28 Şubat 2020 00:48

Turan Hançerli: Çok vakit kaybedildi, imar düzenlemesi bir an evvel yapılmalı

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Avcılar'da binaların önemli bir bölümünün bir an önce yenilenmesi gerektiğini belirterek, "İmar düzenlemesi bir an evvel yapılmalı" dedi.

Turan Hançerli | Fotoğraf: Meltem Akyol/Evrensel

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

Bir süredir depreme ilişkin çalışmaları ve feryatları ile gündemde Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli. Bir yandan belediye olarak olası bir depremin etkilerini azaltmak için çalışıyor, bir yandan da İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinden ek imar hakkı için deyim yerindeyse direniyor.

Evrensel'e konuşan Turan Hançerli, Avcılar'da binaların önemli bir bölümünün bir an önce yenilenmesi gerektiğini belirterek ekliyor: "İmar düzenlemesi için hazırladığımız not, İBB Meclisinde bekliyor. Çok vakit kaybedildi, imar düzenlemesi bir an evvel yapılmalı."

BARDAK KIRILMADAN ÖNCESİ İÇİN HAZIRLANMALIYIZ

İstanbul depremi denilince aklımıza ilk gelen ilçe Avcılar oluyor, nedir orada durum?
Deprem öncelikle sadece Avcıların değil, İstanbul’un, Türkiye’nin meselesi. Aslında son depremler bunu ispatladı. Herkes İstanbul’u konuşurken, kilometrelerce öteden Elazığ’dan, Van’dan geldi acı haber. Üstelik Elazığ'da deprem olacağını biliyorduk, herkes biliyordu ama duymuyoruz. İstanbul içinde aynı şey geçerli. Depremden sonra inanılmaz bir enerji ile tüm toplum tek yumruk olabiliyoruz, işte Elazığ’da oldu. Ama iş işten geçtikten sonra. Zarar doğduktan sonra doğan zararı azaltmaya, yaraları sarmaya çalışıyoruz. Halbuki aynı özeni, aynı gayreti deprem olmadan önce, zarar doğmadan önce, bardak kırılmadan önce yapsak sonrasında harcayacağımız enerjinin çok daha azını harcayarak çok daha etkili sonuçlar alabiliriz.

Avcılar’da 26 Eylül depreminden sonra 27 bin binadan 'binamız incelensin’ talebi geldi. Tabi biz tüm binaları inceleyebilme durumumuz yok. Yetkimiz de yok, gücümüz de yok. Uzmanlarımız, mühendislerimiz, mimarlarımız 3 bini aşkın binayı gezdiler. Ve gözlem yöntemi ile yaptıkları incelemede 1800 binanın, tabi bu gezilen binalardan 6 tanesini mühürledik, riskli olduğu görüşüne vardılar. Ama bu 1800 binanın bakanlık tarafından yetkilendirilmiş ve riskli yapı analizi yapabilme yeteneği şirketlerce incelenmesi gerektiği kanaatindeyiz.

OKULLARDA DEPREM EĞİTİMLERİNE BAŞLADIK

Son dönemde depreme ilişkin açıklamalarınız-çalışmalarınız ile gündeme oturdunuz, neler yapıyorsunuz Avcılar’da peki?
Olası bir depremden sonraya ilişkin bir sürü çalışma yaptık. Yani toplanma alanlarımız, bir acil eylem planımız, İstanbul'da acil eylem planını güncelleyen ilk belediye biziz, müdahale organizasyonları için kendi konseyimiz ile birlikte yoğun çalışma yürütüyoruz. Okullarda ve çeşitli kurumlarda eğitimlere başladık. Eğitimler veriyoruz. Ve yine sivil toplum örgütlerinin ihtiyaç duyduğu destek ve katkıları da sunmaya çalışıyoruz.

Bölgemizdeki özel bir üniversite ile bir çalışma yaptık. 50 mimarlık ve şehir plancılığı öğrencileri, hocaları ile birlikte 4 ay çalıştı. Bir mahallemizi tepeden tırnağa incelediler, anket çalışması yaptılar. Mahalledeki yapı stokunu tek tek irdelediler. Ve ‘bu mahalle nasıl yenilenebilir, yenilendiğin de nasıl güzel olabilir’ diye maket dahil projeler çalıştılar.

Özel banka ile bu kentin yenilenmesi sürecinde nasıl katkı sunabiliriz diye toplantılar ve düşük faizli kredi verebileceklerini ifade ettiler. Ve bu toplantılardan, bu görüşmelerimizden sonra kentteki şirketlerle ve insanlarla görüşüyoruz, kentteki yenilenmenin çoğalması için.

Ayrıca güçlendirme alternatiflerine de bakıyoruz, ilçemiz de güçlendirilebilecek bir yer var mı diye 2 firma gönüllü araştırma yapıyor, nerelerde, hangi yapılarda güçlendirme yapılabilir diye.

DEVLET, VATANDAŞ, BELEDİYE, SENDİKA... HERKES SEFERBER OLMALI

Yapıların yenilenmesi önünde engellerden bir tanesi imar engeli olduğunu söyleyerek düzenlemeler yaptınız ve bunlar İBB Meclisinde bekliyor. Orada son durum nedir?
Yapıların yenilenmesi önünde engellerden bir tanesi imar engeli. İnsanlar binalarını yıktıklarında aynı şekilde inşa edemiyor, imar buna engel. Dolayısıyla bu engelin mutlaka kalkması gerekiyor.Biz de bunun için çalışmalarımızı yaptık ve yapı da ekstra bir imar hakkı talep eden bir plan değişikliği notunu hazırladık ve Avcılar Belediye Meclisimizden geçirdik. Bu not komisyonda, komisyondan rapor bekliyorum, hala değişme ve yenilenme bekliyorum. Zaten çok vakit kaybedildi, daha fazla edilmemeli.

Şunu ifade etmek istiyorum. 1999 öncesinde yapılan yapıların yenilenmesinde yarar var, bu net. Bunu sadece ben bilmiyorum, herkes biliyor. Neden? Çünkü yeterince kontrol ve denetim yapılmadığı açık, yıkanmamış-elenmemiş deniz kumu kullanılmış. Demiri olması gerektiği gibi değil vs. Bu belli ama ben bunları yapmak istesem belediyenin bütçesi yetmez buna. Hadi bütçe bulsam Sayıştay, ‘bu senin yetkin değil, harcayamazsın’ der. Ki zaten öyle bir bütçe yok belediyede. Devlet Belediyeden çok çok büyük, devletimiz bunu yapabilir.

İşte özel tüketim vergisi toplandı. Yani yapmaya çalıştığı şeyler var, faiz desteği önemli örneğin, kira desteği de öyle. Ama yetmiyor, başka şeyler de lazım.

Mesela kentsel yenilenme, yeni bina yapılması, güvenli konut üretilmesinde demirin KDV'si, hazır betonun KDV'si neden yüzde 1 olmasın. Biz de örneğin kentsel yenilenme projelerinde hafriyat döküm sahası ücretsiz belirleyebiliriz.

Beslenme için ekmek ne kadar önemli ise kentsel yenilenme, güçlü-güvenli yapıların üretilmesi de en az ekmek kadar önemli. Dolayısıyla bu önceliğe ve öneme uygun hareket, uygun tutumlar sergilemek lazım. Bunun için bir seferberlik çağrısı yaptım, bir daha yapayım: Hükümet, İBB, ilçe belediyesi, kaymakamlık, muhtarlar, Müteahhitler Birliği, Ticaret ve Sanayi Odası, sendikalar, tüm bir halk değişim için, yenilenme için harekete geçmeli, güçlü binalar yapmak için harekete geçmeli.

ÖNCEKİ HABER

Pendik'te metro çıkışında bir kadına cinsel tacizde bulunan erkek yakalandı

SONRAKİ HABER

Ceren Damar Şenel cinayeti davası istinafa taşınacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...