18 Mart 2020 02:12

Koronavirüs nedeniyle ibadete kapatılan camilere mülteciler yerleşti

Edirne sınırına bırakılan mülteciler, döndükleri İstanbul’da kalacak yerleri ve paraları olmadığı için koronavirüsten kaynaklı ibadete kapatılan camilere yerleşti. 

Fotoğraf: MA

Paylaş

Semra TURAN
Naci KAYA

Edirne Pazarkule sınır kapısından döndükten sonra para, telefon gibi değerli eşyalarına el konulan mülteciler, çaresiz bir şekilde ortada bırakıldı. Barınma sorunu yaşayan mülteciler bulundukları illerin otogar veya camilerine sığınıyor. İstanbul’a dönen mültecilerin bir kısmı da Esenler Otogarı ve civarında bulunan Cumhuriyet Cami’sinde kalıyor. Soğuk havaya rağmen çareyi battaniyeleri yere sermekte bulan mültecilerin yaşam koşullarını MA görüntüledi.  

CAMİDE YAŞIYORLAR

Afganistan mülteci Naim Rahşani eşiyle birlikte kaldığı caminin avlusunda yaşadıkları zorlukları anlattı. Savaştan kaynaklı 2 buçuk yıldır Türkiye’ye geldiklerini ve Trabzon’da yaşadıklarını anlatan Rahşani, sınırların açılmasıyla birlikte Edirne’ye gittiklerini, buradan sınırı geçtiklerini ancak Yunan asker ve polisleri tarafından dövülerek, geri gönderildiklerini kaydetti. Rahşani, telefon ve paraları dahil her şeylerinin suya atıldığını, İstanbul’a 4 gün önce gelip camide kaldıklarını dile getirdi. 

"ÖLÜME TERK EDİLİYORUZ"

Rahşani, kimsenin kendileriyle ilgilenmediğini, gidecek bir yerleri olmadığını vurgulayarak yaşadıklarını "mecburi" olarak yorumladı. Trabzon’a geri gitmek istediklerini sözlerine ekleyen Rahşani, ancak paralarının olmadığını bundan kaynaklı da kimsenin kendilerini bedavaya götürmediğini sözlerine ekledi. Rahşani, koronavirüsün Türkiye’ye gelmesiyle koşullarının kat be kat zorlaştığını vurgulayarak, yardım çağrısında bulundu.  Rahşani, dışarda yatıp kalktıklarını, karınlarını bile doyurmakta zorluk çektiğini ifade ederek, koronavirüse karşı önlem almadıklarını, bu durumda ölüme terk edildiklerini söyledi.

"DIŞARDA YAŞAMAK KADINLAR İÇİN DAHA ZOR"

Mülteci Bibi Rukiye Alavi de cami avlusunda yaşamın kadınlar için daha da zor olduğuna dikkati çekti. Geceleri soğuk olduğunu, ısıtacak bir şeylerin olmadığını aktaran Alavi, dışarda battaniyelerle ısındıklarını söyledi. Alavi, bir an önce kendilerine yardım edilmesini istedi.

Erzincan’dan Pazarkule Sınırı'na giden ancak geçiş yapamadığı için İstanbul’a geri gelenler arasında olan 15 yaşındaki Zeynep Seyfi de ailesiyle birlikte camide kalıyor. Seyfi, camide kalmanın kadınlar için çok sıkıntılı olduğunu anlatarak, kaç gündür tedirginlik içerisinde yaşadıklarını ifade etti. Gidecek bir yerleri olmamasından kaynaklı buralarda mecbur yaşadıklarını belirten Seyfi, acil yardım çağrısında bulundu. (İstanbul/MA)

%%85893%%

ÖNCEKİ HABER

MB’nin faiz kararı dövizin ateşini düşürmedi: Dolar 6,44 lira, avro 7,09 lira

SONRAKİ HABER

Belçika’da sokağa çıkma sınırlaması yürürlüğe girdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa