18 Mart 2020 07:14

Diyarbakır’daki sağlık meslek örgütleri: Yeterince test yapılmalı

Diyarbakır’da açıklama yapan sağlık meslek örgütleri: Önümüzdeki 1-2 haftalık süreç kritik. Yeterince test yapılmalı ve sağlık çalışanları için gereken önlemler alınmalı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Diyarbakır’da koronavirüs salgını ile ilgili açıklama yapan sağlık meslek örgütleri, önümüzdeki 1-2 haftalık sürecin kritik olduğunu söyleyerek yeterince test yapılmasını ve sağlık çalışanları için gereken önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.

Diyarbakır’da Tabip Odası, SES ve Diş Hekimleri Odası koronavirüs salgını ile ilgili basın açıklaması düzenledi. Tabip Odası il binasında düzenlenen açıklamayı kurumlar adına Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Şerif Demir okudu.

“ÖNÜMÜZDE 1-2 HAFTA ÇOK KRİTİK”

Hastalığın diğer ülkelerdeki yayılma hızına bakıldığında önümüzdeki 1-2 haftanın çok kritik olduğunu söyleyen Demir, “Hasta sayısının hızla artabileceğini öngörerek, planlamaları ivedilikle yapmak ve gerekli önlemleri zamanında alarak uygulamak, yaşamsal önemdedir. Dünya deneyimlerinden öğrendiklerimiz bu salgını yönetmede yukarıdaki üç koşulun da sağlanmasının zorunlu olduğunu göstermektedir. Hastalık şüphesi taşıyanlara yeterince test yaparak hastaları ve temas ettiklerini saptayıp izole etmek, yeteri kadar yapılan test sayesinde hastalığın toplum içinde yaygınlık derecesini doğru olarak belirleyerek uygun zamanlarda ‘sosyal mesafe’yi artıran önlemler almak suretiyle bulaşım hızını azaltmak ve sağlık sistemini hızla artan hasta sayılarına yanıt verecek biçimde organize edebilmek salgınla mücadelenin olmazsa olmazlarıdır” dedi.

“YETERİNCE TEST YAPILMALI”

Sahadan elde ettiğimiz gözlemler belirtilen koşulların hayata geçirilmesinde eksiklikler olduğu şüphesini doğurduğunu belirten Demir, “Yeterince test yaparak hastalığın yaygınlığı saptanmalı, yaygınlığın derecesine göre “sosyal mesafe” önlemleri devreye alınmalıdır. Ülkemizdeki yaygınlığının belirlenmesi için ulaşılmış olması gereken test sayısının çok gerisinde olduğunu belirtmek durumundayız. Oysa salgınla mücadelede başarılı olan ülkelerin deneyimleri bu sayının çok daha üzerinde olmamız gerektiğini göstermektedir. Bakanlığın uygulanan test sayıları ile pozitif ve negatif çıkan test sayılarını günlük olarak kamuoyu ile paylaşmasını gerekli buluyoruz. Ülkemizde de vakaların yaşandığı il ya da iller bir an önce açıklanmalı ve buralardaki koruyucu önlemleri artırmalıdır.” diye konuştu.

“DİYARBAKIR’DA TESTİN YAPILMASI GEREKİYOR”

Testlerin sınırlı sayıda merkezde yapılıyor olması da önemi giderek daha fazla anlaşılacak bir eksiklik olduğunu dile getiren Demir, “Test merkezlerinin hızla artırılması ve alt yapısı yeterli üniversite laboratuvarlarının da sürece dâhil edilmesi gereklidir. Sağlık Bakanlığın referans merkezi olarak belirlediği 25 hastaneden bir de Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi. Ama burada testler bakılmıyor. Şu anda Türkiye genelinde sadece 6 merkezde test yapılmaktadır. Bu testlerin Ankara’ya gönderilmesi ve sonuçlarının alınması zaman almaktadır. Sağlık bakanlığı, bu hafta içinde bu merkezlerin sayısını 16 ya çıkaracağını bildirdi. Büyükşehir olması ve bölge açısından da merkez olduğundan Diyarbakır’da testin yapılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN ÖNLEMLER ALINMALI”

Sağlık çalışanlarını koruyucu önlemler eksiksiz ve tüm çalışanları kapsayacak biçimde alınma gerektiğinin altını çizen Demir, “Sağlık çalışanlarının salgın yönetimi sırasında yaşayabilecekleri aksaklıkları iletecekleri bir yapı oluşturulmalıdır. Hastalığın yayılmasını azaltmak için sadece bu hastaların izleneceği merkezler oluşturulması konusunda bir hazırlığa gereksinim vardır. Sağlık çalışanlarının hastalıktan korunması için gereken önlemler bir an önce alınmalıdır. Sağlık kuruluşlarında kişisel koruyucu malzeme eksikliği sahada gördüğümüz önemli sorunların başında gelmektedir. Kamusal ve özel sağlık kurumlarında sağlık çalışanları için gerekli olan uygun nitelikteki kişisel koruyucu malzemeler yeterli düzeyde temin edilmelidir” dedi.

Sağlık çalışanlarının sağlıklarını korumak ve nitelikli iş yapmalarını sağlamak açısından adım atılması gerektiğini ifade eden Demir şunları söyledi: “Bu süreçte fazla mesai uygulamasından vazgeçilmesi dinlenebilmeleri, kendilerine ve ailelerine zaman ayırabilmeleri sağlanmalıdır. Hekimlerin salgın boyunca performans ücretlendirmesine tabii tutulmaması, en üst ücretten maaşlarını alması sağlanmalıdır. Bu uygulama hekimlerin ve halkın sağlığı açısından önemlidir. Özelde çalışan hekimlere uygulanan ciroya yönelik ücretlendirme sonlandırılmalı ve maddi kayba uğramadan maaşlarını almaları sağlanmalıdır. Aynı zamanda özelde çalışan hekimlerin tatil günlerinde çalışmalarına son verilmelidir.” (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Avukat Zafer İncin: Cezaevleri hijyen ve denetimden uzak

SONRAKİ HABER

Avukat İsmail Hakkı Atal, Evrensel'e abone oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...