09 Şubat 2020 00:49 Güncelleme: 09 Şubat 2020 03:52

Acıpayamlı depremzedeler 11 aydır devleti bekliyor

Acıpayam'da meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremin ardından evleri yıkılan depremzedeler, devletin konteyner bırakmak dışında bir çözüm üretmemesine tepkili.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Mükerrem Yollu

Reklam

Mükerrem YOLLU
Suat İNAL
Denizli

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde 20 Mart 2019’da meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki deprem sonrası evleri yıkılan depremzedeler devletin konteyner bırakmak dışında bir çözüm üretmemesine tepkili.

Evrensel'e konuşan Acıpayamlı depremzedeler, zaman zaman gözyaşları dökerek yaşadıkları hayal kırıklığını anlattı. Yetkililerin kendilerine depremin hemen ardından mağduriyetlerinin giderileceğine dair büyük sözler verdiğini ifade eden depremzedeler, zaman geçtikçe unutulduklarını, kış günü konteynerlerde yaşam mücadelesi vermeye mahkum edildiklerini söyledi.

1209 AĞIR HASARLI EVE 480 KONTEYNER VERİLDİ

Depremden sonra oluşturdukları yardım komitesine sözcü olarak belirledikleri İlhan Özcan ile depremzedelerin 11 ay boyunca yaşadıklarını konuştuk. Özcan, Acıpayam ilçesinin Oğuz, Kırca, Alaaddin, Yassıhöyük, Ucağı, Ovayurt, Apa, Karahöyük, ve Yeniköy mahallelerinde 1209 ağır hasarlı ev olmasına rağmen ilçeye sadece 480 konteyner verildiğini söyledi. Depremzedelerin devletten zamanla umudunu kestiğini, kimisinin ev kiraladığını kimisinin de yakınlarının evlerine taşındığını anlatan Özcan, konteynerlerde yaşamak zorunda kalan depremzedelerin ise perişan olduğuna dikkat çekti. Acıpayam’ın soğuk kışında en büyük dertlerinin ısınma problemi olduğunu, yardımseverler eliyle elektrikli soba temin edebildiklerini dile getiren Özcan, depremzedelere yüklü elektrik faturası geldiğini, bunun da sadece 100 TL’sinin AFAD tarafından karşılandığını söyledi.

"DEVLET BU MAĞDURİYETİ GİDERMELİ"

Depremzedelerin TOKİ eliyle var olan veya yapılacak evlerden kredilendirilerek ev satın almak istediklerini belirten Özcan, “Ancak depremzedelerin büyük çoğunluğu çeşitli gerekçelerle hak sahibi yapılmadı. Dolayısıyla evsiz kaldı. Devlet bu mağduriyeti gidermeli” dedi. Yerel yönetimlerin de duyarsızlığından şikayet eden Özcan, “Deprem yerel yönetimlerin insafına veya duyarlılığına bırakılacak kadar basit bir olay değildir. Devlet deprem konusunda kalıcı çözümler üretmek zorunda” diye konuştu.

72 YAŞINDA EVSİZ KALDI

Depremzedelerin 72 yaşındaki Ümmü Özdemir ise depremde evinin tamamen yıkıldığını ancak evin tapusunun ölen kayınbabasının üzerine kayıtlı olması nedeniyle ‘hak sahibi’ sayılmadığından TOKİ’den ev satın alamadığını ve evsiz kaldığını söyledi. "Eşim 20 yıl önce öldü. Ben de dişimden tırnağımdan artırdığımla kayınbabamın arazisine evimi yaptım. Evin tapusu da kayınbabamın üzerine kayıtlıydı. 4 ay sonra da kayınbabamı kaybettim. Bütün mahalle bu evin bana ait olduğunu biliyor. Ama devlet beni mağdur olarak görmüyor" diyen Özdemir, yaşadıklarını anlatırken zaman zaman gözyaşlarına hakim olamadı. "Devlet bana ya kredi versin kendi evimi yapayım ya da TOKİ evlerinden uzun vadeli ev satsın başımı sokacak bir yerim olsun" diyen Özdemir, "Ben emekli aylığımın tamamıyla öderim" şeklinde konuşarak yetkililerden sorununun çözülmesini istedi.

Reklam