14 Ocak 2020 09:40
Son Güncellenme Tarihi: 14 Ocak 2020 10:45

Erdoğan’dan Neo-Osmanlıcı çıkış: Libya Osmanlı’nın önemli bir parçası oldu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Libya’ya asker gönderilmesini eleştirenlere Neo-Osmanlıcı gerekçeyle yanıt verdi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan grup toplantısındaki konuşmasının ağırlıklı bölümünü İdlib ve Libya’daki ateşkes gündemine ayırdı. İdlib’de bugüne kadar sağlanan ateşkesleri Suriye ordusunun bozduğunu söyleyen Erdoğan, yeni ateşkesi bozma girişimlerine karşı gerekirse Suriye ordusunu bizzat engelleyeceklerini söyledi.

Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin de konuşan Erdoğan, “Libya harita üzerinde uzak gözükebilir ama bizim için uzak bir yer değildir. Osmanlı’nın önemli bir parçası olmuştur” dedi.

Erdoğan partisinin grup toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Grup toplantısında CHP’den 1, İYİ Parti’den 1, Saadet Partisi’nden 1, 2 de bağımsız olmak üzere 5 belediye başkanının AKP’ye katılım töreni de yapıldı.

“EMPERYAL HEVESLERİMİZ HİÇ YOK”

Libya, Suriye ve Akdeniz’de sürdürülen maceracı dış politikaya ilişkin konuşan Erdoğan, “Macera peşinde değiliz” dedi ve yayılmacı politikanın gerekçesini şöyle açıkladı:

“Suriye, Libya, Akdeniz’de macera peşinde değiliz. Hele hele emperyal heveslerimiz hiç yoktur. Gözümüz petrol ve para hırsıyla kör olmuş da değildir. Tek amacımız kendimizin ve kardeşlerimizin hakkını, hukukunu, geleceğini korumaktır.”

Erdoğan konuşmasında hükümetin maceracı dış politikasına destek veren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’a teşekkür etti.

BM’YE SURİYE ÇAĞRISI

Suriye’de TSK ve ÖSO’ya dönük saldırıların “küçük çaplı” sürdüğünü ifade eden Erdoğan, güvenli bölge mutabakatı kapsamında verilen sözlerin tutulmadığını söyledi. Gerekirse yeniden operasyon başlatabileceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye ordusunun saldırılarından kaçan İdlibliler için de BM’ye seslendi:

“Dünyaya sesleniyorum, bu mazlumların ne zaman yanında yer alacaksınız. BM ne zaman görev bilinciyle adım atacak. Söylememize rağmen atılan bir adım yok.”

İDLİB ATEŞKESİ: GEREKİRSE REJİMİ BİZZAT ENGELLERİZ

İdlib’de sağlanan ateşkese de değinen Erdoğan, “Siyasi sürecin ilerlemesini engellemeye çalışan rejimi kan döken eylemlerinden vazgeçirmek herkesin sorumluluğu. Gerekirse rejimin ateşkesi bozma girişimlerini bizzat önlemekte kararlıyız” ifadelerini kullandı.

“LİBYA BİZİM İÇİN UZAK BİR YER DEĞİL”

Libya’ya asker gönderilmesine dönük eleştirilere de yanıt veren Erdoğan’ın gerekçeleri Neo-Osmanlıcı referanslar oldu. Libya’nın harita’da Türkiye’ye uzak görülebileceğini ancak böyle olmadığını savunan Erdoğan, “Osmanlı’nın önemli bir parçası olmuştur. Kimse bizden ülkemizden yardım isteyen Libyalı kardeşlerimize sırtımızı dönmemizi bekleyemez” dedi. Libya’da Köroğlu Türkleri’nin de yaşadığını söyleyen Erdoğan, Hafter’in etnik temizliğe giriştiğini ileri sürdü. Hafter’in, Serrac’a bağlı güçleri yok etmek istediğini söyleyen Tayyip Erdoğan, “Libya’daki ecdad torunlarına sahip çıkmak görevimiz. Libya’da ne işimiz var diyenler siyasetin cahilidir, tarih cahilidir” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Hafter’in Rusya’daki ateşkes masasını terk etmesine de tepki gösterdi:
“Dün Moskova’da yapılan görüşmelerde Trablus hükümeti yapıcı tavır gösterdi. Buna rağmen darbeci Hafter ateşkesi imzalamaya yanaşmadı. Önce ‘evet’ dedi, sonra Moskova’yı terk etti, kaçtı. Bundan sonrası sayın Putin ve onun ekibine ait. Biz sözmüzün arkasında durduk, ama darbeci Hafter masayı terk etti. Sürdüğü şartlar gerçek yüzünü gösteriyor. Ateşkesi reddetmesi bizi hiç şaşırtmadı.”

SOYLU’DAN SONRA ERDOĞAN DA HEDEF ALDI

Erdoğan konuşmasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu gibi HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “Devran” kitabında yer alan öykülerin sahnelendiği tiyatroya gidenleri de hedef aldı.

“Şu anda terörden cezaevinde yatan şahsın eserini sergiliyorlar” diyerek Demirtaş’ı “terörist” ilan eden Erdoğan, “Bunlar Ankara ve İstanbul’da da beraber yürümediler mi? 15 Temmuz’a tiyatro diyenler, ya sizin kendiniz tiyatrosunuz, kendiniz tiyatrocusunuz. Sıkıyorsa Diyarbakır’a git, oradaki annelerin gözyaşlarına ortak ol. Git oraya. Niye gidemiyorsun? Git. Öyle bir şey yapamaz. Onların böyle bir derdi, sıkıntısı yok” dedi.

KANAL İSTANBUL’A KARŞI ÇIKANLARIN BİLGİSİ YOK

Erdoğan’ın gündemindeki bir diğer konu ise Kanal İstanbul oldu:

“Kanal İstanbul’a karşı çıkanların hiçbirinin bu projenin aslında ne olduğu konusuna en küçük bilgileri ve fikirleri yok. Bu her ayrıntısı düşünülmüş bir projedir. Öyle zincirleme yapmakla bunu engelleyemezsiniz. Projenin finansmanında ve inşasında herhangi bir sıkıntı, sorun yaşamayacağımıza inanıyoruz. Bizim işimiz eser üretmek, onların işi boş boş konuşmaktır.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gülistan'ın intihar mektubu iddiası yalanlandı: Bir yıl önce şakalaşmak için yazılmış

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu'ndan Evrensel, BirGün ve Cumhuriyet’e cezaya tepki: Destekleyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...