27 Ağustos 2019 10:34

Almanya’daki Türk işletmesi Egetürk’te işçiler uyarı grevi yaptı

Egetürk patronun Gıda İşçileri Sendikası (NGG) ile et sanayicileri arasında yapılan toplusözleşmeyi kabul etmemesi üzerine işçiler uyarı grevi yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Almanya’daki en büyük Türk salam ve sucuk işletmesi olan Egetürk’te işçiler, bu sabah uyarı grevine çıktı. Gıda İşçileri Sendikası (NGG) ile et işverenleri arasında yapılan toplu sözleşmenin Egetürk tarafından kabul edilmemesi ve işyeri düzeyinde görüşmelerin yapılmasına yanaşılmaması üzerine sabahın erken saatlerinde başlayan uyarı grevine işçilerin katılımı yoğun oldu.

SABAH ÜRETİM TAMAMEN DURDU

Köln'de kurulu bulunan fabrikanın önünde “Bu işyerine grev var” pankartını açan işçiler, müzikler eşliğinde taleplerini haykırdı.

Saat 9.00’a kadar devam eden uyarı grevi nedeniyle Egetürk’teki üretim tamamen durdu. Sendika avukatlarıyla işveren avukatları arasında yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmaması üzerine başlayan uyarı grevinin önümüzdeki günlerde devam etmesi bekleniyor.

Çalışanlarının büyük çoğunluğunun Türkiye kökenli olduğu işletmede çalışanların yüzde 60’ı NGG sendikasına üye.

"İŞÇİLERİN TALEPLERİ KARŞILANMALI"

NGG Sendikası Kuzey Ren Vesftalya Eyaleti Başkanı Muhamed Boudih, yaptığı açıklamada, Egetürk’ün görüşmeye yanaşmadığını belirterek şunları söyledi: “Köln’ün Feldkassel semtinde bulunan Egetürk, küçük bir kasap dükkanından son model teknolojiyi kullanarak en kaliteli ürünleri üreten, kendi alanında Avrupa’nın en tanınmış firmalarından biri haline gelmiş bulunuyor. Fabrikada çalışan 190 işçinin yüzde 60’ı sendikamıza üye. Egetürk’te çalışan üyelerimiz için nitelikleri ve yaptıkları işe göre ücret ödenmesini ve ek haklar talep ediyoruz. Egetürk’te ödemeler şu an fena olmayabilir, ancak bu et endüstrisinde yapılan ödemelerin altında. Çünkü bu dev firma hala bir kasaphane olarak görülüyor ve et sanayisinde endüstriyel bir firma statüsünde bulunuyor. Eyalette bu alandaki toplu iş sözleşmeleri sonlandıralı bir yıl oldu.  Egetürk’ün de sendikamızın üyesi işçilerin bu taleplerini karşılaması gerekiyor” dedi.

İŞÇİLERDEN TİS TANINSIN TALEBİ

İlk uyarı grevine katılan işçiler de söz konusu olanın sadece ücret zammı olmadığını, toplu sözleşmenin tanınmasıyla daha fazla hakka sahip olacaklarını söyleyerek, geri adım atma niyetinde olmadıklarını ifade ettiler. Eylem Egetürk’te ilk uyarı grevi olma özelliği taşıyor.

1966’da faaliyetine başlayan Egetürk, bugün Köln’de 66 bini kapalı olmak üzere toplam 70 bin metre karelik bir alanda üretim yapıyor. Egetürk tesislerinde günde 150 ton sucuk üretiliyor. Bu nedenle de her yıl milyarlarca avro ciro yapıyor.

ÖNCEKİ HABER

36 ÖDP'liye 'Ulaş Bardakçı' soruşturması

SONRAKİ HABER

İsrail saldırısı: İran'a karşı hamlenin Lübnan ayağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...