15 Mart 2020 11:33

Meslek liselinin halinden meslek lisesi anlar

"Dergide farklı şehirlerden de olmak üzere birçok meslek lisesi yazısı okudum. Sizlerle bu yazıları okuduğum zaman neler hissettiğimi ve düşündüğümü paylaşmak istiyorum."

Fotoğraf:pixabay

Paylaş

Kayseri’den bir meslek liseli

Kayseri’de büyük bir meslek lisesinde okuyan 11. Sınıf öğrencisiyim, bölümüm ise Elektrik Elektronik. Yaklaşık 3 aydır Genç Hayat dergimizi düzenli olarak takip ediyorum. Dergide farklı şehirlerden de olmak üzere birçok meslek lisesi yazısı okudum. Sizlerle bu yazıları okuduğum zaman neler hissettiğimi ve düşündüğümü paylaşmak istiyorum.

ANLIYORUM Kİ HAYATLARIMIZ AYNI

Bölümüm çok zor olmaması ile birlikte aslında çok da kolay bir bölüm değil. Çeşitli detayları öğrenmemiz ve öğrendiğimiz bu şeyleri uygularken dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü dikkat etmezsek elektrik akımına kapılıp kaza geçirmemiz oldukça mümkün. Okulda da bu uygulamaları hocalarımızın gözetiminde yapıyoruz. Bizim okulda yine hocaların gözetiminde büyükçe atölyeler bulunuyor. Hepimiz de dönem dönem burada çalışıyoruz. Okulun atölyesinde, mobilya ve makine gibi bölümlerde okuyan arkadaşlarımız düzenli olarak üretim de yapıyorlar. Aylıkta 100 lira gibi bir harçlık ücreti alıyorlar. Genç Hayat dergisinde de gördüğüm üzere staj ve stajın dışında bizim gibi çalışan, çalışmak zorunda kalan arkadaşlarımızın olduğu. Ben bu yazıları okumadan önce bizim okuldaki çalışma sisteminin ne olduğunu bilmiyordum. Ancak şimdi anlıyorum ki aslında Türkiye’nin her yerinde meslek liseliler aynı hayatı yaşıyor. Bu doğalında başka şehirlerdeki arkadaşların yaşadıkları şeyleri daha da iyi anlamama yardımcı oluyor.

HABERLEŞMEMİZ İÇİN BİR ARAÇ

Ben de gelecek yıl staj yapacağım. Üst sınıflarda staj yaptığı sırada işi dışında birçok şeyi yapan, patronların veya usta başlarının şiddetine maruz kalan, küfür işiten arkadaşlarımın olduğunu biliyordum. Ama bunun sadece Kayseri gibi şehirlerde bu kültürün patronları veya insanları yapıyor sanıyordum. Anlıyorum ki meslek liseli her yerde ezilemeye ve hor görülemeye mahkûm bırakılmış. Ben bu dergi ile tanıştığımdan beri okulda yaşadığım sıkıntıları hak etmediğimizi ve bir şeylerin değişmesi gerektiğini anladım. Hiçbir kanal hiçbir gazete bırakalım meslek liselilerin görüşünü almayı, haklarını bile savunmuyor. Şimdi benim içim her meslek liseli ile bir tür bağ kurmaya yardımcı olacak bir araç var, bu da Genç Hayat dergisidir.

ÖNCEKİ HABER

Çözüm biziz, birlikteliğimiz

SONRAKİ HABER

Genç işçiler İdlib için ne diyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...