Pazarkule mülteci kampına mı döndü?

Edirne Pazarkule Sınır Kapısı önünde mültecilerin Avrupa hayaliyle bekleyişi devam ediyor. Öte yandan mültecilere destek için ziyaretler de oluyor.

08 Mart 2020 14:24
Son Güncellenme Tarihi: 08 Mart 2020 15:18
Paylaş

Zeliş IRMAK
Uğur ZENGİN
Edirne

Mülteci ve göçmenlerin Avrupa'ya gitmek için Edirne Pazarkule sınırında başlattıkları bekleyiş sürüyor. On binden fazla mültecinin bulunduğu sınır kapısına Edirne Valiliğinden izin alınmadan yaklaşılamazken, Türkiye sınıra mülteci dışında hiç kimseyi almıyor.

Evrensel’e konuşan mülteciler Pazarkule'de mülteci sayısının arttığını söyledi. Mültecilerin 29 Şubat'tan bu yana devam eden bekleyişleri sırasında Yunanistan polisinin müdahalesi de yer yer devam etti.

Oluşan tampon bölgede bekleyen mültecilerin yanına basın ve dayanışma heyetlerinin girmesi yasaklandı.

Mülteciler, tampon bölgede kurulan tuvaletlerin ve yemeklerin yetersiz olduğunu söyledi. Mülteciler gıda ihtiyaçlarını karşılamak için Edirne'de alışveriş yapıyor. Günde 1 saat alışveriş izni verilen mülteciler, parmak izleri alınarak ve aranarak tampon bölgeye giriş çıkış yapabiliyor.

GIDA-İŞ, CAM KERAMİK-İŞ VE İLETİŞİM-İŞ'TEN ZİYARET

DİSK'e bağlı Gıda-İş, Cam Keramik-İş ve İletişim-İş sendikaları da sınırdaki son durumu gözlemlemek için Pazarkule'ye geldi. Sendikacılar da mültecilerin bulunduğu alana alınmadı. Sendikacılar Pazarkule'ye giriş-çıkış yapan mültecilerle görüştü. DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, "Burada bir insanlık dramının yaşandığını söylemek mümkün. Barınma koşulları oldukça zor. Hijyenik bir ortam söz konusu değil. Burada bir insanlık ayıbının yaşandığını söylemek gerekir. Günlerdir hiç duş alamadıklarını söylüyorlar. Devletin Avrupa'ya karşı mültecileri şantaj aracı olarak kullanmalarını doğru bulmuyoruz. Diplomatik görüşmeler yapılacaksa bir an evvel yapılmalı.  Gitmek isteyen her mültecinin gitmek istediği ülkeye gidebilmesi sağlanmalı" diye konuştu.

Cam Keramik-İş Genel Başkanı Birol Sarıkaş ise “Biz bu işin sendikalar olarak tarafıyız. Çünkü buradaki mülteciler işçiler ve gittikleri yerlerde de işçi olacaklar. Bunun için mülteciler için en büyük çabayı sendikalar vermeli" dedi. İletişim-İş Genel Başkanı Ünal Doğan da "Dayanışmayı büyümemiz gerekiyor" diye konuştu.

GÜRKAN: MÜLTECİLER ULUSLARARASI HAKLARINI KULLANABİLMELİ

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan da beraberindeki heyet ile mülteci ve göçmenlerle dayanışmak için Pazarkule 'ye geldi. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde mülteci kadınlarla görüşmek isteyen Selma Gürkan'ın da tampon bölgeye girişine 'Valilik izni olmadığı' gerekçesiyle izin verilmedi. Yetkililerden bilgi alan Gürkan şöyle konuştu:

"Yanı başımızda süren savaşın etkisiyle Türkiye de mülteci yoğunluklu bir ülke. Mülteciler de siyasi pazarlık konusu yapıldığı için hükümet mültecilerin burada (Pazarkule) toplanmasını teşvik etti. Edirne otogarından itibaren toplanmalar başlamış. Şimdi mülteciler tampon bölge diyebileceğimiz alana toplanmış. Bizim gözlemimiz hükümet burayı resmi olarak kamp alanı olarak ilan etmemiş olsa da uygulamalarla burası açık bir kamp alanı haline getirilmiş. Yemek dağıtımının yapıldığı yavaş yavaş barınma imkanlarının artırıldığı bir mekan kurma çalışmalarının ipuçlarını görmekteyiz. Burada tam sınırda mülteci kampının kurulup kurulmadığı konusunda endişemizi paylaşıyoruz. Ya da sınır kapıları tekrar kapatılacak bunun hazırlıkları mı yapılıyor? Avrupa Birliği ile herhangi bir anlaşma mı yapılmıştır? Bu durum daha önce AB ile mülteciler üzerinden yapılan para pazarlığının bir parçası mıdır?”

MÜLTECİLER PAZARLIK KONUSU YAPILMAMALI

“Mülteciler herhangi bir şekilde şantaj ya da pazarlık konusu yapılmamalı. Bu insanlar işsizlik, yoksulluk ve savaş nedeniyle mülteci olmuş insanlar. Uluslararası hakları var ve bu hakları kullanabilmeleri gerekiyor. Türkiye'de kalmak isteyen mültecilerin vatandaşlık dahil düzenlemelerinin yapılması gerekmektedir. Avrupa ülkeleri 'demokrasinin beşiğiyiz' diye  çok fazlasıyla övünüler ama burjuva demokrasisinin nasıl ikiyüzlü olduğunu mülteci politikalarında da gördük. Avrupa devletlerinin bir an önce bu politikadan vazgeçmesi gerekiyor. Kapılar açılmalı ve mültecilerin barınabileceği koşullar sağlanmalı.”

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Eskişehir Eğitim Sen Şube kongresi yapıldı

SONRAKİ HABER

Şirinevler pazarının kapatılmasına karşı pazarcılar imza topladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...