17 Mart 2020 08:15

İİSŞP: İşçilerin sağlığı patronların insafına bırakılamaz, acil eylem planı yapılmalı

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu “Koronavirüse karşı işyerlerinde acil eylem planı oluşturulmalı, işçilerin sağlığı patronların insafına bırakılamaz!” açıklaması yaptı.

Fotoğraf: IndustriALL Global Union/Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Paylaş

Koronavirüs salgınının (COVID-19) tüm dünyada hızla yayılmasına karşı alınan tedbirler de arttı. Ancak işyerlerinde, fabrikalarda işçi ve emekçilerin koronavirüse karşı nasıl korunacağına dair atılan bir adım söz konusu değil. İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP), işyerlerinden ve özellikle sendikasız işyerlerinden gelen haberlerin iyi olmadığını belirterek bir açıklama yayımladı. "İşçilerin sağlığı, işverenlerin insafına terk edilmiş durumda" denilen açıklamada acil önlemler sıralandı.

"ÖNLEM ALINMAZSA ÜRETİMDEN GELEN GÜÇLERİNİ KULLANMALARI MEŞRU BİR HAKTIR"

Açıklamada "Sendikasız fabrikalardan ve işyerlerinden bize gelen bilgilere göre patronlar, gerekli tedbirleri almadığı gibi bir de 'koronavirüs krizi'ni fırsata çevirmeye çalışıyor. İşçi ve emekçilere, işten atma, ücretsiz izin, esnek ve güvencesiz çalışma gibi dayatmalar yapılmaktadır.

Burada önemli bir hususun da altını çizmek istiyoruz. Yeterli tedbir alınmaması durumunda işyerlerinde tüm faaliyetler durdurulmalıdır. Aynı zamanda ciddi ve yakın bir tehlike olması sebebiyle işçilerin çalışmaktan kaçınma hakkı var. İşçilerin işyerlerinde alınmayan önlemler nedeniyle, üretimden gelen güçlerini kullanarak çalışmamaları en doğal haklarıdır, bu son derece meşru bir haktır" denildi.

ALINMASI GEREKEN ACİL ÖNLEMLER

Açıklamada işyerlerinde hızlıca alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:

  • Koronavirüs salgını süresince işten çıkarmalar yasaklanmalıdır. Ücretli izin uygulaması yaygınlaştırılmalıdır. Koronavirüs kapsamında verilen ücretli izinler, yıllık ücretli izin hakkından mahsup edilmemelidir.
  • Tüm işyerleri için risk değerlendirmesinin yenilenmesi ve ayrıca “Acil Eylem Planı” hazırlanması gerekmektedir. Tüm işyerlerinde koronavirüse karşı işçi sağlığı ve iş güvenliği komiteleri oluşturularak çalışmalara başlanmalıdır.
  • İşyerlerinde koronavirüse karşı nasıl önlem alınacağına dair, üretim süreçlerinde eğitim verilmeli. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin bir parçası olarak işyerlerinin hijyeni sağlanmalı ve dezenfekte çalışmaları yapılmalıdır.
  • Tuvalet, yemekhane, kantin, servisler, duş alma yerleri gibi işçilerin ortak kullandığı ve bir arada bulundukları alanlar dezenfekte edilip hijyen acilen sağlanmalıdır.
  • İşyerlerinde sağlıklı beslenme için hijyenik koşullarda, bağışıklık sistemini güçlendirici gıdalar verilmelidir.
  • İşçiler her iki saatte bir olmak üzere 15 dakika hava almaya çıkarılmalı, yemek saatleri uzatılmalı, koruyucu maske verilmeli, iş kıyafetlerinin temizliğine önem verilmeli, dezenfektan ürünleri işçilere ücretsiz dağıtılmalı, her türlü koruyucu malzeme işverenlerce sağlanmalıdır.
  • Fabrika ve işyerlerinde periyodik sağlık kontrol birimleri olmalı ve bu önlemler işçilerin de dahil edildiği bir denetimle yapılmalıdır.
  • Asgari ücretle çalışanlar başta olmak üzere tüm işçilerin evlerine belli bir miktar su, elektrik ve doğalgaz ücretsiz olarak verilmelidir. Hanelerin kesilmiş olan su, elektrik ve doğalgaz gibi temel ihtiyaçları açılmalıdır.
  • Toplu taşımada da halk sağlığı tedbirleri sıkı bir şekilde alınmalıdır.
  • Bu önlemlerin hepsinde işyerlerinde çalışan işçiler, işçi sendikaları ve TTB başta olmak üzere, sağlık meslek ve emek örgütleri karar alma ve uygulama sürecinin içinde ve denetleyici bir biçimde var olmalıdır. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Sağlık ve hukuk meslek örgütlerinden koronavirüs uyarısı: Cezaevlerinde önlem alınsın

SONRAKİ HABER

IPI: Emergency COVID-19 measures must not be used to roll back media freedom

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...