09 Şubat 2020 11:28

Hakan Güngör’ün ödüllü denemeleri “Sanatımı Koru Ey Tarih” kitaplaştı

Araştırmacı, Yazar Hakan Güngör’ün, “Sanatımı Koru Ey Tarih” isimli dosyası Kırmızı Kedi Yayınları tarafından okurla buluşturuldu.

Fotoğraf: Hakan Güngör'ün "Sanatımı Koru Ey Tarih" kitabının kapağı

Paylaş

Araştırmacı, Yazar Hakan Güngör’ün, 2018 Yılı Vedat Günyol Genç Deneme Yazarı Ödülü’nü kazanan “Sanatımı Koru Ey Tarih” isimli dosyası Kırmızı Kedi Yayınları tarafından okurla buluşturuldu. Kitap, Türkiye’nin son yıllarda bir taraftan yapaylaşırken diğer taraftan iyice çoraklaşan kültür ortamını ele alıyor. "Sanatımı Koru Ey Tarih", asla yeri dolmayacak isimlerin açtığı boşluklardan ilerleyerek bugüne geliyor. Hem ustaları yad ediyor hem de buraya nasıl geldik sorusunun cevabını veriyor. Güngör, edebiyattan sinemaya, basın dünyasından gündelik yaşama her yerde karşılaştığımız sığlaşmayı dile getiriyor.

"MIŞ GİBİ" YAPILANIN ELEŞTİRİSİ

Güngör, denemelerinde, başta popüler kültürün gerçek kültür ve sanatı ötelediği, gerçek sanatın korunması gerektiği, bu görevin de tarihe not düştüğü noktasından hareket ediyor.

Önce edebiyattan söze giriyor Güngör, ardından sinema, basın ve elbette genel kültür ortamına değiniyor. “Mış gibi” yapılan tüm konuları didik didik ediyor. Öyküymüş gibi muamele gören metinlerden, şiirmiş gibi kurulan dizelerden, yazarmış gibi muamele gören popüler figürlerden, aydınmış gibi yapan fenomenlerden söze girip ardında büyük boşluk bırakmış ölümsüz ustalara uzanıyor. Sanatı tarihe emanet ediyor ve bu eserleri, isimleri onun koruyacağına inanıyor. Elbette okuruna da sesleniyor. O eserleri ve isimleri tarihe yazacak olanların onlar olduğunu bilerek. (KÜLTÜR SERVİSİ)

* Hakan Güngör, Sanatımı Koru Ey Tarih, Kırmızı Kedi Yay, 152 sayfa

ÖNCEKİ HABER

İsveç’in Resul Özdemir’i sınır dışı etme kararına 40 kurumdan tepki

SONRAKİ HABER

Ekmek ve Gül, Adanalı kadınlarla buluştu: Kadınların gücü, birlikte mücadele etmek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa