16 Mart 2020 04:00
Son Güncellenme Tarihi: 17 Mart 2020 07:18

Uluslararası basın örgütlerinden çağrı: Evrensel’e uygulanan cezayı kaldırın

Uluslararası basın meslek örgütleri, Basın İlan Kurumu tarafından gazetemiz Evrensel’e uygulanan cezanın kaldırılması için ortak çağrı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

24 uluslararası basın ve ifade grubu, Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Rıdvan Duran’a ortak mektup göndererek gazetemiz Evrensel’e Eylül 2019’dan beri uygulanan ilan durdurma cezasının derhal kaldırılması için çağrı yaptı.

BİK düzenlemelerine göre, ilan durdurma cezasının altı ay boyunca sürmesi halinde, gazetelerin kamu ilan ve reklam yayınlama hakkı son eriyor. Evrensel için altı ay 28 Mart’ta dolacak.

Ortak mektupta Rıdvan Duran’a 28 Mart’ta resmi ilan ve reklam yayınlama hakkının sona ereceği hatırlatıldı ve ilan durdurma kararının ertelenmeden kaldırılması talep edildi. Mektupta “Böylesi bir durum, gazetenin finansal statüsünü ciddi boyutta etkileyecek, yayım hayatını tehdit eden ve sonuç olarak Türkiye medyasının çoğulcu ve çeşitliliğini zedeleyecek bir etki yaratacaktır” denildi.

DURAN ‘TEKNİK SORUNLAR’ DEMİŞTİ

Şubat ayında, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) temsilcilerinden oluşan bir heyetle bir araya gelindiği ve Duran’ın Evrensel’in teknik düzenlemelerdeki sıkıntıların giderilmesi halinde derhal kaldırılacağı teminatını verdiği hatırlatılarak şöyle denildi:

“Evrensel gazetesi, bağımsız ve eleştirel gazeteciliği ile bilinen ve özellikle son yıllarda bağımsız yayıncılığı sebebiyle sık sık yargısal tacize maruz kalan gazetelerden biridir.

İlan durdurma cezasının yanı sıra, BİK tarafından Evrensel gazetesine ‘basın etik ilkelerini ihlal ettiği’ gerekçesiyle 10 ve 15 günlük ilan kesme cezalarının uygulandığını biliyoruz. Bu cezaların devam etmesi, BİK’in Evrensel’i bağımsız gazeteciliği için cezalandırmak üzere kullanıldığı kuşkusunu artırmaktadır.

Bu nedenle, sizi verdiğiniz sözü tutarak Evrensel’e uygulanan cezanın geç kalınmadan kaldırmaya çağırıyoruz.”

Mektupta aynı zamanda, “BİK’in şeffaflık ilkesine uyarak kamu ilan bütçelerinin dağıtımı ve gazetelere uygulanan cezai tedbirler üzerine yıllık raporlarının halka açık şekilde paylaşılmaya başlaması için talebimizi yinelemek istiyoruz. Yıllık 450 milyon Türk Lirasına denk gelen BİK bütçesinin nasıl dağıtıldığını görebilmek halkın, kamu fonlarından ayrılan bu paranın demokratik medya ortamını destekleyen ilkelere dayalı ve doğru şekilde kullanıldığını denetleyebilmesi en önemli gerekliliktir” denildi.

28 MART’TA SONA ERİYOR

Eylül ayında başlayan ceza, Evrensel’in toplu satın alma ilkelerini ihlal ettiği ve tiraj rakamında oynama yaptığı gerekçesiyle verildi. Evrensel gazetesi, karar tarihinden bu yana ihlali gidermek için gerekli teknik düzenlemeleri yapsa da ceza hala devam ediyor. Ve eğer ceza 6 ay sürerse gazetelerin kamu ilan ve reklam yayınlama hakkı sona eriyor. Evrensel için ise bu altı ay 28 Mart’ta sona erecek.

Şubat 2020’de Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu’dan (EFJ) oluşan bir heyetle görüşen Duran, BİK’in uyguladığı cezalarda gazetelerin yayın politikalarının kesinlikle bir ilgisi olmadığının altını çizmişti.

İMZALAYANLAR

Article 19, Articolo 21, Association of European Journalists (AEJ), Cartoonists Rights Network International (CRNI), Civic Space Studies Association - Turkey / Sivil Alan Araştırmaları Derneği, Committee to Protect Journalists (CPJ), Danish PEN, English PEN, European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), German PEN, Human Rights Watch (HRW), International Federation of Journalists (IFJ), International Press Institute (IPI), Norwegian PEN, Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT), PEN America, PEN International, Platform 24, Reporters Without Borders (RSF), South East Europe Media Organisation (SEEMO), Swedish PEN, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), World Association of News Publishers (WAN-IFRA) (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Pek çok ilde duruşmalar koronavirüs nedeniyle ertelendi

SONRAKİ HABER

Global call to lift public ad ban on Evrensel newspaper

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa