18 Mart 2020 12:07

Niteliksiz eğitime çözüm blok ders değil!

“80 dakika boyunca ara verilmeden aynı ders olması yorabiliyor ve sadece tüm gün 3 teneffüs yapabiliyoruz. Kahvaltımızı bile ayarlayamıyoruz. Sosyal etkinliklere vakit ayıramıyoruz.”

Paylaş

Emre UYSAL

Melisa DEMİR

Asmin BULUT

Alişer ÇELİK

Umut VURAL

Elazığ

Elazığ'da depremin ardından okullar 3 hafta tatil ilan edildi. Burada asıl mesele, bu sürecin nasıl geliştiğidir. Başlangıçta 10 Şubat'a ertelenen okullar sonrasında sırasıyla, 17 ve 24 Şubat'a ertelendi. Bu durum bize yapılan çalışmaların yavaş ve geç olduğunu ortaya koyuyor. Bunun sonuçlarını çeken öğrenciler oluyor. Niteliksiz eğitimin ezberci dayatmaları içinde boğulan gençlik, derslerin 80 dakika ve hafta sonunda eğitim olmasına tepkili. Biz de bu durumu ilk elden yaşayan okuldan arkadaşlarla sohbet ettik.

Depremden sonra uzatılan 3 haftalık tatilin çoğu insanı etkilediğini söyleyen Sude “Önceden derslere ayırdığımız vaktin yanı sıra sosyal aktivitelere de zamanımız olurdu ama şu anki tek endişemiz dersler olmuş durumda. Blok dersler öğrencilerin dikkatinin dağılmasını ve yorulmasını da beraberinde getirdi. Ayrıca bize tanınan teneffüs hiç bir ihtiyacımızı karşılamamıza yetmiyor. Bunun yerine okulların uzatılması daha iyi bir karar olur. En azından verimli ders işlemiş oluruz” dedi.

Sude, eğitim sisteminin kötüleştiğini ve derslerin verimsizleştiğini belirterek “İkili eğitime vs. uygulamalara en kısa sürede bir çözüm bulunmalı. Gelen yardımların, toplanan paraların alakasız işlere harcanması yerine, yıkılan okulların en kısa sürede yapılması etkili bir çözüm olabilir” çözüm önerisini dille getirdi.

HİÇBİR AKTİVİTEYE ZAMAN BULAMIYORUZ

Sıla ise blok derslerin verimsizliğinden bahsederken “80 dakika boyunca aynı ders olması yorabiliyor ve tüm gün sadece 3 teneffüs yapabiliyoruz. Kahvaltımızı bile ayarlayamıyoruz. Sosyal etkinliklere vakit ayıramıyoruz. Ders saatleri fazlasıyla yorucu. Dinlenmemizden kalan vakitte de ancak ders çalışabiliyoruz” diyor.

Hiçbir sosyal aktiviteye zaman ayıramadığını belirten Esra “Derslerin yoğunluğu ve biriken konulara giden zamandan dolayı sosyokültürel aktivitelere zaman bulamıyorum. 40 dakikada bile sıkılan öğrenciye blok ders sistemi uygulatılmasından hiç hoşnut değilim. İkili eğitim sistemine değinmek istiyorum. Biz çok erken okula gitmek zorunda kalıyoruz, öğlenci olanlar ise geç çıkmak zorunda kalıyor. Açıkçası günümüz çöp oluyor. Yapılan zorunlu eğitim, ikili sistem vb. bana göre öğrencinin derse olan ilgisini azaltıp verimi de düşürüyor. Son olarak deprem mağduru öğrencilere psikolog desteği verilmeli” diye ekliyor.

“SOSYAL HAYATIM SIFIRDA DEĞİL EKSİDE”

Suna ve Selim derslerin yorucu ve verimsiz geçtiğini belirtiyor. Burak gününü anlatarak başlıyor: “Sabah 8’den 12’ye kadar kütüphanede ders çalışıyorum, 12'den 1’e kadar yemek arası veriyorum, sonra 13.20'den 19.10'a kadar okulda duruyorum, okuldan sonra tekrar kütüphaneye ders çalışmaya gidiyorum ve sonrasında eve gidiyorum. Eve gittiğimde ailemle doğru düzgün vakit geçiremiyorum, kısacası sosyal hayatım sıfır değil ekside. İlk 20 dakika güzel ve verimli geçiyor, kalan süre sıkıcı ve yorucu geliyor. Öğrencilere daha esnek davranılmalı, sınav için tolerans tanınmalı, çadırdan gelen insanlara ulaşım hizmeti sağlanmalı, psikolojik destek verildi ama yeterli durumda değil."

Depremin şokunu atlatamadığını belirten Umut “Deprem için toplanan paralar yardıma muhtaç insanlara ulaştırılmadı, yapılması gereken şey ise yardıma muhtaç olan insanların teşhis edilmesi ve onlara gereken yardımın yapılmasıdır” dedi.

Muratcan ise “Sosyal aktivitelerden uzak kalınıyor. Bir günlük hafta sonu tatili yetmiyor ve bu ders süreci öğrencileri çok yoruyor. Pazar günü verilen eğitim verimsizdi. Öğretmenler ders işlemedi, biz sadece formalite gereği okula gittik. Vaktimizi daha verimli bir şekilde geçirebilirdik” diyerek rahatsızlığını dile getiriyor.

İkili eğitimde arta kalan daha fazla vakit var ama öğrenciler, blok derslerden dolayı verimli bir şekilde ders işleyemiyorlar. Bunun sonucunda okuldan sonra öğrenciler genelde eksikliklerini yetiştirme çabası içine giriyor. Bundan asıl çıkaracağımız sonuç, depremden hemen sonra yapılan çalışmaların yavaş ve yetersiz olması. Sonuç olarak geç yapılan çalışmaların faturası yine biz öğrencilere ve halka kesildi.

ÖNCEKİ HABER

TPI işçileri: Çalışırsan hasta olur çalışmazsan aç kalabilirsin

SONRAKİ HABER

MLSA’dan tutuklu gazeteciler için acil tahliye başvurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...