18 Şubat 2020 12:05

Hasankeyf’e kara yoluyla bağlantı kesildi

Hasankeyf’te yükselen sular nedeniyle kara yolu ulaşım bağlantısı kesildi. Sadece tekne veya botlarla ulaşım sağlanabilecek.

Hasankeyf

Fotoğraf: MA

Paylaş

Antik kent Hasankeyf'e kara yolu ile bağlantı kesilirken kente girişler bundan sonra sadece tekne veya botlar ile yapılabilecek. 

Dicle Nehri üzerine kurulan Ilısu Barajı'nda resmi açıklamalara göre su kotu, 78 metreyi aştı. Son yağışlar nedeniyle sular hızla yükselirken şu ana kadar en az 50 köy tamamen sulara gömüldü. Birçok köy ve mezranın yarısı ise sular altında kaldı. Ekili arazilerin dahi sulara gömüldüğü 12 bin yıllık tarihi kent Hasankeyf'te, baraj suları kenti Batman'a bağlayan köprünün büyük çoğunluğu sular altında kaldı. Köprünün sular altında kalmasına az bir süre kalırken yetkililerin yaptığı açıklamalara göre bugün itibari ile araç ve yaya trafiğine kapatıldı.

KÖY YOLLARI KAPANDI 

Hasankeyf'in Dicle Vadisi ve Urganlı (Zahora), Kılıç (Zeriye), Suçeken (Şikefta) köyleri ile bağlantıyı sağlayan eski asfalt yol su altında kaldı. Köylüler ara yollar ile ana yol ile bağlantıyı sağlıyor. Suların yükselmesi nedeni ile Kılıç ile Urganlı Köyü'nün de birkaç gün içinde kendi aralarındaki bağlantıları, yolun su altında kalacağından kesilecek. Baraj sularının Suçeken köyünü aşıp Asma Köprü civarına kadar giderken köprünün yakın dönemde sulara gömüleceği bekleniyor. 

HASANKEYF'E GİRİŞLERE İZİN YOK 

Suların hızla yükseldiği antik kente her şeye rağmen ziyaretler devam ederken kent tamamen boşaltıldı. Kentte daha önce ev verilmeyen mağdur edilen kimi ailelere ise kira yardımları yapıldı ve yerleşke tamamen boşaltıldı.

Tarihi kale kısmında biten liman inşaatının yanı sıra yeni yerleşkede bulunan arkeopark alanında ise diğer liman inşaatı devam ediyor. Liman inşaatının bitmesi ile kente ulaşım ise sadece tekne ve botlarla yapılacak. (Batman/MA)

ÖNCEKİ HABER

Cizre'de yaşamına son veren Nezir Kılıç'ın eşi: Yardım için gitmişti, dinlemediler

SONRAKİ HABER

Özgür Gündem gazetesi Nöbetçi Yayın Yönetmenliği davası ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...