24 Mart 2020 08:02

Türk Metal yönetiminin imzaladığı koronavirüs önlemleri, işçiyi vurdu

Türk Metal’in, örgütlü olduğu fabrikalarda koronavirüs önlemleri için yaptığı mutabakat işçiyi vurdu. Önlem kapsamında işçiler yıllık izinli sayılacak, süreç geçince telafi çalışması yaptırılacak.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Koronavirüs salgını sebebiyle fabrikalarda dip dibe kaygıyla çalışan işçiler ücretli izin talep ederken Türk Metal yönetimi, örgütlü oldukları fabrikalarda skandal bir mutabakata imza attı. Mutabakata göre işçilere yıllık izinleri kullandırılacak. İşçilere daha sonra telafi çalışması yaptırılacak.

Mutabakat metninde yer alan maddeler şöyle:

  • “Kısa çalışmaya başvurmayacak şirketlerde; üretim planlarındaki dalgalanma nedeniyle üretimin durdurulması ihtiyacı olması durumunda, her 1 gün yıllık ücretli izin için 1 gün ücretli izin verilecek, bire bir şeklinde olan bu uygulama ihtiyaç olması halinde devam edecektir. Böylece 23.03.2020 tarihinden başlayacak olan bu bir aylık periyotta, çalışanların ücretlerinden herhangi bir kesinti olmaması garanti edilmiş olacaktır.
    Örneğin bu duruş bir ay sürdüğünde, üyelerimiz aylık ücretlerinin tamamını alacak ancak bu bir ayın 12 işgünü yıllık izinlerinden kullanılmış sayılacaktır.
  • Kısa çalışmaya başvuracak şirketlerde; kısa çalışma ödeneğine ek olarak ikramiye ve yakacak yardımı işveren tarafından üyelerimize ödenecektir. Bu şirketlerde, kısa çalışma başvurusu kabul edilene kadar geçecek sürede, ihtiyaç olması durumunda yukarıdaki izin koşulları, yani her 1 gün yıllık ücretli izin için 1 gün ücretli izin verilecektir.
    Böylece işyerinde fiilen çalışmayacak üyelerimiz net ücretlerinin yüzde 89’unu almış olacaktır.
  • 24.04.2020 tarihinden sonraki duruşlar esnasındaki ücretli izin kullandırılan günler içinse, bilahare telafi çalışması ve denkleştirme yapılabilecek, yine çalışılmayan cumartesi günü de telafi çalışmasına konu olabilecektir.
  • Üretimin devam ettiği işyerlerinde işveren koronavirüs riskine karşı her türlü önlemi alacaktır. Üretim esnasında üyelerimiz arasındaki “sosyal mesafe” en az bir metre olacaktır. Servislere binişlerde üyelerimizin ateşleri ölçülecek, risk taşıyanlar işveren tarafından sağlık kuruluşlarına götürülecektir. Servis araçlarında ve yemekhanelerde her bir üyemiz arasında en az bir metre mesafe olacaktır.
    İşveren tüm üyelerimize kişisel korunma araçlarını (maske, eldiven, dezenfektan vb.) eksiksiz olarak verecek, gerekli alanlarda dezenfekte işlemi yapılacak ve bu araç-gereç makul sürelerde yenilenecektir.
  • Bütün bunların yapılmaması ve işyerinde koronavirüs riskinin ortaya çıkması halinde, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 13. maddesi gereğince üyelerimiz “Çalışmaktan kaçınma hakkı”nı kullanacak ve üretimi durduracaklardır.

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

SES: Sağlıkçıların yöneticilerden talebi alkış değil, güvenli çalışma ortamı

SONRAKİ HABER

"Terörle Mücadele Kanunu ve Türk Ceza Kanunu tartışılmadan infaz düzenlemesi olmaz"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...