09 Mart 2020 11:57
Son Güncellenme Tarihi: 09 Mart 2020 12:20

Selçuk Mızraklı'ya 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası

Diyarbakır Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı’ya “terör örgütü üyesi olmak” iddiasıyla 9 yıl 4 ay 15 gün ceza verildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Yerine kayyum atandıktan sonra tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı’nın üçüncü duruşması görüldü. Kararını açıklayan mahkeme, Mızraklı’ya "terör örgütüne üye olma" suçlamasıyla 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verdi.

Yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Dr. Adnan Selçuk Mızraklı’nın yargılandığı davanın üçüncü duruşması Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmayı, Mızraklı’nın eşi Zeynep Mızraklı, HDP milletvekilleri, avukatlar, siyasi parti ve kitle örgütü temsilcileri takip etti. Duruşmaya yurtdışında da gelenler vardı. Aşağı Saksonya Mülteci Kurulu Üyesi Gisela Penteker, Almanya Sol Parti’den Ortenau Kenti, Yerel Meclis Üyesi Lukas M. Ossewold, Almanya Sosyal Demokrat Milletvekili aynı zaman Birleşmiş Milletler Mülteci Komisyonu Başkanı Bernhad Von Grünberg de duruşmayı izledi.

Mızraklı, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılmayı reddederek duruşmaya katılmadı.

MÜTALAADAN GERİ DÖNÜLMESİ İSTENDİ

Mızraklı’nın avukatlarından Diyarbakır Barosu Başkanı Avukat Cihan Aydın söz aldı.

Aydın, Mızraklı hakkında mütalaasını açıklayan savcıyı eleştirdi. İddia makamının bu hatadan dönme hakkının olduğunu ifade eden Aydın, bundan geri dönülmemesi durumunda savcı hakkında görevi kötüye kullanmaktan suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Mahkemeye heyetine yönelikte konuşan Aydın, "Sizde karar vereseniz mahkeme hakkında da şikayette bulunacağız. Burada yargılama yapılmıyor çünkü. Kararınızın hazır olduğunuzun farkındayız" dedi.

"DTK SİVİL TOPLUM KURULUŞUDUR"

Savcının suçlamaya konu ettiği DTK faaliyetlerine de değinen Aydın, DTK’nin 2009-2014’de kadar iktidar olan siyasi parti ile faaliyet yürüten sivil toplum oluşumu olduğunu belirten Aydın, “DTK meselesi ilerde birilerinin başına iş açacak bir yere doğru gidiyor.  Buna siz de dahilsiniz. Bu konuda bir ara kararınız var. DTK’yi meclise davet edeni, ortak iş yapanı illegalize ederseniz yarın 17-25 Aralık vakası çıkabilir. Demedi demeyin” diye konuştu.

"3 YIL SONRA NEDEN İFADE VERMİŞ"

Suçlamaya konu edilen itirafçı H.B.A.’nin verdiği ifadelere de değinen Aydın, 2016 yılında teslim olduğunda 108 kişi hakkında ifade verdiğini hatırlatarak, “2016 yılında verdiği ifadede müvekkilin ismi dahi geçmiyor. Niye durup dururken 3 yıl sonra ifade vermiş, geldi mi, getirildi mi? İfadeye çağrıldı mı? Araştırın dedik, araştırmadınız, talebimize reddettiniz. Kaç müebbetle yargılanıyordu, hizmeti sonucu beraat etti. İfadesinin nasıl alındığı bile belli değil.  Siz neden buna itibar ediyorsunuz. Buna itibar edilirse hiç kimsenin bu ülkede hukuk güvenliği kalmaz” dedi.

"HERHANGİ BİR SUÇ İHBARI YOK"

Aydın’dan sonra savunma yapan Avukat Mehmet Emin Aktar ise, “Bu dava 2017’de başladı ve Mızraklı tutuksuz olarak yargılandı. Sonra tekrar tutuklanarak yargılandı. DTK faaliyetleri ve H.B.A.’nin beyanları üzerine tutuklandı. Savcı suç işlediği duyumu alırsa soruşturma başlatır. İki iddianame açısında herhangi bir suç ihbarı yok. Bütün iddianamelerde neden açıldığı belirtilir. Ancak müvekkiliniz hakkında soruşturmanın ne zaman ve neden başlatıldığı belirtilmiyor. Savcı iddianameyi H.B.A.’nin teşhisine dayandırdı. Hiçbir beyana yer verilmedi” dedi.

"YARGILAMA POLİTİK, CEZA İLE TOPLUM CEZALANDIRILACAK"

Yargılamanın politik olduğunu söyleyen Aktar, “Buna karşı avukatların mücadele etme şansı yok. Osman Kavala hakkında verilen kararı da gördük. Siz bana diyorsunuz ki savunma yapın ki kararımız meşru olsun. Bu karar meşru, hukuki ve adaletli değil. Bugün tahliye kararı verin aydınlığa adım atalım” dedi.

Mızraklı’ya verilecek ceza ile toplumun yargılanacağını dile getiren Aktar, “Kürtler yüzyıldır eşit yurttaşlık için mücadele ediyor. 1990 gelindiğinde mecliste mücadele etme yoluna girdiler. Kürtler 30 yıldır sivil siyasette mücadele ediyor. Bu partiler bu kente yerel iktidar. Selçuk Mızraklı da önceki başkan da görevden alındığı bu kente seçildi. Halk ona görev verdi. 19 Ağustos’ta kayyum atandı” ifadelerini kullandı.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Mahkeme, Mızraklı’ya “terör örgütüne üye olma” suçlamasıyla 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası vererek hükmen tutukluluğuna karar verdi.

HDP: SELÇUK MIZRAKLI İLE İLGİLİ VERİLEN KARARI TANIMIYORUZ!

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklamada “Selçuk Mızraklı ile ilgili verilen kararı tanımıyoruz” denildi. HDP tarafından yapılan açıklama şöyle;

"Selçuk Mızraklı, Diyarbakır’ın seçilmiş, hakikatli iradesi ve yüz akıdır. Selçuk Mızraklı şahsında yargılanan ve cezalandırılan, bizatihi Kürt halkının seçme ve seçilme hakkıdır.

Halkımızın iradesine vurulan kelepçeleri bugüne kadar tanımadık, bundan sonra da tanımayacağız.

İnsanlık tarihi zorbalıkların, gaddarlıkların ama aynı zamanda onurlu mücadelelerin ve kazanımların da tarihidir. Partimiz ve halkımız zulme ve baskılara karşı güçlü bir demokrasi mücadelesini yükseltme azminden vazgeçmeyecektir.”

NE OLMUŞTU?

19 Ağustos 2019’da görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, 31 Mart yerel seçimlerine 11 gün kala H. B.A. adlı itirafçının aleyhine verdiği ifade doğrultusunda 22 Ekim’de tutuklandı. Mızraklı’nın ikinci duruşması öncesi jet mütalaa veren savcı, Mızraklı’nın "terör örgütüne üye olduğu" iddiasıyla 15 yıla kadar hapis ile cezalandırılmasını istedi. Mızraklı’ya yöneltilen suçlamalar arasında H.B.A.’nin aleyhine verdiği ifadeler, DTK faaliyetleri ve Sarmaşık Yoksullukla Mücadele Derneği çalışmaları bulunuyor.

ÖNCEKİ HABER

Sebahat Tuncel ve Gültan Kışanak hakkında tahliye kararı çıkmadı

SONRAKİ HABER

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yargılandığı davadan beraat etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...