23 Mart 2020 04:50
Son Güncellenme Tarihi: 24 Mart 2020 16:49

HDP'li 8 belediyeye kayyum atandı: Eğil Belediye Başkanı Mustafa Akkul tutuklandı

HDP'li Batman, Ergani, Eğil, Lice, Silvan, Güroymak, Halfeli ve Gökçebağ belediyelerine kayyum atandı. Diyarbakır Eğil Belediye Başkanı Mustafa Akkul tutuklandı.

Batman Belediyesi

Fotoğraf: MA

Paylaş

İçişleri Bakanlığı tarafından Batman Belediye Başkanı Mehmet Demir, Diyarbakır Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Diyarbakır Eğil Belediye Başkanı Mustafa Akkul, Diyarbakır Lice Belediye Başkanı Tarık Mercan, Diyarbakır Silvan Belediye Başkanı Naşide Toprak, Bitlis Güroymak Belediye Başkanı Hikmet Taşdemir, Iğdır Halfeli Belde Belediye Başkanı Hasan Safa, Siirt Gökçebağ Belde Belediye Başkanı Serhat Çiçek görevden alınarak yerlerine kayyum atandı ve eş başkanlar gözaltına alındı. Gözaltına alınan Eğil Belediye Başkanı Mustafa Akkul, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla tutuklandı. Silvan Belediye Başkanı Naşide Toprak ve Lice Belediye Başkanı Tarık Mercan ise "konutunu terk etmemek" ve "yurt dışına çıkış yasağı" tedbiriyle serbest bırakıldı.

Kayyum atamasına tepki yağarken, Evrensel’e konuşan HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, "Zamanlama açısından tüm Türkiye toplumunun tartışması gereken bir mesele bu. Tüm dünya şu anda bir salgınla mücadele ederken AKP’nin gizli ajandası ortaya çıkıyor" dedi. Başaran "İnsanlara eve kapanın derken bir taraftan elektrik, su faturasını ödememesini düşünmeyen iktidara karşı Batman Belediyesi su faturalarını ödenmesini erteledi. Halkın sağlığı ve geleceği için çaba sarf eden belediyelere bu şekilde tutum almak aslında kendi organizasyonsuzluğunun nedenidir” ifadelerini kullandı.

MUSTAFA AKKUL TUTUKLANDI

Diyarbakır'da "terör soruşturması" gerekçesiyle gözaltına alınan HDP'li Diyarbakır Eğil Belediye Başkanı Mustafa Akkul, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla tutuklandı.

EŞ BAŞKANLAR TOPRAK VE MERCAN'A EV HAPSİ

Silvan Belediyesi Eş Başkanı Naşide Toprak ve Lice Belediyesi Eş Başkanı Tarık Mercan,  İl Emniyet Müdürlüğündeki işlemlerin ardından Diyarbakır Adliyesine sevk edildi. "Terör örgütü üyesi olmak" iddiasıyla savcılık ifadeleri alınan Toprak ve Mercan, tutuklama istemiyle Sulh Ceza Hakimliğine gönderildi.

Hakimlik, Naşide Toprak ve Tarık Mercan’a, yurt dışına çıkma yasağıyla birlikte soruşturma boyunca konutunu terk etmeme cezası verdi.

SEÇİM ÇALIŞMALARI SUÇLAMA KONUSU YAPILDI

"Terör örgütü üyesi olmak” iddiasıyla gözaltına alınan eş başkanlardan Ergani Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Kaya ve Yenişehir Belediyesi Eş Başkanı Belgin Diken’in emniyet ifadelerinin akşam saatlerinde alındığı kaydedildi. İfadeleri alınan eş başkanlara seçim çalışmalarının suç olarak yöneltilmesi dikkat çekti.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Amirliğinde gözaltında bulunan Ergani Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Kaya’ya emniyet sorgusunda katıldığı, “HDP’nin 31 Mart 2019 yerel seçimleri aday tanıtım programı, 2019 Newroz’u, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyum ataması kararını protesto eylemleri, DTK il binasında 3 kişinin katıldığı basın açıklaması, açlık grevinde cezaevinde yaşamına son veren Zülküf Gezen’in taziyesi ve HDP il binasındaki bir program ile sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlar” suç olarak yöneltildi.  Aynı saatlerde ifadesi alınan Yenişehir Belediyesi Eş Başkanı Belgin Diken’e ise 31 Mart 2019 yerel seçim çalışmaları, 2019 Newroz ve 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingine katılmasının suçlamalarının yönetildiği kaydedildi.

AVUKAT EREN: EŞ BAŞKANLARA KAYYUM TEBLİKATI YAPILMADI

TEM Şube’de müvekkilleri olan eş başkanlarla görüşen avukat Serhat Eren, gizlilik kararının olması nedeniyle soruşturmanın içeriğini öğrenemediklerini ve müvekkillerine şu ana kadar gözaltı gerekçesinin söylenmediğini ifade etti. Eş başkanların gözaltına alındıkları sırada kelepçelenmediklerini belirten avukat Eren, görevden uzaklaştırma ve kayyum atama tebligatının da eş başkanlara iletilmediğini vurguladı.

Eş başkanların tebligatın gözaltında yapılması halinde tebligatı imzalamayacaklarını ifade ettiklerini aktaran Eren, “Emniyette koronavirüse karşı hiçbir önlem yoktu. Ne eş başkanlar açısından ne de orada bulunan kolluk görevlileri açısından bir önlem alınmamıştı. Eş başkanlar iyi olduklarını ifade ettiler. Ancak suçlamaya dair hiçbir bilgi verilmemişti sadece ‘terör örgütü üyesi’ oldukları iddiasıyla gözaltına alındıkları bilgisi verilmişti” diye belirtti. 

HDP MİLLETVEKİLİ AYŞE ACAR BAŞARAN: HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN UYGULAMALAR

Evrensel’e konuşan HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran “Bu ülkede maalesef hukuk uzun süredir askıya alındığı için HDP belediyelerine saldırmak çok kolay. Zamanlama açısından tüm Türkiye toplumunun tartışması gereken bir mesele bu. Tüm dünya şu anda bir salgınla mücadele ederken AKP’nin gizli ajandası ortaya çıkıyor. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından da ülkede yüzlerce darbe girişimi nedeniyle yaşamını yitirmişken bir taraftan birlik çağrısı yapıldı diğer taraftan kararnamelerle belediyelerimize kayyum atanmıştı. AKP-MHP ittifakı Kürt ve muhalif düşmanlığını siyaset biçimi haline getirmiş durumda. Dünyanın hiçbir yerinde salgın dışında başka bir gündemin olmadığı bir süreçte bile halkın sağlığını riske atacak şekilde uygulamalar gerçekleştiriyor. AKP iktidarı bu süreci yönetememesinin faturasını HDP’ye kesmeye çalışıyor. Yürütemiyor ve buna hepimiz şahidiz. İnsanların evinizde kalın çağrısı dışında iktidar somut hangi adımı attı. Dünyada bunu tartışıyor” dedi.

HDP belediyelerinin salgına karşı iktidardan daha çok organize olduğunu ve tedbirleri aldıklarını belirten Başaran, “Bizim belediyeler iktidardan kat be kat daha iyi organize ettiler süreci. Tedbirlerini aldı. İktidarın yapmadığı ebeveynlere izin meselesini HDP belediyeleri gündemine aldı, uyguladı. İnsanlara eve kapanın derken bir taraftan elektrik, su faturasını ödememesini düşünmeyen iktidara karşı Batman Belediyesi su faturalarını ödenmesini erteledi. Halkın sağlığı ve geleceği için çaba sarf eden belediyelere bu şekilde tutum almak aslında kendi organizasyonsuzluğunun nedenidir” dedi.

"ÖNLEM ALIN DENİLEN YERLERDE YAKA PAÇA GÖZALTINA ALINDILAR"

Başaran, “Artık demokratik bir hukuk devleti yok. Kanun devleti olmaktan çıkmış durumda. Bu krizde, bu felaket olarak nitelendirilen günlerde sermayedarları beslerken demek ki belediyelerin bütçelerine ihtiyaç duymuş. Bundan önceki dönemde de kayyumların neler yaptığını biliyoruz. Nasıl talan ettiklerini, belediye bütçelerini kendi çevrelerine nasıl peşkeş çektiklerini biliyoruz. Bu bütün Türkiye toplumun vicdanında mahkum edilmeli. Bakın bu virüs tüm Türkiye’ye yayıldı. Batman’da ortaya çıkacak olumsuz durumun Türkiye’ye yansımasının olacağının da unutulmaması gerekir. Arkadaşlarımız önlem alın denilen yerlerde yaka paça sürüklenerek gözaltına alındılar. Bu da tarihe AKP demokrasisi olarak not düşürülmeli” diye konuştu.

BELEDİYELERE POLİS ABLUKASI

Öte yandan Diyarbakır’ın Ergani, Silvan ve Lice Belediyeleri dün sabah polisler tarafından abluka altına alındı. Giriş çıkışlara izin verilmedi. Binalarda arama yapıldı. Ergani’de İlçe kaymakamının kayyum olarak atandığı belediyede, dezenfekte çalışması yapıldı. Eğil’de polisler binanın giriş kapısına Türk bayrağı astı. Silvan’da aramanın ardından belediye çalışanları belediye binasına giriş yaptı.Lice’de ise belediye giden personeller binaya alınmayarak evlerine gönderildi.

BATMAN’DA MÜDAHALE VE GÖZALTI

Batman Belediyesi’nin çevresi polis bariyerleriyle kapatılırken, belediye önündeki cadde çift yönlü trafiğe kapatıldı. Çok sayıda polis ile birlikte zırhlı araç belediyenin çevresine konumlandırıldı. Kayyum atamasına belediye önünde tepki gösteren HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran ile bir gruba polis müdahale etti. Polis müdahalesinde HDP İl Eş Başkanları Fatma Ablay ve Ömer Kulplu ile birlikte yaklaşık 10 kişi gözaltına alındı.

Belediye önünden geçen bazı yurttaşlar “Belediye önünde polis olmaz halk olur” diyerek tepkilerini ortaya koydu.

KAYYUMLARA TEPKİ: İKTİDARIN FIRSATÇILIĞI

Gözaltına alınan Batman Belediye Eş Başkanı Mehmet Demir’in Twitter hesabında şu paylaşım yapıldı: “Batman halkı için daha yapacağımız çok şey vardı... Bugünde Batman Belediyemiz karakola çevrildi. Mücadele etmekten ve hizmet etmekten vazgeçmeyeceğiz. #KayyumDarbedir.”

Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın da “Kabul etmek gerekir ki fırsatçılıkta kimse iktidarın eline su dökemez. Yurttaşları eve kapanmaya çağırıp, onların seçtiklerine el koyan bir iktidar anlayışı. Amaç Kürt halkının demokratik iradesini yok emek. Hedef ise demokrasiyi tümüyle ortadan kaldırmak” diyerek tepki gösterdi.

HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan, “İktidar virüsle mücadele edeceğine Kürt belediyelerine kayyum atayarak, hem Kürtlerin sağlığını tehlikeye atıyor hem de iradesini tanımıyor. Ancak, elbette Kürtler kendi kazanımlarına sahip çıkacaktır” diye konuştu.

HDP Diyarbakır İl örgütü de her gün saat 20.00'da kayyum gasplarına karşı ses olmaya çağırdı. 

HASANKEYF KOORDİNASYONUNDAN TEPKİ

Hasankeyf Koordinasyonu da yayımladığı açıklama ile hem kayyum uygulamasına hem de Ilısu Barajında su tutma işlemine son verilmesini istedi.

Hasankey Koordinasyonunun açıklamasında kayyum atamasının Ilısu Barajı ve HES projesiyle doğrudan ilişkili olduğu belirtilerek önceki kayyum atamaları sonrası ortaya çıkan tahribatın bunun kanıtı olduğu ifade edildi. Kayyum atamasının Batman Belediyesi’nce su faturalarının ödenmesini erteleme kararının üstünden 12 saat geçmeden gerçekleştiği belirtilirken "Bu durum halkçı ve devrimci belediye anlayışıyla kayyum politikasının, su hakkı konusunda da karşı karşıya geldiğini göstermektedir. Kayyum ataması salgın ortamında halkın suya ücretsiz erişim hakkına da saldırıdır. İktidar bu koşullarda bile su hakkına karşı yürüttüğü politikaları sürdürmektedir" denildi.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

"Uzaktan eğitim için koşulları uygun olmayan çocuklara destek verilsin"

SONRAKİ HABER

Ankara’da koronavirüs nedeniyle bekletildiği karantinadan kaçan hasta yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...