07 Mart 2020 12:35
Son Güncellenme Tarihi: 07 Mart 2020 16:41

Yunan güvenlik güçleri sınırdaki mültecilere yine gaz bombası ile saldırdı

Edirne'de sınırı geçmek isteyen mültecilere Yunan güvenlik güçlerinin, silah, TOMA ve gaz bombası ile müdahalesi sürüyor.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Yunanistan'a geçmek isteyen mültecilerin Edirne'ye gelişleri devam ediyor. En büyük yoğunluk ise, Yunanistan'a açılan Pazarkule Sınır Kapısı çevresinde yaşanıyor. Burada, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu mülteciler, geceyi kurdukları çadırda geçiriyor, yaktıkları ateşle ısınıyor.

Yunanistan'ın giriş ve çıkışlara kapattığı Kastanies Sınır Kapısı ile Pazarkule Sınır Kapısı arasındaki tampon bölge ve çevresinde bulunan mültecilere Yunanistan güvenlik güçlerinin sert müdahalesi de devam ediyor. Dün akşam saatlerinde gerçek ve plastik mermi ile ateş açan, TOMA'dan tazyikli su sıkıp, gaz bombalarıyla müdahale eden Yunan güvenlik güçleri, bugün de müdahaleyi sürdürdü.

Mülteciler müdahaleye rağmen, bölgede sınırı geçmek için bekleyişini sürdürüyor.

EĞİTİM EMEKÇİLERİ MÜLTECİLERLE DAYANIŞMAK İÇİN EDİRNE’DEYDİ

Eğitim Sen İstanbul 2 ve 3 No’lu Şube üyesi eğitim emekçileri de sınır hattında bekletilen mültecilerle dayanışmak için Salı gününden bu yana okullarda sürdürdükleri kampanya ile topladıkları ihtiyaç malzemelerini Edirne’ye götürdü. Sabah Eğitim Sen 3 No’lu Şube’de toplanan malzemeleri kendi elleriyle yükleyerek yola çıkan eğitim emekçisi kadınlar, Edirne otogarında ve Karaağaç’ta bulunan mültecilerle görüştü. Topladıkları malzemeleri AFAD’a teslim eden kadınlar, daha sonra açıklama yaptı.

Dayanışmayı örgütleyen eğitim emekçileri adına açıklama yapan Ayşe Panuş şunları söyledi:
“Bugün Edirne’deyiz, ne yazık önce yardımları nasıl dağıtacağımızı bilemedik, inanılmaz bir organizasyonluk var. Pazarkule’de insanlar sınır boylarında bekletiyorlar. İnsanlar perişan durumdalar. Ancak burada halkın dayanışma duygularını da gördük. Küçücük arabasının arkasını doldurup mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamak için getirenler, kadınların ve çocukların ihtiyaçlarını gidermek için seferber olan insanlar da çok. Ama şu gerçek değişmiyor; devlet burada üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiyor. Hijyen koşulları sıfır, insanların başlarının üstünde kendi olanaklarıyla kurdukları derme çatma bezler var. Otogarda bir bilinmeze bırakılan insanlar geceleri polislerin ‘buradan gidin’ baskısına uğradıklarını aktardılar bize. Yapılması gereken, burada çaresizliğe itilen insanlara kalkan olmak. Ama hepimize asıl düşen şey bu savaşı istemediğimizi, savaş nedeniyle insanların yerlerinden yurtlarından edilmesine razı olmadığımızı göstermek. Savaşı erkekler çıkarıyor, bedelini öncelikle kadınlar ve çocuklar ödüyor. Ortadoğu’daki savaş politikalarına, sınırlara hayır diyoruz. Barış sesimizi daha çok yükseltseydik bu insanlık dramı yaşanmayacaktı, insanlar bir tehdit unsuru olarak kullanılmayacaklardı. Savaşa hayır sesini daha çok duyurmamız gerekiyor. Bugün eğitim emekçileri olarak bu ülkede bu sesin var olduğunu göstermek için buradayız.”

Halkların Köprüsü Derneği de Yunanistan sınırında bekleyen mültecilerle dayanışma için Edirne'ye geldi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Son yedi yılda en az 817 kadın işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Kadınlar birlikte güçlü!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...