26 Şubat 2020 13:58

Ilısu Barajı Urganlı köyünü yutuyor: Su hızla yükseliyor, gidecek yerimiz yok!

Ilısu Barajı göletinin yarısını yuttuğu Batman’ın Urganlı köyünde yaşayan yurttaşlar, "Su hızla yükseliyor, gidecek yerimiz yok" diyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Ilısu Barajı göletinin yarısını yuttuğu Batman’ın Urganlı köyünde yurttaşlar, kendilerine tahsis edilen 57 parselden 30’una açılan davalar nedeniyle ev yapamıyor. Mağdur olan köylüler, "Su hızla yükseliyor, gidecek yerimiz yok. Bu sorunun çözülmesini istiyoruz” diyor.

Tarihi Hasankeyf ile birlikte 199 yerleşim yerini sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı göleti yükselirken, Hasankeyf’in seyir tepesini aşan baraj suları, yerleşim yerlerini bir bir yok ediyor. Resmi açıklamalara göre, şimdiye kadar 50’yi aşkın köy sular altında kalırken, Hasankeyf Yaşatma Girişimi’nin hazırladığı rapora göre ise mezra, köy ve ilçe toplam 199 yerleşim yeri sular altında kalacak ve toprakların önemli bir kısmı barajdan etkilenecek.

Mezopotamya Ajansından (MA) Metin Yoksu’nun haberine göre; Batman’a bağlı Urganlı (Zahora) köyünde yurttaşlar arasında açılan dava nedeniyle yeni yerleşim yerinde inşaat çalışması başlatamıyor. Köylüler, yetkililere seslenerek yardım talebinde bulundu.

30 PARSEL DAVALIK

Urganlı köyünün yeni yerleşim yeri için belirlenen 57 parselin kura çekimi, geçen yıl nisan ayında noter huzurunda yapıldı. Hak sahipleri ise kendilerine ayrılan parsellerin bir dönümden az olması nedeni ile kuraya katılmadı. 57 hak sahibine tahsis edilen hazineye ait arazinin 30 parselinde ise 80 yıl önce köyden göç eden Ümran ve Hüseyin Çile ailesinin açtığı dava nedeniyle çalışma yapılamıyor. Açılan dava nedeniyle ev yapamadıklarını belirten Köy Muhtarı İhsan Yıldız, “Hakime gidiyoruz, kendisinin yürütmeyi durdurma kararı almadığını söylüyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü sorumluluğu başka bir yere atıyor. Valilik ile görüştüğümüzde ise bizim dava açmamızı söylüyorlar. Sorun iyice büyüyor, su da hızla yükseliyor. Köy sular altında kaldı. Yetkililerin sorunu çözmesi için yardım bekliyoruz” dedi.

"SORUNU ÇÖZSÜNLER"

Köydeki evi tamamen su altında kalan Sönmez Er, suların hızlı yükselmesi sonucu gidecek yerlerini ayarlamadan köyü terk etmek zorunda kaldıklarını dile getirerek, “Validen, yardımcısına kadar hepsi köyümüze geldiler. Sorunu çözeceklerini söylediler ama su da geliyor. Bir çözüm istiyoruz. Su hızla yükseliyor. Bunların kandırmaca olduğunu düşüyoruz. Mahkemeden sonuç gelene kadar biz nereye gideceğiz. Gidecek yerimiz yok, çadır kurmaktan başka çarem kalmadı. Valiye sesleniyorum, bu sorunun çözülmesini istiyoruz” diye konuştu.

"MAĞDURUZ"

İskan Yıldız da yaşadıkları sorunun bir an önce çözülmesini isteyerek, “Bize dava açın diyorlar. Tüm köy mağdur durumdayız. Köy tamamen sulara gömülmeden evlerimizi yapmak istiyoruz” diye konuştu

DAVA SONUCU BEKLENECEK

Konuya ilişkin Batman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ile görüşen Mezopotamya Ajansı yerleşim yerinde 57 parselin hak sahiplerine verildiğini, fakat Batman 1, 2 ve 4’üncü Asliye Hukuk Mahkemesinde açılan tapu iptal davası nedeniyle bakanlığın 30 parsel için dava sonucunun beklenmesi kararı aldığını söyledi.

Köylülerin de karşı dava açabileceğini ve dava sonucuna göre evlerin yapılabileceğini ifade eden yetkililer, sorunun kendilerinden kaynaklanmadığını, köylülerin kendi aralarında yaşadığı arazi anlaşmazlığından kaynaklandığını belirtti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

VİP Tekstil direnişinin 100. gününde işçilere sınıf kardeşlerinden destek ziyareti

SONRAKİ HABER

Çanakkale’de NESKO Madencilik işçileri kendilerini ocağa kapattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...