23 Mart 2020 13:00

Almanya’da işçiler için krizin ayak sesleri

Almanya'dan Mercedes işçisi, koronavirüs salgını nedeniyle gerçekleştirilen 'anlaşma'yı yazdı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Almanya’dan bir Mercedes işçisi

Almanya’da 2019 yılı verilerine göre metal ve elektronik alanında çalışan yaklaşık 4 milyon işçi bulunmaktadır. Bu işçilerin çoğunluğu otomobil üretimi ve yan sanayisinde çalışmaktadırlar. Özellikle VW, Mercedes, Porsche, Audi, BMW, Ford, Opel; yanı sıra irili ufaklı yan sanayi Bosch, ZF vb. gibi firmalar ve Thyssen Krupp gibi çelik üretimi yapan firmalar da çalışıyorlar.

Baden-Württemberg eyaleti Almanya’nın en zengin eyaleti ve bu eyaletin 615 bin nüfuslu başkenti Stuttgart’tır. Buradaki 77 firma ve şirketin yanı sıra, 400 otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren irili ufaklı firmaları ile 215 bin işçinin çalıştığı bir işçi cenneti durumdadır.

Bu işçilerden yaklaşık 80 bini Mercedes’te çalışmaktadır.

Biz işçiler, özellikle 2019 yılını dizel araçlarının üretiminin kısıtlanmak istenmesi, dijitalleşme, elektrikli araçların üretimi, Endüstri 4.0 politikaları ve işten atma tartışmaları ile geçirmiştik. Bu yıla geldiğimizde ise bu tartışmalara bir de koronavirüsün neden olduğu salgının yaygınlaşması ile son dönemde tüm sözü edilen firmaların işçilerinin zorunlu izne çıkarılması, kısa çalışma tartışmaları ve yeni ekonomik kriz tartışmaları eklenmiş oldu.

80 BİN İŞÇİYE İKİ HAFTA İZİN AMA İKİ HAFTA SONRA NE OLACAK?

Mercedes, Stuttgart’ta bulunan firmalarında çalışan yaklaşık 80 bin işçiyi iki hafta izne gönderdi. İşçiler izinli oldukları süre için de normal ücretlerini almaya devam edecekler. Eğer iki hafta sonra kısa çalışmaya geçilirse, işçiler aldıkları ücretleri yüzde yüz alamayacaklar. Ayrıca var olan kısa çalışma yasasına göre, birçok işçi bu yıl izinlerinin en az yarısının kullanmak zorunda ve daha önce mesai dönemlerinde biriken saatleri işverenin kısa çalışma başvurusunu yapmadan sıfıra yakın olması gerekiyor, eksi olmamalı.

Yoksa birçok işçi kısa çalışma parasından yararlanamayabilir. Bu dönemin daha da uzun sürmesi durumunda ise, Mercedes Untertürkheim’de İşyeri ve İşçi Temsilciliği yapan Michael Brecht’in sözlerinde gizli: “Kim garanti verebilir ki bu durumun iki hafta sonra biteceğini ve yeniden üretimin başlayıp insanların yine yeni araba siparişleri vereceklerini? Hükümetin aldığı önlemler önemli ama bu ekonomik krizi tetikleyici olabilir.”

Yukarıda belirttiğim gibi, yeni teknolojilerin otomobil sektörüne aktarılması ile işçi çıkışları birçok firmada gündeme gelmişti. Her gün otomobil üretimi yapan firmalar (VW, Mercedes, BMW...) birbirleri ile yarışır gibi ne kadar işçi çıkarmak istediklerini açıklıyorlardı. Var olan salgın, bu çıkışları daha da hızlandırabilir. Bu nedenle biz işçilerin işten atılma ile ilgili kaygıları, korkuları korona ile daha çok artmıştır.

Hiçbir işçi bu durumun daha fazla uzamasını istemiyor, çünkü, uzaması durumunda birçok yan sanayi firması iflas etme noktasına gelebilir ve yan sanayiden otomobil sektörüne yeterince parça gelmeyince otomatik olarak buralarda da işten atmalar gündeme gelebilecektir.

SENDİKANIN ANLAŞMASI SERMAYENİN ÇIKARLARINI KORUYOR

Bu nedenle IGM sendikasının Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde yapmış olduğu antlaşma bir moratoryum anlaşmasını çağrıştırıyor. Yani, savaş döneminde yapılmış bir antlaşma gibi ve sadece sermayenin çıkarlarını korumak için yapılmıştır. Bu nedenle de günü kurtarmak için yapılmıştır.

Yeni teknolojilerin üretime girmesi ile olabilecek çıkışlara ve pandemiyi fırsata çevirmeyi amaç edinen sermayeyi mutlu eden bir anlaşmadır. Ayrıca, Baden Württemberg eyaletinde uzun süredir kısa çalışma antlaşması var ve kimi firmalarda özel yapılan anlaşmalar ile yüzdelik oran olarak ödemeler yüksek olabiliyor. Kuzey Almanya ‘da yapılan anlaşma ile yüzde 80,5’lik bir sınırlama getiriliyor.

Ayrıca çocukların bakımı için yine Güney Almanya’da daha önceki TİS sürecinde yıllık izinlerin dışında işçiler kendi çocuklarına, hastalarına ya da anne-babalarına bakım yapmak için ekstra 8 gün ücretli olarak belirlenen zaman, kuzeyde yapılan anlaşma ile 5 güne düşürülüyor. Onun için Kuzey Ren Vestfalya Metal İşverenler Birliği Başkanı anlaşma sonrası mutluluğunu belirtmiştir.

ÖNCEKİ HABER

Bakan Selçuk'tan EBA TV itirafı: Denetleme ihtiyacı duymadım, ben de onaylamıyorum

SONRAKİ HABER

Hükümete göre ekonomi tıkırında: Hazine 4,8 milyar lira daha borçlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...