14 Mart 2020 10:32

Koronavirüs için alınan idari izin kararı sağlık emekçilerine iptal edildi

12 günlük idari iznin sağlık emekçilerine iptal edilmesine karşı SES, Sağlık Bakanlığına yazı gönderdi. Sağlık emekçileri bakanlıktan açıklama bekliyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

SES, koronavirüs önlemleri kapsamında kamuda çalışan hamile, yasal süt izni kullanan, engelli ve dezavantajlı gruplar için düzenlenen 12 günlük idari iznin sağlık emekçileri için iptal edilmesine tepki göstererek Sağlık Bakanlığına bir yazı gönderdi. SES, koronavirüs hastalığı kapsamında Dünya Sağlık Örgütünün aldığı kararların çalışanlar ayırt edilemeden uygulanmasını istedi ve sağlık emekçilerinin yönetimden açıklama beklediğini ifade etti.

‘OKUL VE KREŞ ÇAĞINDA ÇOCUĞU OLANLAR NE YAPACAK’

Kamuda, koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında hayata geçirilen 12 günlük izinlerin sağlık emekçileri için iptal edilmesine tepki gösteren SES, sağlık emekçilerinin yönetimden açıklama beklediğini ifade etti. Konu ile ilgili Sağlık Bakanlığına yazı hazırlayan SES, okul ve kreş çağında çocuğu olan sağlık emekçilerinin ne yapacağını bilmediklerini ifade ederek, tüm dünyada çalışanlar için uygulanan yöntemlerin Türkiye’de farklı uygulanmasına dikkat çekti.

İhtiyaçların doğru belirlenerek alınacak önlemlerin titizlikle hayata geçirilmesini talep eden SES, “Sağlık emekçileri de hem kendi sağlıklarıyla ilgili hem de sağlık alanında alınacak önlemlerle ilgili kaygılı ve endişe halindedir. Bu anlamda Sağlık Bakanlığınızın aldığı son karar sağlık emekçilerinin yaşadığı belirsizliği ve endişeyi daha da artırmıştır. Bu durumun derhal düzeltilmesi sağlık emekçilerinin virüs karşında en riskli guruplardan biri olduğu bilimsel gerçeğine uygun olarak önlemler alınması gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

‘TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Dünya Sağlık Örgütünün Koronavirüs hastalığı ile aldığı önlemleri sıralayan SES, aşağıdaki düzenlemelerin yapılmasının takipçisi olacağını Sağlık Bakanlığına ilettiği yazı ile bildirdi.

  • Risk gurubu sağlık emekçileri olan kronik hastalar, engelli olarak istihdam edilenler, 60 yaş ve üzerinde olanlar, hamileler, süt izninde olan sağlık emekçileri herhangi ayrı bir değerlendirmeye ya da amirlerin inisiyatifine bırakmadan koşulsuz idari izinli sayılmalıdır. Bu grup içinde bulunan sağlık emekçileri risk altındadır ve izinli olmaları hem kendi sağlıkları hem de virüsle ilgili önlem kapsamında zorunludur.
  • Okul çağında çocuğu bulunan ebeveynlerden biri mutlaka idari izinli sayılmalıdır. Bakanlık, sağlık emekçisi ebeveynlerinin izinlerini kaldırırken çocukların bakımı ve korunması için ne önermektedir? Çocukların ebeveynlerinin yanında sağlık kuruluşlarına gelmek zorunda kalması durumunda sorumluluğu kim alacaktır?
  • Sağlık alanında çalışan yetersizliği olduğu bilinmektedir. Bu ne sağlık emekçileri için, ne de sağlıklı ve etkili önlemler alınabilmesi için bilimsel ve uygun değildir. Artan iş yükünü ve sağlık hizmetlerinde yaşanan olağanüstü durumu dikkate alarak güncel çalışma planlanmasının yapılması, Sağlık emekçilerinin sayısının artırılması, fazla mesailerin kaldırılması, nöbetlerin düzenlenmesi, çalışma süreleri maruziyetinin en aza indirecek seviyelere çekilmesi, nöbetlerde yedekli çalışma olanağı sağlanması, mesai düzenlemeleri yeniden yapılmalı. 24 saat uygulamasından vazgeçilmelidir.
  • Mevcut sağlık hizmetleri yetersiz sayıda sağlık çalışanı ile yürütülmekte ve iş yükü fazladır. Korona virüs salgını ile birlikte bu iş yükünün daha da artacağı ortadır. Ataması yapılmayan yüz binlerce sağlık emekçisi, ataması yapılmış ancak güvenlik soruşturması nedeniyle işlerine başlatılmayan sağlık emekçileri, Kanun Hükmünde Kararnamelerle hukuki süreçler işletilmeden ihraç edilen sağlık emekçileri acil bir düzenleme ile ihtiyacı karşılayacak şekilde göreve başlatılmalıdırlar. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İtalya'da iki bakan yardımcısında koronavirüs çıktı

SONRAKİ HABER

Basın İlan Kurumu Evrensel’e ilan kesmede ısrar ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...