14 Ocak 2020 08:53
Son Güncellenme Tarihi: 14 Ocak 2020 09:31

Moskova'dan ayrılan Hafter'e ilişkin Türkiye'den açıklamalar

Bakan Çavuşoğlu ve Bakanı Hulusi Akar, Hafter'in ateşkesi imzalamadan Moskova'dan ayrılmasını değerlendirdi. Çavuşoğlu, "Hafter böyle devam ederse Berlin sürecinin bir anlamı yok" dedi.

Hulusi Akar (solda) ve Mevlüt Çavuşoğlu (ortada) | Fotoğraf: Cem Özdel/AA

Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hafter'in ateşkes anlaşmasını imzalamadan Moskova'dan ayrılması hakkında açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, "Hafter böyle devam ederse Berlin sürecinin bir anlamı yok" ifadesini kullanırken, Akar ise "Libya’da ateşkesi mutlaka başaracağız" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, TBMM'de gazetecilerin, Libya'daki ateşkes süreciyle ilgili sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, Halife Hafter'in, ateşkes görüşmelerinin ardından oluşturulan anlaşmayı imzalamadan Rusya'nın başkenti Moskova'dan ayrıldığını hatırlatarak değerlendirmesini sorması üzerine Çavuşoğlu, süreci anlattı. Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Daha önceden hazırlanmış ve büyük oranda mutabakat sağlanmış metin üzerinde müzakereler devam etti ve karşı tarafın da bazı önerileri oldu. Yine Serrac tarafıyla müzakereler oldu. Uzlaşı olsun diye bu öneriler de kabul edildi. Neticede metin tamamlanmıştı. Tam imzalama aşamasında Ruslar bize geldiler, 'Hafter yarın sabaha kadar süre istedi. Daha doğrusu, süre istedi. Biz de yarın sabaha kadar süre verdik. Dolayısıyla şu anda bu metni imzalayamayacaklar' dediler. Bunu Serrac ve ekibine anlattık. Gelişmeler konusunda Sayın Cumhurbaşkanımıza da bilgiler arz ettik, talimatlarını da aldık"

"KİM SAVAŞ İSTİYOR ORTAYA ÇIKMIŞ OLDU"

Süreç içinde Rusya ve Putin'in Hafter'in ateşkesi desteklediğini açıkladığını kaydeden Çavuşoğlu, ancak mutabakat sağlanmasına rağmen belgenin imzalanmadığına değinerek, "Türkiye olarak Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Libya'da bir ateşkes ve barış için üzerimize düşeni yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Ama bu tabloda kim barış kim savaş, kim birlik beraberlik istiyor, kim istemiyor ortaya da çıkmış oldu" dedi.

ATEŞKES METNİ İDDİASI SORULDU

Bir gazetecinin, Hafter'in, Türkiye askerinin çıkması gibi şartları olduğu söylentileri bulunduğunu belirterek, bunun doğru olup olmadığını sorusuna Çavuşoğlu, şu yanıtı verdi:

"Herkesin farklı görüşleri, talepleri, rüyaları, hayalleri olabilir ama bir metin üzerinde müzakereler yapıldı ve mutabakat sağlandı. Bu metinde de buna benzer ibareler yok. Ama son dakika 'Süre istiyoruz, zaman istiyoruz' diye imzalamadılar. Biz tabii Rusların söylediğini size aktarıyoruz. İstedikleri zaman süresince de yine imzalamadılar ya da Ruslar ikna edemedi. Sonuçta Hafter başından beri her taraftan destek alıyor. Wagner orada. Yine birçok ülkeden paralı askerler var, hepsi orada. Yanı başında bazı ülkeler çok açık destek veriyor. Hafter'in ne dediği önemli değil. Ateşkes ve barış için, siyasi süreç için ne yapılacak o önemli. Berlin'in sonuç odaklı olmasını istiyoruz ve bugüne kadar Berlin sürecini de tam destekledik"

Hafter'in bu şekilde devam etmesi halinde Berlin zirvesinin de bir anlamı bulunmadığını ifade eden Çavuşoğlu, "Gayretlerimizin amacı ne? Bir ateşkes olsun, savaş olmasın, kardeş kanı dökülmesin ve siyasi süreci işleterek tüm Libyalıların katılacağı istikrarlı Libya olsun. Yani Libya'nın birliğinden bahsediyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte de çabalarımızı sarf edeceğiz. Ama tüm dünya Türkiye'nin samimi gayretleri ve Serrac tarafının ateşkesi ve Libya'da barışı istediğini gördü" değerlendirmesinde bulundu.

AKAR: ATEŞKESİ BAŞARACAĞIZ

Akar ise "Libya’da ateşkesi mutlaka başaracağız. Olmaz olur mu, dünyanın sonu mu geldi? Hem Libya hem İdlib’de siyasi bir çözümle oradaki sükunun sağlanması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Akan kanın durması umudumuz" ifadelerini kullandı.

Berlin'de 19 Şubat'ta Libya konulu "Barış Konferansı" düzenlenecek. Türkiye'den Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılacak. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Urfa Barosu: Süryani Rahip Bileçen'in tutuklanmasını gerektirecek bir durum yok

SONRAKİ HABER

2019 TTB Behçet Aysan Şiir Ödülü Didem Gülçin Erdem’e verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...