25 Şubat 2020 08:30

Kızılay ve Ethem Sancak'ın yeğeni halkın kanı üzerinden para kazanmak için bir olmuş

Sağlık Bakanlığının Kızılay'a dair hazırladığı raporda Ethem Sancak'ın yeğeninin şirketine "plazmadan yerli ilaç üretme" ihalesi verildiği fakat şirketin bu yeterliliğe sahip olmadığı ortaya çıktı.

Türk Kızılay logosu

Paylaş

Sağlık Bakanlığının Kızılay’a yönelik hazırladığı denetim raporunda, Ethem Sancak'ın yeğeninin şirketine "kan plazmasından yerli ilaç üretme" ihalesi verildiği ancak şirketin tesisleri olmadığı için sadece plazmayı değil kanları da Almanya’ya gönderdiği bildirildi. Sağlık Bakanlığına bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun (TİTCK) müfettişleri ise hazırladıkları raporda bu durumu eleştirdi.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun, Kızılay’ın Kuzey Marmara Bölge Kan Merkezine dair hazırladığı tefttiş raporunda Ethem Sancak'ın yeğeninin şirketinin, kanları Almanya’ya göndermesinin DNA bilgileri açısından risk yarattığı vurgulandı. Raporda, yurttaşların kanlarının bilgilendirme yapılmaksızın yurtdışına gönderilmesinin Kızılay'ın kan toplama faaliyetlerini sekteye uğratabileceği uyarısında da bulunuldu.

Raporda yer alan bilgilere göre, Yerli İnsan Kanı Plazmasından ilaç Üretim Projesi kapsamında Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Kızılay protokol imzaladı. Protokolle kan toplama ve ilaç üretimine uygun plazma elde etme görevi Kızılay'a verildi. Kızılay da bu iş için Ethem Sancak'ın yeğeni Murat Sancak'a ait olan MAXICELLS A.Ş ile anlaştı. Üç yıl boyunca protokolün gereğini yerine getirmeyen, Türkiye'de de tesis kurmayan Sancaklar’ın MAXICELLS Şirketi de Almanya’daki Biotest AG Şirketi ile plazma ve kan göndermek üzere anlaşma imzaladı.

Raporun sonuç kısmında ise “Kızılay’dan plazma dışında istatistiki olarak anlamlı miktarda kan numunesi çıkmamasının ve sözleşmelerin bu doğrultuda revize edilmesinin uygun olacağı kanaatine varılmıştır” denildi.

CHP MİLLETVEKİLİ FİKRET ŞAHİN: KIZILAY YÖNETİCİLERİ İSTİFA ETMELİ

CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, 152 yıllık bir kurum olan Kızılay'ın AKP iktidarında yolsuzluklara alet edildiğini söyleyerek Kızılay yöneticilerinin istifa etmesi gerektiğini belirtti.

Başkentgaz'ın, Kızılay üzerinden bağış yaparak kendi ifadesiyle "vergiden kaçındığını" işaret eden Şahin, Elazığ depremi sonrası karşılaştığı bir hekim arkadaşının "Depreme yardım edecektim ama Kızılay'da yaşananlardan sonra paranın nereye gideceğini bilmediğim için yardım yapmak istemiyorum" dediğini, bir vatandaşın da Kızılay'a kan bağışında bulunmak istemediğini söylediğini anlattı.

Toplumun yardımlaşma duygusunu kaybedebileceğini savunan Şahin, "AKP iktidarı döneminde toplumumuzun yardımlaşma ve merhamet duyusu erozyona uğramıştır. Bu güvenin tekrar tazelenmesi açısından olumsuz neticeye sebep olan yöneticilerin görevlerini bırakmalarını tavsiye ediyoruz" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Nazım Hikmet kimdir? Eserleri neler? Nerede, ne zaman doğdu? Nerede öldü?

SONRAKİ HABER

7 yıldır devam eden KCK Basın davasından yine karar çıkmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...