20 Mart 2020 11:57

Almanya’daki Egetürk işletmesinde işyeri temsilcisi işten atıldı

Almanya’nın en büyük Türk salam, sucuk ve pastırma işletmesi olan Egetürk’te sendikalaşma mücadelesi veren işçi temsilciliği başkanı işten atıldı.

Egetürk işçilerinin grevinden | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Almanya’nın en büyük Türk salam, sucuk ve pastırma işletmesi olan Egetürk’te sendikal haklar için mücadele eden işçilere ve işçi temsilcilerine karşı yıldırma ve sindirme taktiği devam ediyor. İşyerine sendikayı sokmamaya kararlı olan işveren, işçilerin sendikalı olmasını savunan, bu temelde bir mücadele yürüten işyeri işçi temsilciliği (Betriebsrat) başkanını işten attı.

Gerekçe olarak da 2018’de yapılan işyeri temsilciliği seçimlerine hile karıştırmak gösterildi. 7 asil üyenin seçildiği işyeri temsilciliği için 10. sırada yer alan kadın aday, Egetürk personel müdürünün önerisiyle “kadın kotası” çerçevesinde asil üye olarak kabul edilmişti. Buna 14 gün içinde hiç kimse itiraz etmediği için uygulama yasal olarak da geçerli hale gelmişti. İşveren ve diğer işçi temsilcileri tarafından kabul edilen ve iki yıldır devam eden “azınlık kotası”, sendikayı işyerine sokmamak üzere patron Ahmet Eden tarafından işe yeni alınan “İletişim Müdürü” tarafından yok sayıldı. Böylece iki yıldır görevde olan işyeri temsilciliği başkanı, az üyenin katıldığı bir toplantıda önce başkanlıktan düşürüldü sonra da işten atıldı.

Gıda Sendikası (NGG) tarafından yapılan açıklamada görevden alınan işyeri temsilcisinin yerine Mustafa Bayansalduz getirildi. Yeni başkanın ilk icraatı ise işverenin isteği doğrultusunda haftalık çalışma sürelerini uzatmak oldu. Buna göre işçiler haftada 48 saate kadar işveren tarafından çalıştırılabilecek. Birçok işletmede koronavirüs nedeniyle kısa çalışma ya da izin kararı alındığı bu dönemde Egetürk’ün önce işçilerin sonra da halkın sağlığını gözetmeden çalışma sürelerini uzatması dikkat çekici.

AMAÇ SENDİKAYI İŞYERİNE KOYMAMAK

Geçen yıl yaz tatilinden sonra Egetürk patronunun sendikayı muhatap olarak kabul etmesi ve çalışanlara daha iyi çalışma koşulları sağlanması için iki kez uyarı grevi yapılmıştı. 180’e yakın işçinin çalıştığı işletmede 100’den fazla işçi sendika üyesi olduğu halde patron sendikayla toplu sözleşme anlaşması imzalamaya yanaşmadı. Sendikanın görüşme teklifleri de her seferinde reddedildi.

İşçileri bölmek ve sindirmek için baskıları yoğunlaştıran patron Ahmet Eden, bir taraftan sendikaya ihtiyaç olmadığını ileri sürerek ücretlere zam yaparken diğer taraftan ise işçileri bölmek için değişik planlar devreye koydu. Bu temelde özellikle işçilerin hak mücadelesinde geri adım atmayan işçi temsilciliği başkanı bilinçli olarak hedefe konuldu. İşçilerin haklarını savunan bir başkan yardımcısı ise yapılan bölüm müdürlüğü teklifini kabul ederek işyeri temsilciliği görevinden istifa etmişti.

İşyeri temsilciliği başkanının işten atılması ve işçiler üzerinde bitmek bilmeyen baskı politikasını gazetemize değerlendiren NGG sendikası Sekreteri Thomas Bernhard, “Geçtiğimiz hafta Cuma günü Egetürk patronu Ahmet Eden tarafından işyeri temsilciliği başkanına karşı bir aksiyon başlatıldı. Bu haksız ve keyfi bir adımdır. Hiçbir tutar yanı yok. Bu karara karşı her türlü hukuki mücadelemiz devam edecek. Burada asıl amacın sendikayı işyerine sokmamak, toplu sözleşmeyi imzalamamak olduğunu biliyoruz. Bu nedenle işyeri temsilciliği başkanı bilinçli olarak hedef seçildi. Çünkü onun geri adım atmadan işçilerin haklarını savunmaya devam edeceğini biliyorlardı” dedi.

İş hukuku uzmanları, iki yıldır görev yapan işyeri temsilciliği başkanının bu şekilde görevden alınıp işten atılmasının İş Kanununda yerinin bulunmadığını belirttiler. Bu nedenle, temsilcinin mahkeme kararıyla işine döneceğine inandıklarını vurguladılar. NGG temsilcisi Bernhard da, işyeri temsilciliği seçimlerinde yaşanan durumun işten atmaya gerekçe yapılamayacağına özellikle dikkat çekti.

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ'de Kavaklık direnişi kazandı: Mahkeme KYK yurdu protokolünü iptal etti

SONRAKİ HABER

Newroz coşkusu pencere ve balkonlarda, Newroz her yerde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...