16 Mart 2020 07:33
Son Güncellenme Tarihi: 16 Mart 2020 14:03

TTB'den koronavirüs açıklaması: Önümüzdeki 1-2 hafta çok kritik birlikte çalışmalıyız

"Hasta sayısının 18 kişiden çok daha fazla olduğuna dair duyumlar alıyoruz" diyen TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adyaman, önümüzdeki 1-2 haftanın çok kritik olduğuna dikkat çekti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Sinan Adyaman, koronavirüs vakalarına ilişkin son gelişmeleri değerlendirdiği toplantıda, Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye'de 18 kişide Kovid-19 bulunduğu açıklansa da kendilerine ulaşan bilginin daha fazla olduğunu söyledi. Ayrıca negatif sonuç veren testler yeniden yapıldığında “yüksek riskli” gibi tuhaf sonuçlar çıktığının aktarıldığını söyleyen Adıyaman, daha fazla merkezde test yapılması ve sonuçların günlük olarak kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini dile getirdi.

Hastalığın diğer ülkelerdeki yayılma hızına bakıldığında bu 1-2 haftanın çok kritik olduğu vurgulayan Adıyaman, önlemleri zamanında almayan İran ve İtalya gibi ülkelerde hastalığın sağlık sisteminin taşıyamayacağı boyutlara hızla ulaştığını söyledi. Salgını yönetmede üç koşulun sağlanması gerektiğini anlatan Adıyaman, “Hastalık şüphesi taşıyanlara yeterince test yaparak hastaları ve temas ettiklerini saptayıp izole etmek, yeteri kadar yapılan test sayesinde hastalığın toplum içinde yaygınlık derecesini doğru olarak belirleyerek uygun zamanlarda 'sosyal mesafe'yi artıran önlemler almak suretiyle bulaş hızını azaltmak ve sağlık sistemini hızla artan hasta sayılarına yanıt verecek biçimde organize edebilmek salgınla mücadelenin olmazsa olmazlarıdır” dedi.

7 BİN KİŞİYE TEST YAPILDI

Bugüne kadar yaklaşık 7 bin kişiye test yapıldığını aktaran Adıyaman, oysa salgınla mücadelede başarılı olan ülkelerin deneyimlerine göre bu sayının çok daha üzerine çıkmak gerektiğini vurguladı. Ayrıca tanı için gereken test kitinin üretim kapasitesinin haftada 2 bin testin üzerine çıkarılması gerektiğini belirten Adıyaman, Bakanlığın uygulanan test sayıları ile pozitif ve negatif çıkan test sayılarını günlük olarak kamuoyuyla paylaşması gerektiğini ifade etti.

TEST MERKEZLERİ ARTMALI, ANTİJEN TESTLERİ KULLANILMALI

Ayrıca testlerin daha fazla merkezde yapılması gerektiğini vurgulayan Adıyaman, “Test merkezlerinin hızla artırılması ve alt yapısı yeterli üniversite laboratuvarları da sürece dâhil edilmesi gereklidir. Şu an kullanılan PCR testi dışında hızlı tanı testlerinden biri olan antijen testlerinin de kullanıma sokulmasının değerlendirilmesi gereklidir. Toplumun hastalıktan korunması için en önemli olan önlemlerden ikisi kişisel temizlik ve bireylerin birbiriyle daha az temas etmesinin sağlanmasıdır. Kişisel temizlik konusunda kamuoyu bilgilendirilmesi yapılmaktadır. Ellerin sık sık en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanması, ellerin yüz ve ağıza götürülmemesi, kamusal alanlarda da olmak üzere, sık kullanılan yüzeylerin temizliği, kapı kolları, masalar, elektrik ve asansör düğmelerinin kullanılmasındaki davranışsal değişiklikler konusunda halkın bilgilendirilmesi sürdürülmelidir” dedi.

DURUM KÖTÜLEŞİRSE RADİKAL ÖNLEMLER GEREKEBİLİR

Durumun kötüleşmesi ölçüsünde sosyal mesafeyi artıran önlemlerin daha radikal olmasının gerekebileceğini belirten Adıyaman, “Üretim yerlerini, ofisleri ve işyerlerini kapatarak çalışanların evden çalışmasının veya ücretli olarak dinlenmelerinin olanaklarını yaratmak, iş toplantılarını ertelemek, işçi servislerinde ve toplu ulaşımda kalabalıkları önlemek, spor müsabakalarını iptal etmek, spor salonlarını, havuzları, müze ve tiyatroları, kültür ve sosyal merkezlerini, tiyatroları ve sinemaları kapatmak, bar, kahvehane ve restoranları kapatmak, alışveriş  vb. nedenlerle zorunlu gidilen mekanlarda insanlar arasında en az 1 metre mesafe olacak şekilde düzenlemeler yapmak, büyük toplantıları ertelemek, ibadetleri topludan bireysele çevirmek, hatta bu önlemler yeterli olmazsa ulaşım, eczane ve bakkallar dışında bütün ticari aktiviteleri, ofisleri, kafe ve dükkanları bir süreliğine kapatmak yoluna gidilmelidir” diye konuştu.

SAĞLIK SİSTEMİ SALGINA HAZIRLANMALI

Sağlık sisteminin salgına hazır hale getirilmesi ve sağlık çalışanlarına yönelik koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini anlatan Adıyaman, “Hastanelerde 'Hastane enfeksiyon komiteleri' ile işbirliği halinde 'Korona Koordinatörleri' saptanmalı ve hekimler hastaya yönelik ihtiyaçları, talepleri, yaşadıkları sorun ve eksiklikleri doğrudan iletebilecekleri muhatap bulmalıdır. Sağlık çalışanlarının salgın yönetimi sırasında yaşayabilecekleri aksaklıkları iletecekleri bir yapı oluşturulmalıdır. Hastanelerde “Hastane enfeksiyon komiteleri ile işbirliği halinde 'Korona Koordinatörler' saptanmalı ve hekimler hastaya yönelik ihtiyaçları, talepleri, yaşadıkları sorun ve eksiklikleri doğrudan iletebilecekleri muhatap bulmalıdır. Hastalığın yayılmasını azaltmak için sadece bu hastaların izleneceği merkezler oluşturulması konusunda bir hazırlığa gereksinim vardır” dedi.

DÜĞÜNLER ERTELENMELİ

Kalabalık ortamlar konusunda alınan önlemlerin yeterli olmadığına dikkat çeken Adıyaman, “Düğünler çok iç içedir ve yasaklanması gerektiğini düşünüyoruz. Nisan sonuna kadar düğünler ertelenmeli. Nargile kafelerin kapatılması gerekiyor. Sigara içenlerde 14 kat daha bu hastalığı tehlikeli geçiyor. Özellikle toplu yapılan ibadetlerin bir süreliğine ertelenmesi lazım. Merkezi sınavlar da ertelenmeli. Acil acil olmayan ameliyatlar ertelenmeli” dedi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINI ÖNERMİYORUZ

Sokağa çıkma yasağı yönündeki tartışmalar sorulduğunda bunu önermediklerini belirten Adıyaman, önerdikleri tedbirler alınırsa buna zaten gerek kalmayacağını söyledi.

"NEGATİF ÇIKANA YENİDEN BAKILDIĞINDA 'YÜKSEK RİSKLİ' ÇIKIYOR"

Sağlık Bakanlığı Türkiye'de vaka sayısını 18 olarak açıkladığını ama TTB olarak hasta sayısının daha fazla olduğu duyumlarını aldıklarını açıkladı. 18 vakanın dışında test sonuçları pozitif çıkan hastaların yanı sıra sonucu negatif çıkan bazı testlerin “yüksek riskli” sonucunu verdiği gibi tuhaf yanıtlar aldıklarını belirten Adıyaman, “Test sonucu negatif veya pozitiftir. Yüksek riskli ne anlama geliyor” diye sordu. Adıyaman, pozitif ve “yüksek riskli” gibi bazı sonuçların bakanlık tarafından açıklanan resmi verilere eklenmediğini dile getirdi.

GECE 2'DEN SONRA MI KARANTİNAYA ALIYORSUNUZ?

Adıyaman, "Bakanlığa 'TTB ve uzman dernekleriyle bu süreci birlikte yürütelim' dedik. Felaket tellalığı yapmak istemiyoruz ama ilk vaka ortaya çıkmadan önce de salgın gelecek demiştik. Yeterli önlem alınmıyor. Umreden gelenlerin 4 bini karantinaya alındı, diğerlerine evden çıkmayıın denildi. Ziyaretçiler geliyor, ellerini öpüyor... Gece saat 02.00'den sonra mı karantina almaya çalışıyorsunuz? Bir yığın gencimiz sokağa atıldı, umreden gelenler karantinaya uygun olmayan yerlerde tutuluyor” dedi.

URFA'DA SAĞLIK ÇALIŞANLARINA BİRER TANE MASKE DAĞITILDI

Sağlık çalışanlarının riskli grupta olduğuna dikkat çeken Adıyaman, “Büyük bir ilimizde infial var. Hastalarının olduğunu biliyorlar ama bunlar açıklanmıyor. Yine Şanlıurfa Devlet Hastanesi'nde ekipman eksikliği var. Maske yok ya Türkiye'de! Başhekimlikte 23 tane maske olduğunu, her sağlık çalışanına bir tane cerrahi maske verdiklerini söylüyorlar. O maskelerin ömrü 2 saat. Sağlık Bakanlığı önce sağlıkçılarını koruyacak" diye sordu.

İSTANBUL'DA BAŞKA YERLERDE DE TEST YAPILIYOR

Koronavirüs testleri İstanbul, Ankara, Erzurum, Samsun ve Adana'da yapılıyor. Bu sayının artması gerektiğini belirten Adıyaman, diğer hastanelerde alınan örneklerin buradaki hastanelere gittiğini ve bu yüzden daha fazla yer alıyor gibi algılandığını söyledi. Öte yandan İstanbul'da birden fazla yerde testlerin yapıldığını aktaran Adıyaman, “Bilim kurulundaki arkadaşlarımızın arkasındayız ama son zamanlarda bazı siyasi hassasiyetlerle bir şeylerin paylaşılmadığı gibi bir hissimiz var. Eğer böyle bir şey varsa bunun düzeltilmesi lazım” dedi.

"TÜRKİYE'DE AŞI ÇALIŞMASI YOK"

Türkiye’de korona virüsüne karşı aşı çalışması olup olmadığı sorusuna yanıt veren KLİMİK Derneği’nden Prof. Dr. Özlem Azap, “Ayrıca yürütülen aşı çalışması yok. Dünyada 80'e yakın aşı çalışması var. Aşıya ilişkin nisan ayında klinik çalışmaları başlayacak. Sıtmada kullanılan ilaçlar ciddi vakalarda kullanılıyor. Bu hastalıktan korunabilecek öncül bir ilaç da yok” yanıtını verdi. TTB Halk Sağlığı Kolu’ndan Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz ise, “Daha yolun başındayız gibi görünüyor. Bir özgü ilaç geliştirmek de kolay değil. Var olan ilaçlar ne kadar etki ediyor çalışması aylar bazense yıllar sürebiliyor. Şu an ne aşıya ne de tedaviye bel bağlayabiliyoruz. O yüzden korunmak çok önemli. Bulaş hızını engellersek ölüm sayısını engellemiş oluruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Suzan Şahin: Umreden dönen her uçak için kontroller yapıldı mı?

SONRAKİ HABER

SES: Sağlık Bakanlığı tarafından hastanelerde acil durum ilan edilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa