29 Ocak 2020 05:37
Son Güncellenme Tarihi: 29 Ocak 2020 11:15

Türk Metal ve MESS yüzde 17'lik zamda anlaştı: Zam, ücretlerdeki erimeyi karşılamadı

Metal iş kolu toplu iş sözleşmesi görüşmesinde patron örgütü MESS ve Türk Metal sendikası anlaşmaya vardı. Türk Metal, işçiye sormadan attığı imzada yüzde 17'ye "evet" dedi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Metal iş kolunda çalışan 130 bine yakın işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmesinde patron örgütü MESS ve Türk Metal sendikası anlaşmaya vardı.

Türk Metal sendikası, işçiye sormadan apar topar oturduğu sözleşme masasında yüzde 17'lik zamma imza attı. Ancak bu oran temel tüketim ürünlerine yapılan zamlarla kıyaslandığında işçi ücretindeki erimeyi karşılamadı.

Uzlaşı sağlanan sözleşmede şu maddeler yer aldı:

  • 1 Eylül 2019 tarihi itibariyle, 12 TL’nin altında olan saatlik ücretlere, 12 TL’yi geçmeyecek şekilde 30 kuruş iyileştirme yapılacak.
  • Bunun üzerine tüm saatlik ücretlere, sözleşmenin birinci altı ayında yüzde 17 oranında zam yapılacak.
  • İkinci altı ay için yüzde 6 oranında artış yapılacak.
  • Enflasyon yüzde 6’nın, yani bu oranın altına düşerse dahi, yüzde 6 zam yapılacak. Bu oranı geçmesi halinde ise enflasyon farkı alınacak.
  • Üçüncü ve dördüncü 6 aylık dönemlerde enflasyon oranında zam yapılacak.
  • Tüm sosyal haklara birinci yıl yüzde 20 oranında, ikinci yıl için de enflasyon oranında artış yapılacak.
  • Bütün bu artışların ilk altı aylık toplam değeri, ortalama yüzde 18.49 olacak.
  • Tamamlayıcı sağlık sigortası uygulaması bu sözleşme döneminde de devam edecek.

BİRLEŞİK METAL-İŞ ÜYELERİ YÜZDE 17’Yİ KABUL ETMEDİ

Türk Metal’in yüzde 17 zamma imza atmasının ardından gözler Birleşik Metal-İş’e çevrildi. Taslağında yüzde 34 zam talebi yer alan ve 5 Şubat’ta greve çıkacağını duyuran sendikanın genel merkezi, bugün saat 18.00’da sendika genel merkezinde TİS komitesinin toplanacağını duyurdu.

Toplantı öncesi sendika merkez yöneticilerinin Gebze şubesine geldiğini aktaran sendika temsilcileri “Bizlere Türk Metal’in imza attığı oranları sordular. Önce dalga geçiyorlar sandık ama ciddilerdi. Kardeşim biz Türk Metal değiliz. Biz 10 bin işçiye sorarak hazırladık taslağı. Bu on bin işçi yüzde 30’un üstünde rakamlar istiyor. Şimdi merkezden gelenler bize, ‘Bir Gebze kaldı kabul etmeyen?​’ baskısını yapıyorlar. Çok açık söyleyelim biz bunu işçiye götüremeyiz bile” dedi. Grev kararının arkasında durulması gerektiğini söyleyen temsilciler, “Biz sendikamızın tarihine yakışır biçimde ve bugün bu yoksullukla boğuşan işçiyi düşünerek mücadele etmeliyiz. Bugün Türk Metal’in imzaladığını kabul edersek yarın Birleşik Metal’in taslak hazırlarken 10 bin işçiye sormasının kıymeti harbiyesi olamaz. İşçiye soracaklar başka çare yok. Biz Türk Metal değiliz ki merkez karar alsın biz uygulayalım. İşçilere sorarlar ve emin olun işçiler de, gereken cevabı verir merkeze” dedi.

Temsilciler daha sonra fabrikalarında toplantı yaptı. ZF, Sarkuysan, Dostel, Kroman, Cengiz Makina ve Yücel Boru fabrikalarında yapılan toplantılarda yüzde 17 zammı kabul etmeme ve greve çıkma kararı alındı. İşçiler, sendika merkezinin kendilerine rağmen sözleşmeye imza atması halinde kendilerinin eylem örgütleyebileceğini dile getirdi.

Yüzde 17 zamma Eskişehir’de Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu fabrikalardan da tepki geldi. Renta işçileri yaptıkları oylamada yüzde 17’yi kabul etmeme kararı aldı. Eylem yapan işçiler “Sefalete hayır, greve evet” dedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Batı Şeria ve Gazze'de binlerce kişi Trump'ın işgal planına karşı sokağa çıktı

SONRAKİ HABER

İndirimden bir gün sonra motorine 11 kuruş ÖTV zammı yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...