05 Mart 2020 12:52

Ekonomik krize direnen kadın esnaf: Destek çıksınlar, insanları geri çevirmesinler

Dersim Ovacık’ta açtığı küçük bir dikimevinde şalvar, çanta ve örgü ürünleri üreten 51 yaşındaki Nevim Girgin, ekonomik krize direniyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Dersim’in Ovacık ilçe merkezinde yaşayan 51 yaşındaki iki çocuk annesi Nevim Girgin, 6 yıldır açtığı küçük bir dikimevinde şalvar, çanta ve örgü ürünlerinin satışını yaparak geçimini sağlıyor. Daha önce evinin tek bir odasında iki yıl boyunca terzi makinesiyle dikim yapan Girgin, dikimevinin yanında Hozat ve Ovacık ilçeleri arasında bulunan Elgazi köyünde açtığı küçük bir çay ocağı da işletiyor. MA’dan Ayşe Sürme’nin haberine göre; ekonomik krizle birlikte artan kumaş topu fiyatının 300 TL’ye çıkması karşısında zorlanan Girgin, dikimevini kapatmayı düşünse de üretimden hiçbir zaman elini çekmeyi düşünmüyor. Özellikle Türkiye şartlarında kadın emeğine değer biçilmediğinden yakınan Girgin, emekçi bir kadın olarak ekonomik krizle mücadele ediyor.

"KAPATMAYI DÜŞÜNÜYORUM"

Son 3 yılda Türkiye ekonomisinin esnafı batırdığını, vergilerin yükseldiğini söyleyen Girgin, dikim evini kapatmayı düşündüğünü söyledi. Kumaş fiyatları yüksek olduğu için elinde bulunan kumaşlarla idare ettiğini ifade eden Girgin, “Yarın veya öbür gün onlar da bitecek. Alamayınca bir şey üretemiyorum. Artık burayı kapatmayı düşünüyorum. Geçen yıl köyümde kendi imkanlarımla bir çay ocağı kurdum. Yaptığım şalvarları orada satıyorum. Türkiye’nin ekonomik ve sosyolojik anlamda nasıl bir hale geldiğini herkes biliyor. Söyleyecek bir laf bulamıyoruz. Bu da oldu ya deyip olanları şaşkınlıkla izliyoruz. Yetkililer ‘Köy desteği sunacağız, projeler üretiyoruz’ diyorlar. Fakat hiçbir icraatlarını görmedik. Geçen yıl kaymakamlığa gidip iflasın eşiğine gelmiş bir esnaf olduğumu ve imkan sağlamalarını istedim. Bana ‘Bütçemizde imkanlarımız yok’ cevabı geldi. Destek çıksınlar, insanları geri çevirmesinler. İnsanlar ekonomik krizden dolayı bunalıma girmiş durumda” dedi. 

"UYGUN FİYATA VERSEM DE ALICI ŞİKAYETÇİ"

Dünyada olumsuzluklardan, savaşlardan ve ekonomik krizden en çok etkilenenlerin kadınlar olduğunu belirten Girgin, Ovacık’ta daha önce kadın esnafların yoğunlukta olduğunu, fakat ekonomik krizden dolayı bazılarının iflas ettiklerini vurguladı. Kadınlara imkan sağlanacak bir sistemin oluşturulması gerektiğini kaydeden Girgin, “Kadınlar olarak kendi imkanlarımızı sağlasak da bulunduğumuz sistem bunun önüne geçiyor. Daha önce dikimevimi sabah saat 06.00 gibi açarken, şimdi saat 11.00’de açıyorum. Bu durum bile ekonomik krizin ne boyutta olduğunu gözler önüne seriyor. Ürünlerimi uygun fiyata versem de alıcı şikayetçi. Fakat ne olursa olsun üretimden elimi çekmeyeceğim. Yine evimde dikim yaparım ama emeğimin sömürülmesine izin vermeyeceğim” diye konuştu.

"TÜM KADINLARIN TALEPLERİNİ HAYKIRACAĞIM"

Kadınlar olarak toplumda daha çok emek verdiklerini dile getiren Girgin, şunları söyledi: “Toplumda erkeklerin yaptığı işlerde kadınları çalıştırsak daha başarılı olacağına inanıyorum. Eminim bugün Türkiye’yi kadınlar yönetseydi, ülkenin hali bu durumda olmazdı. Çünkü kadınlar geçimini, zararını, üretimini daha iyi hesaplar. Ekonomik krize karşı, kadının sömürüldüğü bir toplumu kabul etmediğimizi her alanda dile getirmek için 8 Mart’a katılmalıyız. Kendimi bildim bileli her yıl 8 Mart Kadınlar Günü’ne katılıyorum. Çünkü kadınlarla birlikte sesimizi duyurmamız gerekiyor. 8 Mart’ta çalışmayarak taleplerimizi haykırmak için alanlarda olacağım. Sadece kendim için değil, tüm kadınların taleplerini dile getireceğim.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Edremit Kent Konseyi Kadın Meclisi: Kadınlar savaş değil barış istiyor

SONRAKİ HABER

Adana Barosu: Hukuk devleti ilkesine sonuna kadar sahip çıkacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...