17 Mart 2020 21:00

CMS soyunma odasını kapattı, işçiler fabrikanın durmasını bekliyor

CMS işçileri koronavirüs tedbirlerini yeterli bulmuyor. İşçilere göre üretim durmadan alınan önlemler çözüm getirmez.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Nuray ÖZTÜRK
İzmir

İzmir’de Pınarbaşı havzası, Gaziemir Serbest Bölge, Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde fabrikaları bulunan CMS Jant, “Birlikte yeme ama birlikte giyin” başlıklı haberimiz üzerine koronavirüs tedbirlerini yeniden düzenledi. Buna göre 17 Mart saat 07.00 itibariyle soyunma odaları kullanıma kapatıldı. İşçilere iş kıyafetlerini giyerek işe gelmeleri, isteyenin yedek iş tişörtü getirebileceği söylendi. Fabrikada alınan koronavirüs tedbirleri için görüşlerini sorduğumuz işçilerin çoğu fabrika durmadan önlemlerin çözüm olamayacağını düşünüyor.

İşçiler, “Şimdi leş gibi iş kıyafetleriyle eve gideceğiz. Pisliği eve götüreceğiz yani. Sosyal alanlar kapatıldı bugün, hava 9 derece, sigara odası var, oturacak yer yok. Çayı sigarayı açıkta içiyoruz. Hastalığa davetiye. Soyunma odaları kapatıldı ama ayakta kahvaltı yapıp, sigara içip, bir arada çalışıp, servis kullanıyoruz. Fabrika duruş demeden bu önlemlerin anlamı yok” diyor.  

"İŞÇİ SAĞLIĞINI DÜŞÜNEN YOK!"

Ateş ölçümlerinin hâlâ devam edip etmediğini sorduğumuz işçiler, “Ateş ölçüyorlar evet ama servisten indiğimizde kart basmadan önce. 20-25 kişilik servislere binip geliyoruz. Bu önlemler içeri girmeden önceye dair. Gelen mesajlarda bu iş önemli arkadaşlar, bir kişi bile hastalanırsa fabrika karantinaya alınır diyorlar. Yani işin devamlılığı için. İşçi sağlığını düşünen yok” diyor. Yemek saati düzenlemesi hakkında da bilgi veren işçiler, öğle yemeğinin saat 10.00’da başladığını ve 5 grup halinde çıkıldığını, 35 dakikadan 12.30’a kadar sürdüğünü söylüyor.

"YAN YANA ÇALIŞIP, BİRLİKTE SERVİSE BİNİYORUZ"

“3 CNC makinesi bir arada, işçiler birbirine yakın çalışıyor. Bir metre mesafeni koru diyorlar bir de dalga geçer gibi. Ne bir metresi omuz omuza halay çekiyoruz. Servislerde yan yana geliyoruz. Duruş olmadığı sürece yapılan her şey gereksiz” diye tepki gösteren işçiler, koronavirüs vaka sayısında artış olduğuna ve kısmen sokağa çıkılmaması çağrıları yapıldığına rağmen fabrikaların çalışmaya devam ettiğine dikkat çekiyor. Sağlık Bakanlığının bu konuda da kararlar almasını beklediklerini ifade ediyor.

CMS Jant önceki gün, koronovirüs tedbirleri kapsamında işyerinde yemek molalarına kısım kısım çıkılması kararı almış, servislerde ateş ölçümü yapmaya başlamıştı. Ancak soyunma odalarına dair hiçbir önlem alınmamıştı. İşçiler, soyunma odalarında 400-500 işçinin omuz omuza giyindiğini, iş eldivenlerinin yetersiz ve maske bulunmadığını ifade ederek, önlemleri eleştirmiş, devlete özel sektöre dönük de acil eylem planı hazırlaması çağrısında bulunmuştu.

Reklam