklı bilgi paylaşımı, paylaşılan bilginin kesin, doğru ve güvenilir olmasını sağlamak oldukça zor iş, ama imkansız da değil” dedi.

“ABD'de yaşayan bir hekim ve bilim insanı olarak, TBMM'de yaptığınız en son konuşma esnasında, Amerika’ya gönderdiğinizi söylediğiniz yerli üretim test kitleri konusunu merak ettim. Amerikan Haber Alma Özgürlüğü Yasa’sından faydalanarak, bu konuda en yetkili kurumlar olan CDC (Center for Dısease Control-Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi) ve FDA’ya (Food and Drug Administration-Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu) konuyu danıştım” diyen Dr. Koçyıldırım, “Amerika Birleşik Devletleri’nde Covid-19 tanısı için test amaçlı kullanılan kitler arasında Türkiye’den gelen bir kit olmadığını, kaldı ki sadece FDA onayı olan kitlerin kullanılabildiğini öğrendim. FDA tarafından onay verilen kitler arasında da Türkiye’den gelen hiçbir kitin yer almadığını gördüm” bilgisini paylaştı.

Koçyıldırım, “Ülkemizin hekimlerin yüzde 80’inin üyesi olduğu ve çok deneyimli kurulları olan TTB’nin derhal sürece dahil edilmesi hastalığın kontrolünü hızlandıracak, hem hekimlere hem de onların örgütlü çalışmalarına duyulan bir saygının da göstergesi olarak algılanacaktır” dedi.

Dr. Koçyıldırım aynı zamanda, ABD’de kullanılan, Amerikan devletinin kendi test kitini de içeren, toplam 13 test kitinin adı ve bunları üreten kurum ve şirketlerin bilgilerinin yer aldığı listeyi de paylaştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde “Kendi korona kitimizi geliştirdik ve ABD'ye 500 bin adet sattık, yarından itibaren tüm illerimize de göndereceğiz” demişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bakanlıktan Kıbrıs’ta kalan öğrencilere: Gemiyle gelmeye çalışın

SONRAKİ HABER

İZSU işçileri koronavirüse karşı önlem alınmamasına karşı iş bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa