14 Şubat 2020 09:24

Savcılıktan Burhan Kuzu'ya "uyuşturucu baronu Zindaşti" hakkında inceleme

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosu, eski AKP Milletvekili Burhan Kuzu'nun "yargıya baskı yaptığı" iddialarına ilişkin inceleme başlattı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında "suç örgütü liderliği ve cinayete azmettirme" suçlarından tutuklanan İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerifi Zindaşti'nin tahliye edilmesi için yargı mensuplarına baskı yaptığı iddia edilen eski AKP Milletvekili Burhan Kuzu ile ilgili inceleme yapılıyor.

Anadolu Ajansı'nın Başsavcılık kaynaklarından aktardığına göre, incelemenin, Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK), "Burhan Kuzu'nun yargı mensuplarına baskı yaptığı" iddialarına ilişkin bir evrakı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermesi üzerine başlatıldığı belirtilirken, dosya için özel soruşturma bürosundan bir savcının görevlendirildiği öğrenildi.

Kuzu, 11 Şubat'ta Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Zindaşti meselesi ile çok uzun zaman önce bir açıklama yapmıştım. Bir anayasa profesörü olarak, hayatım boyunca yargı bağımsızlığını savundum ve siyasi görevlerimde önemli katkılar yaptım. Yargı mensuplarımıza baskı yapmadım. Esasen benim hukuk anlayışıma asla uygun değildir" ifadelerini kullanmıştı.

HSK’den gelen dosyanın Zindaşti’nin kızı ve şoförünün öldürülmesi olayının azmettiricisi olduğu iddiasıyla yargılanarak beraat eden Orhan Ünğan’ın şikâyeti üzerine başlatılan soruşturma dosyasıyla birleştirildiği de öğrenildi. Ünğan, 18 Kasım 2019’de Özel Soruşturma Bürosu’na Kuzu’nun yargılamaya müdahalede bulunarak Zindaşti’nin tahliye edilmesini sağladığı yönünde ifade vermişti.  

Cumhuriyet’in 12 Şubat'ta “Kuzu’ların Sessizliği” sürmanşetinin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı sessizliğini bozarak Kuzu ile ilgili soruşturma başladığını doğrulamıştı. Özel Soruşturma Bürosu’nca yürütülen soruşturma kapsamında Kuzu’nun ilerleyen günlerde ifadeye çağrılabileceği öğrenilmişti. 

ZİNDAŞTİ'NİN KARANLIK GEÇMİŞİ

Naci Şerifi Zindaşti ilk olarak 24 Eylül 2007’de Büyükçekmece’de düzenlenen operasyonda 75 kilo eroinle yakalanıp tutuklanmasıyla gündeme geldi. Zindaşti aynı yıl Gülen Cemaati ile bağlantılı Savcı Zekeriya Öz’e bir ifade verdi ve bu ifade sonrasında “gizli tanık” olmak şartıyla serbest bırakıldı.

Ergenekon davasında gizli tanıklık yaptığı, "FETÖ" tutuklusu ABD Konsolosluğu çalışanı Metin Topuz'la görüştüğü belirtildi.

2014'te Büyükçekmece'deki uyuşturucu hesaplaşmasında kızı Arzu Şerif Zindaşti ve şoförü Devrim Öztunç hayatını kaybetti. İntikam için 2 kişiyi infaz ettirdi, ancak yanlış kişileri öldürttüğü anlaşıldı.

Asıl tetikçinin Birleşik Arap Emirliklerinde olduğunu öğrendikten sonra Dubai'de infaz talimatı verdi. BAE polisinin şüpheliyi yakalamak üzere olduğunu anlayınca infaz talimatı verdiği tetikçisini Panama'da öldürttü.

Kızının ölümü nedeniyle suçladığı Orhan Ünğan'ın avukatı Kudbedin Kaya ise 2017'de öldürüldü.

NASIL TUTUKLANDI, NASIL SERBEST KALDI?

6 Nisan 2018’de Büyükçekmece’de bir villaya düzenlenen operasyonla eşi, suç örgütünün 4’ü polis 8 üyesi ile birlikte gözaltına alındı. Eşi ve 3 zanlı ise serbest bırakılırken Zindaşti, 2’si polis 5 adamı ile birlikte tutuklandı.

19 Ekim Cuma günü uyuşturucu baronu Zindaşti’nin avukatı “tutukluluk incelemesi” için İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği’ne başvurdu. Başvuruyu değerlendiren 5. Sulh Ceza Hâkimi Cevdet Özcan, Zindaşti ve 3 adamı hakkında “tahliye” kararı verdi. Bunun üzerine tutuklular gece saat 23.30 sıralarında Silivri Cezaevi’nden çıktı. Soruşturma savcısının tekrar itirazı üzerine yeniden tutuklanmak istenen Zindaşti ve adamları iki mahkeme arasındaki 3 saat gibi kısa sürede cezaevinden çıkıp ortadan kayboldu.

FATİH ALTAYLI, KUZU'YU İŞARET ETTİ

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) olayla ilgili soruşturma başlattı ve tahliye kararını veren İstanbul 5. Sulh Ceza Hâkimi Cevdet Özcan’ın görev yeri değiştirilerek Küçükçekmece Adliyesi’ne hâkim olarak gönderildi. Gazeteci Fatih Altaylı konuyla ilgili kaleme aldığı yazıda hâkimin “İktidar partisinden eski milletvekili beni sürekli arayarak bu şahsın mutlaka tahliye edilmesi gerektiği yönünde telkinde ve baskıda bulundu” şeklinde ifade verdiğini belirtti.

Altaylı, eski milletvekili için “Hani her kabine değişikliği öncesi ‘Bu kez bakan olur’ denilip de bir türlü olamayan bir milletvekili var ya” ifadelerini kullanarak Kuzu’yu işaret etti. Altaylı’ya yanıt veren Burhan Kuzu, “Ben ne o İranlıyı tanırım ne de o hâkimle görüşmem oldu. Hele hele duygusallık dediğin para işleri benim asla yapmayacağım işler. Bu bilgiyi kim verdi size bilmem” dedi.

Altaylı’nın gündeme getirmesiyle ortaya çıkan Burhan Kuzu ve Zindaşti ilişkisini kanıtlayan görüntüler Cumhuriyet’in haberiyle ortaya çıktı. Görüntülerde Burhan Kuzu, Zindaşti ve beraberindeki 3 kişi ile birlikte bir et lokantasında yemek yedikleri görülüyordu.

Zindaşti’nin kızı ve şoförünün öldürülmesine ilişkin yargılaması süren ve Maltepe Cezaevi’nde tutuklu bulunan Orhan Ünğan, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na “yargıya müdahale ettiği” gerekçesiyle Kuzu ile ilgili suç duyurusunda bulunmuştu. 

Zindaşti’nin tahliyesine ilişkin soruşturma başlatan Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) görevlendirdiği müfettişlere ifade veren cumhuriyet savcısı Ercan Devrim ile hâkimler Özkan Gürel ve Ersin Öztürk, “Sürekli arıyordu. İran ile ilişkiler için serbest kalmalı diye” diyerek Kuzu’nun Zindaşti’nin tahliyesi için yaptığı baskıları detaylarıyla anlatmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Üreticinin derdi katlanarak büyüyor: Tarım ÜFE Ocak 2020'de yüzde 10,41 arttı

SONRAKİ HABER

12 yaşındaki öğrenciyi istismar eden memur görevden alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...