09 Ekim 2019 08:38

Köln Egetürk fabrikası patronu, grevi kırmak için işçilere 100 avro prim önerdi

Almanya'nın Köln kentinde kurulu bulunan gıda fabrikası Egetürk'ün patronu, işçilerin ücretlerinin artırılması talebiyle yaptıkları grevi kırmak için 100 avroluk "grev kırma primi" teklif etti.

Egetürk patronunun işyeri panosuna astığı duyuru | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Almanya'daki en büyük salam-sucuk fabrikası Egetürk'te çalışan bir grup işçinin, ücretlerin artırılması talebiyle Gıda Sendikası (NGG) öncülüğünde gerçekleştirdiği 8 saatlik grev sonrası patron, greve katılmayan işçilere 100 avro “grev kırma primi” (Steikbruchprämier) vereceğini duyurdu.

İşyeri panosuna asılan duyuruda NGG sendikasının toplu sözleşme imzalama girişimini “huzursuzluk yaratma çabası” olarak nitelendiren işveren, işçilerin sendikanın çağrısına uyup greve çıkmak zorunda olmadığını ifade ederek 8 Ekim günü greve katılmayan işçilere 100 avroluk primi ay sonunda göndereceğini belirtti.

Ay sonunda grev nedeniyle 100 avro fazla maaş alacağı açıklanan işçilerin bir bölümü, patronun kendilerini susturmak için bunu yaptığının farkında olduklarını söyledi. İşverenin sendikayla masaya oturması durumunda daha fazla zam yapmak zorunda kalacağının farkında olan grevci işçiler ise, grev nedeniyle verilen primi “rüşvet” ve “sus payı” olarak niteledi.

İnsanca bir maaş artışı için sendikayla masaya oturma yerine güvencesi olmayan keyfi artışlar ve primlerle işçileri bölmeyi planlayan Egetürk yönetimi, son grevden sonra özellikle de taşeron çalışan işçiler üzerinde baskı kurmaya başladı.

AYNI İŞE FARKLI ÜCRET VERİLİYOR

Greve katılmayan işçileri 100 avro primle susturmayı planlayan ve bundan sonra yapılacak grevlere katılmalarını engellemek isteyen Egetürk patronu Ahmet Eden'in bütün çabası işçiler arasında bölünme yaratarak NGG sendikasının işyerinde pazarlık masasına oturmasını engellemek. İşçiler, aynı işi yapan, aynı makine başında, aynı süre çalışan işçilere patronun yıllardır farklı miktarlarda maaş verdiğini de belirtti.

NGG sendikası, patronun ücret zammını yasal bir çerçeveye oturtmamak için her türlü yola başvurabileceğini belirterek uzun süreli bir mücadeleye hazır olduğunu açıklamıştı. Bu temelde, patron Ahmet Eden ile masaya oturmak için dört buluşma önerileceği, bunların da gerçekleşmemesi durumunda yeniden greve çıkılacağı belirtildi. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Trump: Türkiye, Avrupa'nın geri almayı reddettiği IŞİD'lileri devralmak zorunda

SONRAKİ HABER

ÇAYKUR'da sözleşme imzalandı, işçilerin talepleri başka bahara kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...